НЗОК проверява взимат ли под масата пари за ин витро

Здраве

НЗОК проверява взимат ли под масата пари за ин витро

7086
на 12.06.2013
НЗОК проверява взимат ли под масата пари за ин витро
Автор:   ПИК

Процедурата е сред дейностите, които Касата покрива

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще провери всички ин витро центрове, с които работи, тъй като има сигнали за жени, които са плащали за направените им процедури, въпреки че те се покриват напълно от Касата.

препоръчано

Ин витро процедурите бяха прехвърлени към НЗОК в началото на тази година, а преди това се финансираха през специален фонд към здравното министерство. През март обаче пациенти и клиники се оплакаха, че процедурите са блокирани заради неуредици с Касата.

Клиниките отказваха да извършват процедури, тъй като все още не бяха сключили договори с Касата и не бяха сигурни дали ще им бъде платено. Пациентки твърдят, че им се е наложило да плащат процедурите от джоба си в този период.

НЗОК от своя страна увери, че клиниките ще получават заплащане за дейността си от началото на годината до сключването на договорите им за 2013 година. Въпреки това в първите два месеца клиниките не са отчели извършени процедури и съответно НЗОК няма да им преведе средства.

Затова и НЗОК ще проверява дали действително са събирани пари от пациентки. От Касата заявиха, че принуждаването на здравноосигурени пациенти да плащат за дейности, които са в обхвата на задължителното здравно осигуряване, е грубо нарушаване на правата на пациента и ще бъдат наложени санкции, ако се установят такива случаи.

За месец април НЗОК е изплатила за ин витро процедури 1 380 000 лева.

От началото на годината към Касата са отчетени и съответно заплатени 876 различни процедури, извършени на 463 жени.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ППДБ измисли нова опорка - ГЕРБ помогнала на Путин да започне войната срещу Украйна (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ППДБ измисли нова опорка - ГЕРБ помогнала на Путин да започне войната срещу Украйна (ВИДЕО)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК