НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

Само в ПИК
НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково
Дата
Дата
1463
Коментари
0
НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

Двама професори от БАН пиха от урановата вода на Хасково. Това направиха шефът на Геологическия институт Радослав Наков и колегата му Алексей Бендерев, след като иззеха проби от проблемната помпена станция №1, съобщава Марица. 

Двамата учени са вещи лица по образуваното от Районната прокуратурата досъдебно производство за това, че от 28 октомври м. г. до 4 април 2017 г. в Хасково длъжностни лица са укрили информация за повишена радиация и алфа-активност в питейната вода на града. Случаят се наблюдава от трима представители на държавното обвинение. Те са районният прокурор на Хасково Румен Сираков и магистратите Тереза Скорчева и Николай Трендафилов. Тримата също присъстваха при вземането на пробите.

Целта е да се даде отговор на въпросите налице ли е превишаване на допустимите стойности на уран и обща алфа-активност на питейната вода от помпена станция 1, захранваща част от кварталите съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и на Наредба №1 за проучване, ползване и опазване на подземните води.

Вещите лица ще трябва да отговорят и на други въпроси, а именно - каква е причината за повишените съдържания на уран и обща алфа-активност в подземните води за периода от 2010 г. до настоящия момент, възможни източници и пътища за тяхното проникване.

"Срокът на разследването е удължен до 19 август. Изискали сме всички протоколи и преписки по случая между различни институции. Също така ще ни бъдат представени всички взети лабораторни проби от 2010 г. насам. По-голямата част от тях сме ги получили", каза прокурор Сираков. Той допълни, че делото е обемно. Вече били събрани 15 тома с над 2000 страници. Показания дали 50 човека. Разследващите и експертите не се нагърбиха да кажат точно в какъв срок ще са готови всички резултати.

"България е богата на уран, но той си съществува като елемент навсякъде. Има не по-малко опасни тежки метали. Виждал съм хора да пият от извор, над който има ураново находище. Повечето от местните доживяха до над 80 години", коментира професор Наков.

След помпената станция двамата учени и тримата прокурори се отправиха да вземат още проби от района, в който от някогашното предприятие "Редки метали" са извършвали сондажи и са добивали уран.

Още по темата
Доктор Ангел Кунчев: Проблемът с радиоактивността на водата в Хасково е решен, отпадат всички забрани
Часовник
19:18
Радостното е, че в момента радиационната индикативна доза е от 2 до 5 пъти по-ниска от допустимото. Това са данни, изчислени от БАН, на които не можем да вярваме. Световната здравна организация ни...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Собственикът на хотел съветва новопостъпилия пиколо: - Има две думи, които гарантират добро настроение на нашите гости. Когато ги посрещнеш - "най-после!", а когато си тръгват - "вече?". Но не дай си, боже, да ги объркаш!