Вход
София
Времето в София 1 o C

Нено Димов: В България се рециклират с около 10% повече битови отпадъци отколкото в ЕС

Нено Димов: В България се рециклират с около 10% повече битови отпадъци отколкото в ЕС

19:12
2121
2
Нено Димов: В България се рециклират с около 10% повече битови отпадъци отколкото в ЕС
Автор: ПИК
12.01.2018
2
2121

По експертна оценка в България се рециклират близо 40% от образуваните битови отпадъци от пластмаса, което е с около 10% над средното ниво за Европейския съюз. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов  във връзка с изготвената от Европейската комисия стратегия за предотвратяване на отпадъците от пластмаси, която се очаква да бъде обсъждана по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи "Фокус".

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Нено Димов с гореща новина за втория лифт на Банско

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Нено Димов с гореща новина за втория лифт на Банско

Предстои среща с инвеститори, извикал съм ги днес...

на 04.01.2018

Той уточни, че данните са по експертна оценка, тъй като все още в самия ЕС няма ясна методика, по която това да се изчислява. „България е сред първите държави членки, които още през 2011 г. въведоха ограничаващи мерки за пластмасовите торбички чрез заплащане на продуктова такса за брой. И тези мерки дадоха резултат още преди приемането през 2015 г. на европейска директива за намаляване потреблението на торбичките на ниво ЕС. В края на 2017 г., съгласно проучване на Евробарометър, 50% от българските граждани са се отказали от използването на пластмасови торбички за еднократна употреба. Така че това е очевиден напредък и безспорен успех, който е постигнала България през последните 6 години. Имаме добър старт и оттук нататък трябва да продължим така и в останалата сфера“, каза още министър Димов и уточни, че политическият диалог, който ще започне в сферата на пластмасите по време на първото председателство на Съвета на министрите през март, би трябвало да свърши с политическите резолюции, които ще бъдат приети през юни. И на база на това ще се направи новото европейско законодателство, което ще бъде след Българското председателство.

„В рамките на заседанията и обсъжданията на стратегията България като председател ще цели постигане на консенсус в позициите на държавите членки към оптимален баланс между необходимостта от намаляване на екологичния отпечатък на пластмасата, отчитайки икономическия, социален и здравен аспект на прилаганите мерки. Стратегията предвижда повишаване на комуникацията и стимулиране на активното участие на гражданите в посока промяна на потребителските навици и по-голяма информираност в потребителския избор, популяризиране на ползите от разделно събиране и рециклиране, от използване на по-малко опаковки, отказване от използване на еднократни торбички и други еднократни пластмасови продукти и осъзнат избор към закупуване вещи и предмети, които са по-трайни и устойчиви във времето“, обясни министърът.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Това разбира се е нагла лъжа! Ето какво показва официалната статистика. https://www.statista.com/chart/1312/recycling-remains-a-rarity-in-eastern-europe/
2
Това е Статистиката на този Министър
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Трябва ли България да приеме Истанбулската конвенция за насилието над жени и "третия пол"?
архив

Служителката в гражданското отделение пита младоженците: - Убедени ли сте, че сте готови за най-важното събитие във вашия живот? Младоженецът отговаря: - Разбира се! Купил съм 25 бутилки ракия, 45 бутилки вино и 15 каси бира!  

 

няма нови новини
Днес: 101
сега
3007
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Фолкпевецът Илиян проговори за Митьо Очите - само в "Жълтите новини"
x
5 неща, в които мъжете мечтаят партньорките им да са по-добри
x