Вход
София
Времето в София 18 o C

НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

на 07.07.2017
598
0
НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

Двама професори от БАН пиха от урановата вода на Хасково. Това направиха шефът на Геологическия институт Радослав Наков и колегата му Алексей Бендерев, след като иззеха проби от проблемната помпена станция №1, съобщава Марица. 

Двамата учени са вещи лица по образуваното от Районната прокуратурата досъдебно производство за това, че от 28 октомври м. г. до 4 април 2017 г. в Хасково длъжностни лица са укрили информация за повишена радиация и алфа-активност в питейната вода на града. Случаят се наблюдава от трима представители на държавното обвинение. Те са районният прокурор на Хасково Румен Сираков и магистратите Тереза Скорчева и Николай Трендафилов. Тримата също присъстваха при вземането на пробите.

Целта е да се даде отговор на въпросите налице ли е превишаване на допустимите стойности на уран и обща алфа-активност на питейната вода от помпена станция 1, захранваща част от кварталите съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и на Наредба №1 за проучване, ползване и опазване на подземните води.

Вещите лица ще трябва да отговорят и на други въпроси, а именно - каква е причината за повишените съдържания на уран и обща алфа-активност в подземните води за периода от 2010 г. до настоящия момент, възможни източници и пътища за тяхното проникване.

"Срокът на разследването е удължен до 19 август. Изискали сме всички протоколи и преписки по случая между различни институции. Също така ще ни бъдат представени всички взети лабораторни проби от 2010 г. насам. По-голямата част от тях сме ги получили", каза прокурор Сираков. Той допълни, че делото е обемно. Вече били събрани 15 тома с над 2000 страници. Показания дали 50 човека. Разследващите и експертите не се нагърбиха да кажат точно в какъв срок ще са готови всички резултати.

"България е богата на уран, но той си съществува като елемент навсякъде. Има не по-малко опасни тежки метали. Виждал съм хора да пият от извор, над който има ураново находище. Повечето от местните доживяха до над 80 години", коментира професор Наков.

След помпената станция двамата учени и тримата прокурори се отправиха да вземат още проби от района, в който от някогашното предприятие "Редки метали" са извършвали сондажи и са добивали уран.

Сподели:
свързани новини
Доктор Ангел Кунчев: Проблемът с радиоактивността на водата в Хасково е решен, отпадат всички забрани Доктор Ангел Кунчев: Проблемът с радиоактивността на водата в Хасково е решен, отпадат всички забрани
Радостното е, че в момента радиационната индикативна доза...
на 23.06.2017
Отменена е забраната за позлване на питейна вода в Хасково Отменена е забраната за позлване на питейна вода в Хасково
Съществуващите ограничения за ползването на вода от ВиК -...
на 29.06.2017
Вещи лица от БАН взеха проби от водата на Хасково за експертиза, назначена от Районната прокуратура

 Вещи лица от БАН взеха проби от водата на Хасково за експертиза, назначена от Районната прокуратура
Под ръководството на наблюдаващите прокурори от Районна...
на 05.07.2017
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Шотландец посещава туристическа агенция и прелиства проспекти за Гърция, след което казва: - Надявам се, че за такава страна, цялата в развалини, ще ни направите поне 50% отстъпка.

няма нови новини
Днес: 364
hot
най-четени новини в момента
сега
2524
четат ПИК
сега
четат тази новина
Тези три зодии трудно се доверяват
x