БЪЛГАРИЯ ДНЕС

НОВА СТРАНИЦА! Машинистът, обвинен за трагедията в Хитрино, се върна на работа

Само в ПИК
НОВА СТРАНИЦА! Машинистът, обвинен за трагедията в Хитрино, се върна на работа
Автор: ПИК
Дата
Дата
6152
Коментари
1
НОВА СТРАНИЦА! Машинистът, обвинен за трагедията в Хитрино, се върна на работа

На работа се е върнал главният машинист на влака убиец, сринал до основи село Хитрино, пише столичен всекидневник. Фирмата превозвач, чиито цистерни се взривиха, е осигурила на Димитър Михнев подходяща длъжност, в която да използва над 17-годишния си опит в железниците. 

"Той вече не е машинист", обясни пред вестника адвокат Димитър Стефанов. Опитният юрист защитава Михнев пред съда след ужасяващата трагедия, която изравни със земята шуменското село на 10 декември миналата година.

Малко след навлизането си в района на гарата влаковата композиция, караща цистерни с пропилен и пропан-бутан на фирма "Булмаркет", дерайлира. При удара в земята едната от тях е пробита. Последвалата зловеща взривна вълна срути десетки къщи в селото. Под отломките загинаха седем души, 29 са тежко ранени.

В момента на сблъсъка Владимир Петров и Димитър Михнев се намират в първия локомотив, а във втория е бил най-възрастният от екипа - 61-годишният Радослав Петков, чиято длъжност е помощник-локомотивен машинист, обясняват от фирмата превозвач.

Привлечени като обвиняеми в досъдебното производство са 41-годишният Димитър Михнев, който управлява влака във фаталния участък, и помощникът Радослав Петков.

Димитър Михнев може да получи между 5 и 15 години затвор, ако бъде доказано, че вината за катастрофата е негова. Той допълнително усложнил положението си и с това, че само три дни след катастрофата започнал да разпродава недвижимости и продал своя имот в Габровско, обяснява прокурорът по делото Маргарита Георгиева.

"Не мога да ви опиша как се чувства Михнев десет месеца след трагедията, на никого не пожелавам да изпитва това. Чувството, че си отговорен за смъртта на толкова много хора, е съсипващо", обяснява адвокат Стефанов.

"Не искам повече да работя тази работа. Потърсих психологическа помощ, не можех да спя", обяснява малко след трагедията Михнев. Работодателите му обаче го убеждават да се върне, като му осигуряват подходяща длъжност, за да може да издържа семейството си. Той е поканен и се завръща на работа, малко след като Апелативният съд във Варна го пуска от ареста срещу гаранция от 10 000 лева, обяснява адвокатът.

В началото на януари магистратите решават, че до голяма степен е установено, че Михнев е извършител на транспортното престъпление, но няма опасност да се укрие и му разрешава да напусне решетките.

Другият машинист на фаталния влак Радослав Петков пък бе освободен още на 22 декември.

Разследването по случая все още не е приключило, но е към своя край. Според окончателната експертиза причината за дерайлирането е превишената скорост, с която се движи композицията, и няма други виновни за трагедията. Влакът е "летял" с 80 км/ч, което е близо два пъти повече от разрешеното, заяви директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Евгени Диков. Той отбелязва, че отговорността за случилото се не пада само върху първия машинист, защото вторият трябва да следи за негови грешки.

Според Димитър Михнев има и друг фактор, който е допринесъл за катастрофата, тъй като двата локомотива и пет от цистерните са влезли в отклонението, без да дерайлират.

Паралелното разследване на фирмата превозвач "Булмаркет" е показало, че дни преди инцидента е имало проблем на гара Хитрино с железния път - незаключена стрелка. По официални данни през миналата година е имало 12 повреди на гара Хитрино.

Още по темата
ПЪЛЕН СМЯХ! Фирмата „Булмаркет“, която взриви Хитрино, няма пари - сметките й празни
Часовник
09:08
  На 10-о число, точно преди седем месеца, се случи трагедията в Хитрино. Влакова композиция дерайлира и предизвика взрив, десетки хора пострадаха, а седем души загубиха живота си. Ще получат...
Напиши коментар »
(1)
1
Без вина - виновен ! Да е жив и здрав !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

- Бих искал да се оженя за вашата дъщеря.
- Достатъчно обезпечен ли сте, за да издържате семейство?
- Мисля, че да.
- Хубавичко си помислете, все пак ние сме 5 човека.