Нова църква в руски стил откриха в Пловдив

Региони

Нова църква в руски стил откриха в Пловдив

47447
на 09.05.2015
Нова църква в руски стил откриха в Пловдив
Автор:   ПИК

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

Днес в Пловдив с тържествена церемония бе открит най- новият православен храм- "Св. Николай Мириклийски Чудотворец" в район Западен. Чинът на освещаването бе извършен от митрополит Николай заедно с митрополит Дамаскин от Йерусалим, а кипърски свещеници донесоха в дар за поклонение частица мощи от свети Лука Симферополски.

препоръчано

Църквата е реплика на православен храм в украинския град Николаев. Ктиторът- пловдивският бизнесмен Кирил Василев, видял църквата преди десет години и оттогава упорито преследвал идеята си, за да я види днес осъществена. Необичайно цветна, църквата е построена върху общински парцел, предоставен за тази цел.

Автор на проекта с площ 270 кв.м е арх. Илко Николов, а 12 тонният купол е изработен във фирмата на ктитора, това е единственият метален купол в страната. Камбанарията е висока 24 метра, а обшивката на купола е също метална, като за целта се използва ламарина от неръждаема стомана с титаново покритие с изработени от украински майстори сини и златни люспи и звезди. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киевско- Печерската лавра.

свързани новини

Още четири по-малки кръста увенчават останалите куполи. Фасадата на храма е в традиционен руски стил: бели стени, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи. Новият храм е вторият в Пловдив на името на Свети Николай Мириклийски Чудотворец, но първият е стар параклис на Трихълмието.

Светите мощи на Свети Лука Симферополски ще бъдат изложени в храма за поклонение до 10 май. Проф. Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий е причислен към лика на руските светци през 2000 година. Той е роден през 1877 година и съчетава в житейския си път медицина, рисуване и религия. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет.

По- късно става ръководител на кадетрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. Има безценен опит, който излага в няколко учебници, сред които и "Гнойна хирургия". През 1921 година е ръкоположен за дякон, а след седмица и за свещеник. Приема архиепископски сан в епохата на жестоки репресии над църквата.

Друга частица свети мощи на св. Лука Симферополски има в Пловдив в параклиса " Св.св. Козма и Дамян". В много хирургически отделения в Русия и бившите руски републики има икона на професора- светец, а в Атина се строи църква на негово име.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК