БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Общини се цакат за европари

Само в ПИК
Общини се цакат за европари
Автор: ПИК
Дата
Дата
4668
Коментари
0
Общини се цакат за европари

Проекти за 78,4 млн. лв., или над 13 пъти повече от отпуснатите 5,88 млн. лв., са кандидатствали за средства за благоустройствени малки проекти по публичната инвестиционна програма на правителството. Това стана ясно по време на подписването на договорите с одобрените 21 общини, пише "Монитор".

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обеща, че ще търси над 70 млн. лв. за 155 общински проекта, класирани за финансиране по процедурата за подпомагане на малките населени места. Той изрази надежда средства за класираните проекти да се заложат за идната година при разработването на нов бюджет на министерството и да се допълнят с финансиране от бюджета на публичната инвестиционна програма.

Минис­търът допълни, че ако още тази година се намерят средства, те ще бъдат насочени към резервните шест проекта от сегашната класация. 237 са постъпилите в МИП проекти от общините за финансиране по процедурата. Близо 400 000 лева по инвестиционната програмата ще са за разходи за авторски строителен надзор.

Освен одобрените 21 проекта има 6 резервни. От одобрените проекти 12 са за рехабилитация на улици, 5 - за ремонти на зони за обществен отдих, 4 - за реконструкция и обновяване на обществени сгради със социална значимост. За проектите, за които е осигурено финансиране, ще се обявят обществени поръчки.

Министър Данов поясни, че при подбора на проектите се е спазвало единствено условието те да отговарят на предварително обявените на страницата на министерството критерии за одобрение. По думите му с процедурата се цели стимулирането на малките общини, създаване на работни мести и на среда на обитаване, адекватна за 21-ви век. Очакваните резултати след реализацията на проектите е подобряване на жизнената среда, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, насърчаване на туризма.

Министърът съобщи още, че е подписал заданието за изработване на общи устройствени планове на 41 общини в страната. “Надявам се до края на следващата година в България да няма община без такъв план”, поясни Данов. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Ако млада, сама съседка ви каже "Ако нещо ви потрябва, елате, не се стеснявайте", то отидете още първата вечер. И не се стеснявайте...