БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Обединени земеделци отбелязаха 136 години от рождението на Александър Стамболийски

Само в ПИК
Обединени земеделци отбелязаха 136 години от рождението на Александър Стамболийски
Автор: ПИК
Дата
Дата
2812
Коментари
0
Обединени земеделци отбелязаха 136 години от рождението на Александър Стамболийски

„Днес България се нуждае от държавници като Александър Стамболийски, които да работят в интерес на хората, а не за своя лична облага. Политици, за които властта не е самоцел, а средство за просперитета на държавата и нейните граждани. Стамболийски е убеден, че „най-добрите политици са онези, които са се предали в служба на народа безкористно, искрено и всецяло”.

И това верую го води в неговата политическа и държавническа дейност.“ Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци и граждани по повод 136-тата годишнина от рождението на земеделския водач, държавник, реформатор и европейски политик.

„За нас икономиката е цел, а политиката — средство”, казва Стамболийски и реализира тази максима през своето управление. Приети са 316 закона, сред които и Законът за референдума и истинското самоуправление в общините. Пак тогава парламентът гласува Закон срещу кражбите и корупцията, Закон за опазване на полските имоти и гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция, Закон за виновниците за националната катастрофа, Образуване на съд за незаконно забогателите, каза в словото си Петя Ставрева.

Тя припомни, че в периода 1920-1923 г., когато на власт е Земеделският съюз, той успява да прокара закони, с които се реформират основни сектори в българската държава, а въпросът за земята е най-важният. Още през далечната 1920 г. Стамболийски говори за Съединени европейски щати и очертава основните принципи на сегашна обединена Европа, от която сме част днес. Само един далновиден политик може да има такъв перспективен поглед за политическата карта на Стария континент.

За жалост и в съвременна България има опити личността му и дейността на неговото правителство да бъдат представяни тенденциозно и едностранчиво. Такъв избирателен прочит е още едно изопачаване на истината и подмяна на историята. ПП Обединени земеделци e срещу подобни задкулисни сценарии, които осакатяват националната памет и лишават младите поколения на България от опорни точки, каквито всяка нация трябва да открива в своята история. И една от безспорните личности в нея е Александър Стамболийски, каза още лидерът на Обединени земеделци.

Това доказва и международното признание за неговата личност. Неслучайно в края на 20 век група американски историци посочиха Стамболийски за политик на столетието. Друго високо признание за политическата му и държавническа дейност е и фактът, че и днес единственият бюст на български политик в Музея на обществото на народите в Женева е този на Александър Стамболийски.

По традиция и тази година на 1 март пред паметника на Стамболийски на ул. “Врабча” 1 в столицата ПП Обединени земеделци поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред делото на земеделския лидер. Годишнината бе отбелязана от организациите на Обединени земеделци в цялата страна. На честването в София присъстваха членове на националното ръководство на партията, сдружени земеделци от софийската организация и граждани. Събитието уважиха и председателят на РДП Захари Петров, Иван Сотиров - народен представител в 37-то и 40-то Народно събрание и представители на земеделски сдружения.

Още по темата
Реформаторите в Бургас почетоха Александър Стамболийски
Часовник
13:30
Реформаторският блок в Бургас почете 136 години от рождението на Александър Стамболийски. В отбелязването на годишнината се включиха както партиите от Блока, така и граждани, които поднесоха венци...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

Баба към внучето си:
– Чедо, дете мое, на тоя кантар къде ми изписва колко са ми килограмите?
– Бабо, я да слизаш веднага от таблета!!!