ИНТЕРЕСНО

Наши учени доказаха: Бирата е полезна за здравето

Само в ПИК
Наши учени доказаха: Бирата е полезна за здравето
Автор: ПИК
Дата
Дата
30382
Коментари
0
Наши учени доказаха: Бирата е полезна за здравето

Бирата е не само най-добрия начин да се разхладим в жегите, но и изключително полезно за здравето питие, сочи изследване на родни учени. В кехлибарената напитка се съдържат много важни антиоксиданти, които благоприятен ефект върху човешкото здраве и се набавят в организма чрез различни храни и напитки.

Те имат свойството да неутрализират токсините в тялото и по този начин да ни предпазват от различни тежки заболявания. Антиоксидантите подобряват също цялостно организма като засилват имунната система и ни защитават от различни вируси и бактерии.

Освен свежест в летните горещини, благодарение на своите натурални съставки, бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация, посочват специалистите.

От Съюза на пивоварите в България коментираха за БТА, че за умерена консумация при жените се приемат две бири от 330 милилитра на ден, пет пъти седмично.

При мъжете за умерена консумация се смятат четири бири от 330 милилитра, пет пъти седмично.

Антиоксидантите в бирата - пролин и глутатион Актуалното изследване, проведено през тази година, илюстрира, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти. В доклада на колектива от учени от Центъра по биология на храните, Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия и Института по физиология на растенията и генетика към БАН се посочва, че в бирата има високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген - протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. В зависимост от вида и технологиите на производство, в бирата се съдържат от 130 до 570 мкгр/литър.

По този показател пивото се нарежда на едно от първите места сред храните. В допълнение, пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите. Наличието на свободен пролин е важно и за технологичните показатели на бирата. Високото му съдържание подпомага ферментацията на пивоварните дрожди и е един от факторите, стабилизиращи по естествен път вкуса и аромата на готовия продукт.

Изследването допълнително илюстрира наличието и на тиолсъдържащи съединения като глутатион в българските бири - малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители.

Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм. Изследването на българския научен колектив развенчава мита, че в пивото почти липсва глутатион. Резултатите отново потвърждават предишни изводи на родните учени, че в бирата се открива достатъчно високо количество глутатион - 0,1 до 1 мкмол/литър.

Нивото му варира според технологията на пивопроизводството и вида дрожди. Глутатионът и другите антиоксиданти създават естествено балансирана среда и стабилизират както химичните, така и вкусовите и ароматните свойства на пивото, и, разбира се, са ценно допълнение към хранителния режим на хората.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Собственикът на хотел съветва новопостъпилия пиколо: - Има две думи, които гарантират добро настроение на нашите гости. Когато ги посрещнеш - "най-после!", а когато си тръгват - "вече?". Но не дай си, боже, да ги объркаш!