БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Нощта на театрите в Софийската опера и балет е и Нощ на диригентите

Само в ПИК
Нощта на театрите в Софийската опера и балет е и Нощ на диригентите
Автор: ПИК
Дата
Дата
7883
Коментари
0
Нощта на театрите в Софийската опера и балет е и Нощ на диригентите

Традиционните турове „Опознай Операта“, по време на които зрителите ще се запознаят с живота на театъра зад кулисите, ще има демонстрации на гримове и костюми, ще започнат в 10.00 и ще продължат до 15.00 ч. , съобщиха от операта.

Посетителите ще имат възможността да разгледат изложби на оперен реквизит и костюми и три фотоизложби – на големи български оперни диригенти, от оперни и от балетни спектакли. Автори са Христо Юскеселиев, Евгени Станимиров и Светослав Николов. В 10.30 ч. в Голямата зала публиката ще има среща с диригента на „Силата на съдбата“ Франческо Роза и с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини и да присъства от 11.00 ч. на част от репетицията за предстоящата на 25 ноември премиера. Уъркшоп-пърформанс за тайните на диригентското изкуство ще изнесе Жорж Димитров от 12.00 в Камерна зала след края на спектакъла на „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

Разговор за диригентското майсторство с Григор Паликаров ще се състои от 14.00 ч. в Голямата зала на театъра. Разказ за новия роял „Стейнуей“, който Софийската опера получи като дарение от оперния певец Димитър Михов и други изненади ще очакват гостите на Софийската опера по време на събитието.

След 16.00 ч. то се пренася в Сити Марк Арт Център, където предстоят две прожекции. От 17.30 ч. е прожекцията на „Път в годините“, за живота на известния наш диригент Борислав Иванов, който неотдавна навърши 85 години.

От 19.00 ч. е прожекцията на операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини – един спектакъл-гостуване на Софийската опера в Болшой театър в Москва през 1981 г. Постановката е на Вили Цанков, дирижира Михаил Ангелов. Участват Стефка Минева, Асен Селимски, Павел Герджиков, Минчо Попов. Посланици за Нощта на театрите са сопраното Габриела Георгиева и баритонът Атанас Младенов.

Габриела Георгиева е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Участва в майсторски класове на Каролин Дюма, Петер Дворски и Анна Томова – Синтова. От 2000 година работи с Гена Димитрова, а по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица. Кариерата й започва във Варна през 2002 година като Леонора от Вердиевия „Трубадур”. През 2003 година дебютира в Софийската опера като Амелия от „Бал с маски” на Верди. Сред последните й роли са Норма, Манон Леско, Макбет, Аида. Има богат оперен и концертен репертоар, записи и международни участия.

Атанас Младенов завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Специализира Росиниева музика в Барселона и оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Учи и в Консерваторията „Дж. Росини“ в Пезаро. Участвал е в майсторски класове на Раул Хименес, Елена Филипова, Евгения Дундекова. В Софийската опера постъпва през 2012 година. Пял е в „Риголето” и в „Севилският бръснар” във Франция, Джермано („Копринената стълба” от Росини) в Пезаро, Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Чезена, Италия. В репертоара му са роли от „Любовен еликсир”, „Лакме”, „Рита”, „Златната ябълка” от П. Хаджиев, Албер от „Вертер” на Масне и Гунтер в „Залезът на боговете” от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Сред последните му роли са Дандини от „Пепеляшка“, Пинг в „Турандот“, Курвенал в „Тристан и Изолда“ и Евгений Онегин. 

Още по темата
Над 100 събития в третата Нощ на театрите
Часовник
00:18
Програмно съдържание с над 100 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Мъж и жена в леглото. Звъни телефонът. Жената вдига в просъница, говори малко и казва:
– Обади се мъжът ми. Каза, че е с теб за риба.