БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Нови съкращения грозят Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево

Само в ПИК
Нови съкращения грозят Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево
Дата
Дата
5331
Коментари
3
Нови съкращения грозят Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево

Нови съкращения се очакват в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, поради намаление на бюджета на Селскостопанска академия за фонд „Работна заплата“. Първоначалната информация бе за 20-процентни съкращения, а към момента се коментира редуциране на щата с 15 %, коментира проф. Иван Киряков.

При 15-процентно съкращение, сегашните 282 щатни бройки, ще трябва да се намалят с 42. Това означава, че за четири години ще са съкратени 100 щатни бройки, а 80 души са останали без работа, допълни той, като подчерта, че щатът в института отдавна е на критичния минимум.

В сферата на растениевъдството има недостиг на трактористи, от работещите в животновъдството съкращения не могат да се правят, тъй като цикълът е непрекъсваем. Други са пред пенсия или трудоустроени. Така на съкращения подлежат само научните работници. В сектор „Наука“ сега работят 150 души. Ако се стигне до 15-процентни съкращения, това ще означава, че без кадри ще остане цяла научна секция и тя трябва да се закрие, сподели притесненията си проф. Киряков.

Друг проблем е, че не се очертава увеличение на средствата за издръжка на института, която и миналата година бе крайно недостатъчна.

„Не може да продължава по този начин. Вече 25 години никой не се наема да направи реформата. Ако ще се закриват институти, да се закриват“, коментира проф. Киряков. Сподели, че той, както и всички работещи в научния институт са е много притеснени от това, което предстои./topnovini.bg

Напиши коментар »
(3)
1
Абе Киряков че кой да дойде да ти направи реформите Президента ли нали за това си там прави ги и не се жалвай само.
2
След днешния избор на костовиста Иван Иванов за председател на КЕВР,този земеделски институт става безпредметен,тъй като тази личност е привърженик на шистовия газ.Същият този шистов газ по метода на фракинга,който използва 650 вида отрови,отиващи в почвата и подпочвените води.При добив на шистов газ плодородната земя се превръща в пустиня и никакво земеделие не се осъществява.След като ще си имаме шистов газ,но не и производство на пшеница,за какъв дявол ще ни е земеделски институт?!
3
От такива като "знаещия" и "доволния" страната ни е на това положение. За сведение на "много знаещия" директора на всеки институт е треторазреден изпълнител и без одобрението на министерството и ССА реформа няма как да направи. Има все пак закони в тази страна. А иначе най-лесният начин за псевдо реформа е съкращението. То не решава нищо, но се отчита дейност. Управляващите идея си нямат за какво иде реч в областта на науката, но се напъват да си направят поредния пи ар и обслужат определени интереси на БАН и Университетите..
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

- Деца, какъв урок имаме днес? - Математика, госпожо. - Диктувам задача: "Две млади интелигентни жени изпили една бутилка водка. Пита се в задачата за какъв хикс им е трябвало след това да пият и червено вино?"