Нешка Робева пред "Ретро": „Продадох се“ на Бареков за капка вяра

ЧАС ПИК

Нешка Робева пред "Ретро": „Продадох се“ на Бареков за капка вяра

463874
на 02.04.2014
Нешка Робева пред Ретро: „Продадох се“ на Бареков за капка вяра

Последвайте ни в Google News Showcase

„Кич“, „скандал“, „Нешка се е продала“ - такива злостни коментари се изсипаха върху Нешка Робева, след като изрази подкрепата си за Николай Бареков. Легендарната треньорка и трупата й са част от националното турне на „България без цензура“, което стартира на 17 март. „Имам нужда да вярвам отново, 25 години стигат. Повярвах на Николай, убедена съм, че няма да ни излъже“, заяви Робева от сцената в Карлово. Нейният ансамбъл представя пред публиката в различни градове най-новия си спектакъл „Площадът“.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

 

 Интервю на Вера Чалъкова

Г-жо Робева, пътувате с трупата си в националното турне на Николай Бареков и „България без цензура“. Какви са реакциите на хората, какво ви споделят?

Хората внимават, заслушват се. Това е най-важното. Да имат желание и търпение да чуят. Нека чуят всички и да решат. 25 години лъжи, лъжи и пак лъжи. Мисля, че е предостатъчно. Нужна е промяна.

А как ги намирате – смачкани, отчаяни, обезверени, или им е останала още някаква надежда?

На края на спектакъла Деси Добрева пее „Продавач на надежда” от Джани Родари. Хората аплодират, харесва им, значи там някъде в ъгълчетата на измъчените и обезверени души, тя тлее. Надеждата…

Успявате ли да разплачете публиката със спектакъла „Площадът“?

О, да. Не аз. Словото на Смирненски, Вапцаров и Гео Милев… Играта на децата. Тъжните и страшни аналогии. Усещането за повтаряемост на безизходицата. Но ние също така се опитваме да повдигнем духа и мисля, че успяваме.

Кой управлява държавата ни – партии или корпоративни интереси и те имат ли цвят?

Корпоративни интереси и бездуховни хора. Алчни, бездуховни хора…Присвоили и цинично яхнали най-светлите човешки идеали.

В предишното си интервю за „Ретро“ казахте: „Станишев или Първанов? Нито един от двамата“. Защо решихте да подкрепите Николай Бареков? Според някои ваши почитатели това не е най-престижният ход в живота ви...

Не съм икона, още по-малко светица. Готова съм да приема грамадата омраза и негодувание, ако греша. На всеки давам правото да хвърли камъка, щом е толкова праведен.

Как приемате упреците, че сте се „продали“ на Бареков? Какво бихте им отговорили, за колко сте се „продали“?

За капка вяра. А и нямам нужда от нищо друго, освен от капката вяра. Имала съм много и различни предложения… Много и различни… Съблазнителни. За нас и чужбина. Нямам амбиции нито за държавна служба, нито за политическа кариера. Харесвам Казандзакис, „Не вярвам в нищо, не искам нищо, аз съм свободен”. Сега мога да кажа само: „Аз съм свободна”. От много години насам отново имам малко вяра. И искам, много искам да видя народа си отново със самочувствие и с присъщата му доброта и воля за живот. Е, дори да греша, пак е хубаво. Пък и ненавиждам кресльовците… Впрочем така и не разбрах в какво точно обвиняват Николай Бареков. Ако престъплението му е, че е подкрепял Бойко Борисов, то дали ще останат невинни в България? Всички за изминалите 25 години сме подкрепяли някого, който в крайна сметка ни е излъгал.

Вие не сте човек, който гледа накъде ще задуха вятърът. Кога повярвахте на Бареков?

В момента вятърът все още не духа към Бареков. Както виждате, глъчката срещу него е добре организирана и гръмогласна. Защо му повярвах? Слушах го, наблюдавах го с месеци. Мисля, че той е човек, който желае да остане в историята. Инстинктът ми подсказва, че ще го постигне.

Според мнозина обаче той е поредният продукт на задкулисието, това не ви ли притеснява?

Дано тези мнозина не са прави. Мнозина се и страхуват от него… Той внесе проект „Чисти ръце” за хората, които се занимават с политика, иска съд за тези, които доведоха държавата до пълна разруха… И може би яростните нападки са плод именно на този страх. И все пак Бареков има едно огромно преимущество – не сме го видели във властта. Защо трябва да подкрепям тези, които доказаха нееднократно, че освен от собственото си благополучие, не се интересуват от друго? Защо тях, а не Бареков? Нека видим и него, по-лошо от това не може да се случи…

Чувствате ли се майка на Бареков? В нашия вестник той каза, че вие сте негова духовна майка.

Радвам се, дано е така. Аз обаче съм труден човек, трудно е да бъда следвана… Аз съм на 68 г. За един живот разбрах, че, ако ти е дадено свише повече, отколкото на другите, то ти си длъжен също да даваш… Имам само едно желание – нещичко, поне нещичко да се промени в окаяната ни държавица. От някъде да се появи лъч светлина.

Неведнъж сте казвали, че политиката е мръсна работа. Сега май е по-мръсна отвсякога. Не се ли страхувате да не се изцапате? И ако се почувствате употребена, как ще реагирате?

Не мисля, че съм нагазила в политиката. Много пъти съм подкрепяла БСП и много пъти бях излъгана. И не само аз… Но вярвах. Всеки път вярвах, че повече лъжи не са възможни, че този път ще бъде… Съжалявам. Може би ще се разкрия като най-големия глупак, но когато след едно безумно управление, след като държавата почервеня от калинки, пред нас застава председател на партия и обещава експерти, експерти в управлението на държавата, никакви партийни назначения и още и още. Аз повярвах. Е, време е за камъни.

Ако излъже Бареков, на първо място ще унищожи себе си. И мисля, че той и тези, които го поддържат, знаят това. Няма да излъже.

След Кърджали стана модерно да се пие кафе – вие с кой политик бихте изпили едно кафе?

Визирате срещата на Бойко с Местан ли? Помните ли как ГЕРБ дойде на власт? Помните ли „издънката„ на Меди Доган преди изборите кой раздава парите? Не това не беше издънка, а добре премерен ход. С много политици се познавам, с много от тях пия и кафе, но без всякакви политически ангажименти. Впрочем с Таня Дончева сме добри познати, често се виждаме и понякога обсъждаме някой и друг политик.

 Кой според вас разделя БСП – Първанов или Станишев

Сложен въпрос. Първанов определено постъпи некоректно. Всичко е възможно, но не в този момент. Отдавна се знае, че Първанов играе с Бойко. На БСП са необходими нови хора и определеност. Къде? Къде в политическото пространство се намира БСП, ако Бареков все повече клони наляво? Партийните членове и симпатизантите са длъжни да потърсят отговорност за последната предизборна лъжа. За безпринципната коалиция, която по всяка вероятност не само ще извади БСП от властта, но и силно ще я удари. Изобщо БСП отдавна не е това, което би трябвало да бъде.

С Русия или срещу Русия – каква би трябвало да е позицията на България в тази ситуация?

Определено с Русия. Това е съдбата ни. Ние сме два братски народа. Не бих казвала всичко това, ако имах и капка съмнение за извършена несправедливост спрямо украинския народ. Крим е бил и отново стана руски. Народът така пожела, без значение какво е мнението на нашите велможи. По отношение на Русия, политиците ни почти винаги са заставали на грешна позиция. А унизителната им сервилност спрямо запада е необяснима за мен, поне заради „Берлинския мирен договор”, американските бомбардировки или репарациите, които плащахме след Първата и доколкото знам след Втората световна война… И най-вече заради сегашното ни положение.

Мнозина обявиха руския сериал за Ванга за скандален. Мислите ли, че филмът е политическа поръчка? И вярно ли е, че пророчицата приживе казала, че човек на име Владимир ще въздигне Русия?

Не съм го гледала, видях само първата серия. Не съм чула за Владимир, пред мен не е казвала, но това, което знам и съм чула е „…от Русия да се не делите, Русия е наша майка. Те, тука ви кажувам, нема Америка да ни помогне пак Русия ке ни спаси…”

Според Светлин Русев да правиш игрален филм за жив човек като Ванга е „комерчески нахално и е кощунство да се посяга на паметта и с измислени истории“. Съгласна ли сте?

Не ми се иска да опонирам на Светлин, но понеже знам отношението на руснаците, преклонението им към леля Ванга, не ми се вярва умишлено да са злоупотребили. И все пак това не е документален филм. Филмът е игрален, в него неминуемо присъства и художествената измислица.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО)
ново
Днес: 59
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК