Вход
София
Времето в София 21 o C

НСИ: Ръст в строителството и промишлеността през май

НСИ: Ръст в строителството и промишлеността през май

на 09.07.2018
1799
0
НСИ: Ръст в строителството и промишлеността през май
Автор: ПИК
09.07.2018
0
1799

По предварителни данни на Националния статистически институт през май индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонни данни, е с 0.7 на сто над равнището от предходния месец.  Календарни данни показват намаление от 0.5 на сто на строителната продукция през май 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 година.

През май 2018 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонни данни, е над равнището от предходния месец, като нарастването на продукцията от гражданското/инженерното строителство е с 1 на сто, а от сградното строителство - с 0.5 на сто.

На годишна база понижението на строителната продукция през май 2018 г., изчислено от календарни данни, се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 3.6 на сто, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 2 на сто.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонни данни, нараства с 1.8 на сто в сравнение с април. През май 2018 г. календарният индекс на промишленото производство е на равнището от съответния месец на 2017 година.

През май увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.6 на сто, и в добивната промишленост - с 0.8 на сто, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 0.7 на сто, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 8.2 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6 на сто. 

По предварителни сезонни данни през май оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0,6 на сто спрямо предходния месец. През май 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарни данни, бележи ръст от 6,3 на сто в сравнение със същия месец на предходната година.

През май 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10,5 на сто, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 10,2 на сто, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 8,5 на сто. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6,7 на сто, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1 на сто.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Мъж, сърдито, към жена си: - Глупачка!!! Тя: - Ми какво да правя... на комшийката мъжа ѝ професор, тя - професорша...

няма нови новини
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
сега
1600
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Анастас Стефанов обявява рейтингите на Борисов, Симеонов и Румен Радев - как влияят на имиджа им скандалите и искат ли българите избори (ОБНОВЕНА)
x
ПОЛЕЗНО ЗА ВСЕКИ РОДИТЕЛ! 9 разлики при отглеждането на момче и на момиче
x