Вход
София
Времето в София 25 o C

Носталгия! Десет култови неща, които изчезнаха от българското Черноморие

Носталгия! Десет култови неща, които изчезнаха от българското Черноморие

на 04.09.2017
6780
31
Носталгия! Десет култови неща, които изчезнаха от българското Черноморие
Автор: ПИК
04.09.2017
31
6780

Всички още помним времената, в които почивката на море беше право и задължение на всеки българин, пише марица.бг. При това не за един дълъг уикенд или от понеделник до петък, а минимум за две седмици. Тогава избор нямаше и всички пътуваха за родното Черноморие. По-добре устроените в системата стигаха направо до плажа с ладата или москвича. А багажниците, естествено, бяха пълни с домати и дини от село.

Средната класа пътуваше с автобуса, а пролетариатът с нощния влак. По правило северняците и голяма част от столичани избираха Варна, а пловдивчани гравитираха към Бургас и южния бряг. От привързаност към годините на детството на много от нас и до днес онази почивка от времето на соца все ни се струва по-хубава от сегашната.

Да си спомним за летата от 70-те и 80-те на 20. век по родните плажове с 10 неща, които изчезнаха от Българското Черноморие в годините на прехода: 

1. Малките рибарски кейове 

Тези красиви и несравними пристани оцеляват по чудо и до днес в някой все още оцелели под напора на туристическите гиганти места. В традиционните ни курорти като Несебър, Созопол и Поморие обаче дървените лодки са по-скоро атракция, на която летовниците си правят селфи. В момента целият риболовен флот на България се състои от 3000 плавателни съда, като 90 % от тях са малки лодки с дължина до 10 метра. Разпределени са между Дунав и Черноморието, където обаче стоят на котва в очакване да свърши туристическият сезон и да започне риболовният. На мода в модерните комплекси са пристанищата за яхтите на богатите туристи. 

2. Прясната цаца в пликовете кафява хартия 

Заедно със старите рибарски лодки от морето по време на сезона изчезнаха и дървените капанчета, които продаваха прясна цаца в кафяви хартиени пликове. И бира, разбира се. Подобни търговски бараки все още съществуват край няколко оцелели места за любителите на палатката до морския бряг. Цаца, естествено, има и днес, но идва по обектите замразена и обикновено я правят много солена. 

3. Сергията за вестници  

Не намерихме нито една такава в Слънчев бряг това лято. Доставчиците закрили линията, защото е нерентабилна. Повечето гости на апартаментните комплекси тук са чужденци, а българите вече не си търсят вестника. Получават новините директно в собствения си Фейсбук. Преди години семействата се зареждаха за плажа поне с 3 вестника - един ежедневник, един спортен за съпруга и нещо по-шарено и леко за благоверната. Отделно от това комикс или някое списание за детето. 

4. Книжарницата  

Ако искате да си купите книга на морето, ще трябва да пътувате специално до Варна, Бургас или поне до някое градче от ранга на Созопол. По другите места за почивка в книжарницата продават само химикалки, флумастери и най-много някоя детска оцветявка.     

5. Компактдискът 

Отиде си броени години, след като самият той прати в историята магнитната касета /тя пък от своя страна бе погребала ролката с магнитната лента и грамофонната плоча/. Вече никой не се трупа по сергиите, за да си купи Жан-Мишел Жар, Джордж Майкъл или Марая Кери, защото в нета има всичко. През 90-те години сергиите с компактдискове на морето въртяха огромни обороти, а на опашката се чуваха коментари за заглавията на половин дузина езици. Всичко, естествено, бе контрабанда. Албумите на топ изпълнителите излизаха в Лондон или Ню Йорк, а специални агенти купуваха диска от магазина и още същия ден го изпращаха за България. На следващия ден се печатаха обложките, линиите в Ботевград и Стара Загора тиражираха ментетата и така два дни след излизането му на британския пазар новият албум на Стинг вече се продаваше по сергиите у нас. Сега линиите ги няма, защото музика е навсякъде в нета. Повечето - пак пиратска.    

6. Стъклената риба сувенир  

Някога ги имаше във всеки български дом като украса и доказателство, че семейството е било на морето. Бяха сред най-търсените сувенири от плажа заедно с дървените корабчета с термометър и обикновената хартиена картичка. Сега всички те са под заплахата на магнитчетата от китайското карго с изображения на всяко кътче от Българското Черноморие. 

7. Пясъчните дюни и пейзажът без кран и багер 

Онези възвишения с дълбок, горещ пясък, идеални за морски свалки и вечерно усамотяване на влюбените двойки. Заради реституцията, застрояването на брега и промените в климата сивите стабилизирани северни дюни вече се срещат единствено край Дуранкулашкото езеро. Южните черноморски дюни все още оцеляват под напора на строителството, като се срещат край Камчия, до с. Шкорпиловци, Слънчев бряг, Несебър, между Приморско и Китен, както и до къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Каваците", блатата Алепу, Аркутино и Стамополу. Рядкост по Черноморието е и пейзаж, на който да не се вижда кран, багер или заградено с ламаринени платна място за бъдещ хотел.  

8. Плажният фотограф 

Онзи, който правеше моментални снимки и ги копираше с лошо качество на място за клиентите си. Преди него имаше и такива, които изпращаха фотографиите по пощата на адреса на летуващите. Пратката, естествено, се заплащаше отделно. Днес смартфонът изяде бизнеса на добрия стар фотограф. 

9. Пионерският лагер  

Някога децата почиваха организирано по 3 пъти в годината - един зимен лагер и два летни - на море и на балкан. Сега старите станции със собствени плажни ивици и вечерните лагерни огньове ги няма, завзети от модерните хотелски комплекси с аниматорите и новите забавления за децата. 

10. Старият гларус прихващач 

Онзи знаменит сваляч от времето на соца, който покоряваше чехкините с едно голо тяло и няколко вълшебни думи на международния език на любовта, които отключваха всяко сърце и други неща. Днес на мода са Аlexandro, който кара мерцедеса си с 300 км в час, Фики, Криско или просто Чичко Паричко, натрупал капитали в годините на касовата и масовата приватизация.

Сподели:
Напиши коментар »
(31)
1
Изчезнаха и партийните секретари доносници и ДС агентите, които слухтяха за диверсанти, така почивката им излизаше не само без пари, а им и плащаха за това. Изчезнаха и лагерите с боб чорбата и общата таолетна, къде всичко се правеше под строй, и се възпитаваше тогавашната младеж, във вярност на партията любима. Е поне бомбичката се завърна ха ха ха, ега ти тъпата реклама и тъпата статия. МЛАДОСТТА НИ ИЗЧЕЗНА заради червените изроди, те си построиха комунизма, а на нас ни оставиха мизерните пенсии за това, че безплатно им работихме по времето на бриг. движения..
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
До Червен дядо....Ти се превърна в мой любимец.Сериозно! Изобщо не знам,защо правителството не ти обърне внимание,и окаже по подобаващ начин,всенародно внимание и уважение. Та Ти се оказваш,най–възрастния българин,а може би и европеец? От месеци ти чета,с искрено любопитство драсканиците.Но не знам,сигурно страдаш от старчески маразъм( простено е),та не помниш,какво си писал в различни периоди. В даден момент 'помниш", как на Тате му взели последната офца и кравичка,и насила го 'вкарали" в ТКЗС( засягаш периода 1949-53),след това,как земеделеца-дядо бил без пенсия,и буквално след дни,как сте чакали по 15 години за Москвич-!? Между другото-за Москвич не се чакаше изобщо-.Освен,ако не искаш определен цвят! След две седмици-как сте ходили на почивна станция,където било ад,а храната-за прасета,и пак след седмица-колко лошо било на "Пионерски лагер",където ви хранели със сух хляб и мармалад,- и в днешната си драскулица-Как си участвал в бригадирското движение!?- Абе,червен Дядо- Ти да не си наследник на "Шотландски боец",но в български вариант.Местиш се от епоха,в епоха,когато си решиш? Сигурно си минал поне деветдесет лазарника( по груби изчисления),а се справяш чудесно дори със компа. Евалла! По комшийски!
4
ВСИЧКО ТОВА ИЗЧЕЗНА НО ПЪК ДОЙДОХА МУТРИТЕ С ОЧИТЕ БЕТОННИТЕ ПЛАЖОВЕ И КОНЦЕСИОНЕРИТЕ КОИТО ВИ ОДИРАТ ПО 5 КОЖИ. Е НЕ Е ЛИ ПО ХУБАВО СЕГА ОТКОЛКОТО ПРЕДИ?? А ??
5
до 1 винаги са тук 27 г ,но от партия в партия,цачева е бивш партиен секретар,наследниците на БКП сега управляват
6
Generic Deltasone is used to provide relief for inflamed areas of the body. Generic Deltasone Generic deltasone online $0.5
7
мръсно лъжливо и продажно копеле със собствените си ръце бих те скопил и удушил защото само това заслужаваш
8
Как да убесня на едно тъпо комуне, че в тая държава има много дядовци. За москвич, че се чакаше, чакаше, (освен ако баща ти не е бил партиен секретар, те бяха с предимство), то и за салам се чакаше, и всичко за народа беше с купони. Не е важно на колко години съм, важното е, че пиша истината за комунистическата епоха, през която ми мина по голямата част от живота..
9
Generic Deltasone is used to provide relief for inflamed areas of the body. Cheap Deltasone Generic deltasone online $0.5
10
България е замръзнала в комунистическо безвремие.Цялата власт се държи от внуцете и синовете на онези близо милион червени безумници ,коит гордо казваха член на БКП.В България може да не е имало комунизъм ,но тези човешки изроди с гордост се наричаха комунисти ,а и самата им партия беше Бъългарска комунистическа партия .Сега тази партия със ЗАКОН е обявена за престъпна ,барабар с комунистическата система .С една дума ПРЕСТЪПНИЦИ продължават да управляват България и никой от тях до момента не преживял възмездие в името на справедливостта и хуманноста.Комунизма ,като система и управление е проклятието на България.Нищо не се променило в управленско отношение.Системата си остана заедно с комунистическите тикви и бетонни глави.Последни по всичко.
11
ако беше поживял онзи с малките мустачки,сега комунист щяхме да търсим като безполезно изкопаемо с кирка и лопата.Чърчил и Рузвелт се обръщат в гроба ама хак да им е
12
Заказ такси в Аэропорт Москвы по фиксированной стоимости 1000 рублей. Встреча, Транфер в нашей компании тоже фиксированно. Дополнительные услуги: Встреча с табличкой, англоговорящие водители, экскурсии, помощь с багажом. Наши контакты: http://viber.taxi/ тел: 8(495)66-99-665 Заказ через viber 8(977)255-03-02
13
А възможно ли е да разбера, истина ли е, че Бойко Борисов е бивш комунист? И то бивш комунист, който се отказва от членството си в партията едва през 1995 година. Истина ли е, че Бойко Борисов е един от малкото бивши комунисти, може би единственият, който си позволи откровено да хвали и превъзнася най-тъпия и най-гадния комунистически диктатор в цяла източна Европа – Тодор Живков. Негов работодател, между другото. Истина ли е, че Бойко Борисов и Георги Първанов застанаха на почетна стража рамо до рамо при възкресяването на паметника на Тодор Живков в Правец на 7 септември 2001 година?
14
Не е важно колко ленти е отрязал КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов, колко първи копки е направил, колко журналистки е ощипал, колко масажистки и чалгаджийки е из-чу-кал, колко магистрали и спортни съоръжения е обещал че ще построи, какъв голям каратист е и какъв точно колан по карате има, колко помия е откраднал от почивните станции за да си нахрани прасетата и кокошките, колко бой е изял от майка си, колко писма и е написал от казармата, колко книги за Винету е прочел, колко листя е прелистил, колко яйца изяжда на закуска, колко гола е вкарал на мачлета в работно време, колко пари е спечелил на вързано от игра на тенис, колко му е голям рейтинга и колко дълъг маркуча, колко маркуча е развил по пресечена местност, колко голям приятел му е Берлускони, колко тениски, грамоти и шапки е получил от партньорските служби, КОЛКО ПЪТИ Е ЗАКУСВАЛ или ОБЯДВАЛ с Обама (ЗАЕДНО С ДРУГИ 5-6 ХИЛЯДИ КАТО НЕГО), колко бивши свои другари от тъмния период е изпържил, колко шамара е ударил на Стенли и колко котарака сега примъркват сладко в скута му, колко сделки с негов фалшив подпис ала брат Драшков са минали незабелязано в Общината, колко е сложил на бюрото си, колко много мрази тройната коалиция, какъв голям пич е, колко трупа е изровил с фадромата, колко показни ареста е извършил, колко пъти на ден и по колко телевизии се е показал за да напомни за себе си и т.н. Всички тези циркаджилъци, маймунджулуци, евтини селски тарикатлъци, тъпи бабаитлъци нямат никакво значение. Важното е, че този човек е неук и некомпетентен (търся подходящи думи, които да не са чак толкова обидни, колкото тези, които ми хрумват в момента). Той не може (и не бива) да управлява държавата. Не е вярно, че няма алтернатива. Алтернатива има дори само заради факта, че всеки друг би бил по компетентен от КОМУНИСТА Бойко Борисов.
15
До 1Red Grandpa, Красный дедушка и 10 Аденауер : Вие вероятно сте поредните неоценени в соца, пионерски, комсомолски и партийни кандидат - активисти, заели одупена псевдодесидентска позиция сутринта на 10 ноември, А днес сте неоценените демократи, отровени от собственото си недоволство, че едно го мислехте друго стана. Дойдохте в София и ли окръжния град, ама там не било за вас....Що ли? Е хайде осмислете битието си псувайки миналото. Най- вероятно сте от тези с китеници и зарчета по москвича иначе щяхте да знаете, че имаше освен Москвичи, и Запорожци, и Лади, и Волги, и Шкоди че и Булгаррено , но нови а не 10-20 годишната скраб на "свободния свят". Хайде сега идете до офиса на желаната марка и си я купете веднага, ама май няма да можете, щото пък скъпо....Щяхте да знаете че по онова време нарушенията в храненето на бригади и пионерски лагери се наказваха със затвор. Следобедната закуска по тези места бе масло и мед, масло и халва, лютеница и сирене...нещо сега направено, не закуски с неясно съдържание и произход. Ядяхме прясно месо от Родопа и ТКЗС , на мама и тате, баба и дядо от двора а не 20 годишно ирландско, аржентинско, турско, че и китайско. В репресивните времена не се заключвахме, циганите работеха, бях щастливо дете - хадех на море и планина със съучениците си за символични пари в детски лагери не в Нзвездни хотели с много бетон и никакво място за игра. Там ме учеха първо на родолюбие, да обичам страната си не партията, а ама вие и на лагер не сте ходили. Ходех на занималня, оркестър, хор, танци, тренировки и състезания безплатно, за да имам възможност да търся и избирам, не за да обичам партията. Попивах историята и красотите на България, като ме водеха на екскурзии обикаляйки и събирайки печати на 100-те туристически и исторически обекта. Крадците и убийците живееха или приключваха в затвора. Дядо и Баба живяха достойни и спокойни старини, родени в първото десетилетие на 20 век без да са социалисти, комунисти, партизани, военни, полицаи, космонавти, културни дейци и др. Не ги рекетираха по телефона. Родителите ми и учителите ми бяха хора, които ме научиха просто да уважавам всички хора, не да обичам едни а да мразя други. Времето си имаше своите недостатъци, но то бе резултат на от глобално, световно разделение и противопоставяне на две идеологии, е днес ще е на две религии. Проблема не е в строя а в съзнанието на човека, да обичаш, да градиш и да си щастлив с човеците около теб. С нещастници по съзнание, като вас отричайки всичко преди тях, защото просто не сте били годни да сте част от него , шансовете ви да сте част от бъдещето са нищожни, на децата ви също.......Понял Красный дедушка?Do you understand me Red Grandpa? Схвана ли Аденауер....
16
Браво на Пролетарският писател и поет политик ала Левчев Благодаря за изнесената, Проживковска беседа беше ми даже неприятно до като Я дочета но ми звучеше КАТО Не можеш да ми забраниш др.Живков да те ОБИЧАМ...МНОГО е прав Дядото че винаги е казвал истината а за днешния хал са виновни такива като Теб.И втори път не пиши Утопични четива Ярко ОЦВЕТЕНИ.
17
Моля Другрю Писател Белетрист много си сръчен и разполагаш със много линкове това е прсъщо на виден представител на НОМЕНЛАРУРАТА та спокойно могат да ти завидят Писатели като Алеко Константинов и Радой Ралин взети заедно и за капак на всичко Вежди Рашидов да те Увековичи във цял ръст И заслужено ще заемеш мястото пред Н.Д.К..или пред "Позитано" но зависи от политическите пристрастия..
18
КОЙТО СЕОТРИЧА ОТ МИНАЛОТО ,БЪДЕЩЕ НЯМА ДА ИМА.НЕ НЕОБХОДИМАО ДА ПОВТАРЯШ СТАРИ ГРЕШКИ В НОВО ВРЕМЕ-БЕЗПЪТИЦАТА Е СИГУРНА.ГЛУПАКЪТ ПОВТАРЯ ГРЕШКИТЕ СИ ,УМНИЯТА СЕ УЧИ ОТ ТЯХ,МЪДРЕЦЪТ ГИ ПРЕДOТВРАТЯВА. С ДНЕШНИТЕ ''УМНИЦИ''-БЛИЗО 30 ГОДИНИ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА РАЗРУХА ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ.ПРИ СОЦА -ИМАШЕ ПОДЕМ-25 ТО МЯСТО ПО ИКОНОМ.ПОКАЗТАЕЛИ .САМИ СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ.
19
До Роси и пионерчето-комуне И аз искам да живея в 70-те и 80-те години на миналия век. Но не заради социализма, а заради детството. То винаги е красиво, както и младостта. И Хитлер е щипал с усмивка момченца по бузките и те са сияели от радост. До навършването на 18-годишна възраст. Тъй че, не ни пробутвайте тези изтъркани опорни точки, уважаеми.
20
Hello friends! I am an official representative of private company which deals with all kinds of written work (essay, coursework, dissertation, presentation, report, etc) in short time. We are ready to offer a free accomplishment of written work hoping for further cooperation and honest feedback about our service. Send your work topics to our email: discount@edu-paper.com. This offer has limited quantities!!! Details on our website: https://top-study.work
21
purchase cialis hydrochlorothiazide 25mg tablets as explained here
22
generic for keflex viagra soft tabs 50 mg fluoxetine capsules
23
vardenafil amex
24
cost of tretinoin cream viagra price tadalis sx
25
cephalexin sildenafil
26
Buy Medrol Online buy cephalexin online buy doxycycline
27
Червен,ли е,зелен,столетник не знам,но дядото е прав за салама.Лично аз съм чакал,над2 часа,за кило кренвирши и щафета шпек в Пловдив.
28
А сега му яжте главата като сте толкова отворени
29
buy doxycycline
30
cephalexin vardenafil cialis online
31
cuanto cuesta cialis yaho costo in farmacia cialis cialis cost best generic drugs cialis wow look it cialis mexico cialis reviews cialis price thailand price cialis wal mart pharmacy purchasing cialis on the internet look here cialis cheap canada cialis en mexico precio cialis free trial brand cialis generic compare prices cialis uk purchasing cialis on the internet http://kaivanrosendaal.com/#Buy-Cheap-Cialis-Online http://kaivanrosendaal.com
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Ако не псувате, докато шофирате, значи определено не следите внимателно пътната обстановка.

няма нови новини
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
сега
2194
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК! Борисов в Загреб: Западните Балкани са нашите Балкани, нашата Европа! (ВИДЕО)
x
В модната индустрия все още доминират мъжете
x