НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

Само в ПИК
НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково
Дата
Дата
1558
Коментари
0
НЯМА СТРАШНО! Професори от БАН пиха от урановата вода в Хасково

Двама професори от БАН пиха от урановата вода на Хасково. Това направиха шефът на Геологическия институт Радослав Наков и колегата му Алексей Бендерев, след като иззеха проби от проблемната помпена станция №1, съобщава Марица. 

Двамата учени са вещи лица по образуваното от Районната прокуратурата досъдебно производство за това, че от 28 октомври м. г. до 4 април 2017 г. в Хасково длъжностни лица са укрили информация за повишена радиация и алфа-активност в питейната вода на града. Случаят се наблюдава от трима представители на държавното обвинение. Те са районният прокурор на Хасково Румен Сираков и магистратите Тереза Скорчева и Николай Трендафилов. Тримата също присъстваха при вземането на пробите.

Целта е да се даде отговор на въпросите налице ли е превишаване на допустимите стойности на уран и обща алфа-активност на питейната вода от помпена станция 1, захранваща част от кварталите съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и на Наредба №1 за проучване, ползване и опазване на подземните води.

Вещите лица ще трябва да отговорят и на други въпроси, а именно - каква е причината за повишените съдържания на уран и обща алфа-активност в подземните води за периода от 2010 г. до настоящия момент, възможни източници и пътища за тяхното проникване.

"Срокът на разследването е удължен до 19 август. Изискали сме всички протоколи и преписки по случая между различни институции. Също така ще ни бъдат представени всички взети лабораторни проби от 2010 г. насам. По-голямата част от тях сме ги получили", каза прокурор Сираков. Той допълни, че делото е обемно. Вече били събрани 15 тома с над 2000 страници. Показания дали 50 човека. Разследващите и експертите не се нагърбиха да кажат точно в какъв срок ще са готови всички резултати.

"България е богата на уран, но той си съществува като елемент навсякъде. Има не по-малко опасни тежки метали. Виждал съм хора да пият от извор, над който има ураново находище. Повечето от местните доживяха до над 80 години", коментира професор Наков.

След помпената станция двамата учени и тримата прокурори се отправиха да вземат още проби от района, в който от някогашното предприятие "Редки метали" са извършвали сондажи и са добивали уран.

Още по темата
Доктор Ангел Кунчев: Проблемът с радиоактивността на водата в Хасково е решен, отпадат всички забрани
Часовник
19:18
Радостното е, че в момента радиационната индикативна доза е от 2 до 5 пъти по-ниска от допустимото. Това са данни, изчислени от БАН, на които не можем да вярваме. Световната здравна организация ни...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Брокер лежи в болница. Сестрата му мери температурата. - Колко е, сестра? - пита той. - Тридесет и девет. - Когато стигне четиридесет, продавайте.