Вход
София
Времето в София 6 o C

НСИ: Доверието на потребителите се покачва

НСИ: Доверието на потребителите се покачва

на 07.02.2018
5209
3
НСИ: Доверието на потребителите се покачва
Автор: ПИК
07.02.2018
3
5209

През януари 2018 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.1 пункта в сравнение с равнището си от октомври 2017 г., което се дължи изцяло на повишеното доверие сред градското население. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца остават без съществена промяна спрямо предходното наблюдение. В прогнозите за следващите дванадесет месеца обаче при селското население анкетата регистрира известен песимизъм по отношение на финансовото състояние и леко влошени очаквания за икономическата ситуация, докато при градското население очакванията се подобряват.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се повишава със 7.7 пункта. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата в страната потребителите изразяват малко по-позитивни прогнози спрямо октомври 2017 г. (понижение с 2.8 пункта).

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, но очакванията им са за известно подобрение на икономическите условия за спестяване през следващите дванадесет месеца. Последната анкета отчита и позитивна нагласа в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Тия цифри са в рамката на статистическата грешка.
2
Заливат ли ни с цифри и проценти не е на добре. Очаква се голяма инфлация или диви кражби. ГЕРБ само на това са способни. Не ни е за сефте. Довършват българия. Събудете се!
3
LUJA LUJA GERBERASTKA
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате във войната между президента Радев и премиера Борисов?
архив

Инкасаторът звъни на вратата. Отваря му малко момченце. Инкасаторът: - Имате тук едни сметки за плащане... Хлапето се провиква към къщата: - Мамо, мамо, чичкото пак е дошъл за пари! Имаш ли да му платиш, или да излизам да си играя на двора?

няма нови новини
Днес: 263
hot
най-четени новини в момента
сега
2924
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! ДПС с остра атака срещу президента Радев за ветото на закона за КТБ - Хамид Хамид вдига завесата за причините (ОБНОВЕНА)
x
10 промени, когато вече си в правилната връзка
x