СВЕТЪТ ДНЕС

Носталгия: В Москва отвори врати любимият ресторант на КГБ

Само в ПИК
Носталгия: В Москва отвори врати любимият ресторант на КГБ
Автор: ПИК
Дата
Дата
6921
Коментари
0
Носталгия: В Москва отвори врати любимият ресторант на КГБ

След струващо 20 млн. долара реконструиране отново отвори врати ресторант „Арагви“ на централната московска улица „Тверская“. Заведението е направено през 1938 г. по време на Сталиновите репресии и впоследствие става любимо свърталище на служители на КГБ и космонавти, предаде АФП.

„Арагви“ е отворен първоначално по инициатива на Лаврентий Берия, за да бъде използван от служителите на НКВД, съветската тайна служба, която впоследствие се превръща в КГБ. Заведението бързо печели популярност и сред други длъжностни лица и по-късно, през 60-те години на миналия век, в рамките на така наречения период на "размразяването", когато цензурата и репресиите са облекчени,

„Арагви“ привлича и по-бохемски посетители от хора на изкуството и актьори. Заведението е увековечено в съветската литература и във филми, въпреки че неговите „космически“ цени го правят достъпно за представителите на един малоброен елит. Който е искал по онова време да вечеря сред космонавти, режисьори, актьори и световни шампиони по шахмат, е трябвало да се бръкне с 1/10 от месечната си заплата.

През 1943 г. именно в  поетът Сергей Михалков е сполетян от вдъхновението да напише текста за новия съветски национален химн, възхвалящ Сталин за вдъхновяването от негова страна на „велики дела“. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., ресторантът, който е бил държавна собственост, е приватизиран и сменя собственика си няколко пъти, но бързо губи престижа си на място за елита, и накрая е затворен през 2003 година. Новите собственици – групата „Ташир“ и Гор Накапетян, който по-рано оглавяваше инвестиционната група „Тройка диалог“, похарчиха поне 20 млн. долара за възстановяването на ресторанта и казват, че искат да съживят съветската легенда.

Новото меню включва класически грузински ястия, които са с репутация като хинкали (кнедли, пълни с месо и бульон) и хачапури(хляб гарнирани със сирене), както и специалитети, които не са грузински, като борш и пастет от черноморска херинга. Ресторантът, носещ името на грузинска река, се намира в хотел, в който са пребивавали Лев Толстой и Антон Чехов.

По времето на Сталин, който беше етнически грузинец, „грузинската храна се е сервирала в Кремъл и на нея се е гледало като на кухня на съветските „царе““, твърди Леонид Парфьонов, телевизионен водещ, написал редица книги за всекидневния живот в съветския съюз. Дори след смъртта на Сталин поради не особено богатото съветско кулинарно меню, грузинската традиция на вина и деликатеси остава пример за съветски шик, допълва Парфьонов. Но извън кулинарията „Аравги“ е имал и по-мрачна страна. Ресторантът е бил свърталище на офицери от КГБ и е бил използван като място за вербовка на агенти, но и за партита за агенти, които заминават на мисия в чужбина, казва Михаил Любимов, който дълго време е ръководил действията на КГБ, насочени срещу Великобритания и скандинавските страни, а сега е писател.

След възстановяване работата на ресторанта в наши дни , книгата за гости е пълна с носталгични забележки от рода на „Върнете старите рецепти“ или „Мариновайте месото, както сте го правили“. 49-годишната адвокатка Марина Долгих коментира, след като е прегледала менюто, че е проявила любопитство към заведението, тъй като е чувала за неговото реноме сред московчани. Но констатира, че основните ястия, чиито цени от между 12,5 и 27 долара не могат да бъдат видени в западните столици, са трудни за преглъщане от средната класа московчани. „Навремето „Аравги“ беше недостъпен за мен“, казва Долгих,“и все още не ми е по джоба“.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Един горещ летен ден дядо Пейо се връща от нивата, седнал в писаната си каруца с впрегнато доресто конче. Дядо Пейо въздиша уморено: - Ех, колко е горещо и сухо! - Да, наистина! - добавя конят. - Я! За първи път чувам кон да говори! - учудва се дядо Пейо. - И аз! - обажда се каруцата...