Обвинения срещу премиера на Исландия за финансови машинации

Само в ПИК
Обвинения срещу премиера на Исландия за финансови машинации
Автор: ПИК
Дата
Дата
1308
Коментари
1
Обвинения срещу премиера на Исландия за финансови машинации

Премиерът на Исландия Бярни Бенедиктсон опроверга обвиненията, че е продал дяловете си във водещата банка „Глитнир“ часове преди финансовия крах в страната от 6 октомври 2008 г., пише Reykjavik Grapevine, цитирани от Фокус.

Бенедиктсон продал дяловете си, което само по себе си не е нелегално, но предвид точното време на сделката, разкрито в изтекла в местните медии информация, е възможно той да е имал вътрешна информация, която не е била известна на никого.

Премиерът отхвърли обвиненията, че е търгувал с вътрешна информация, сочейки, че нестабилното състояние на банките в Исландия е било публична тайна в месеците преди финансовия крах. Бенедиктсон посочи, че заедно с бившия председател на парламентарната фракция на Независимата партия Илуги Гунарсон са се срещнали с редица финансови специалисти. Бенедиктсон също така посочи, че не е продал активите си на 6 октомври, а е дал заповед за това още на 2 октомври, като сделката е трябвало да бъде обработена за 2-3 работни дни преди да бъде валидирана.

Министър-председателят заяви, че е имал намерения да прекъсне връзките си с финансовия свят още тогава с цел да се фокусира върху политическата си  кариера.

„Всичко това се случи преди банковия крах. Няма въпроси за бизнеса ми. Никога не съм бил обвиняван от други, освен от журналисти и политически опоненти“, коментира Бенедиктсон.

 

Още по темата
Премиерът на Исландия подаде оставка заради Панамагейт (обновена)
Часовник
19:11
Ден след разкритията на "Панамските документи" министър-председателят на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка. Той беше разобличен като един от притежателите на офшорна компания. До...
Напиши коментар »
(1)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

Фучи една патрулка по улиците, а от дясната страна ченге се показало през прозореца и крещи: Синьо!... Синьо!... Синьо!... Един човек се чуди : Тоя защо вика така? Друг му отговаря: Защо, защо... бурканът им се е повредил..