БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Общини се цакат за европари

Само в ПИК
Общини се цакат за европари
Автор: ПИК
Дата
Дата
4845
Коментари
0
Общини се цакат за европари

Проекти за 78,4 млн. лв., или над 13 пъти повече от отпуснатите 5,88 млн. лв., са кандидатствали за средства за благоустройствени малки проекти по публичната инвестиционна програма на правителството. Това стана ясно по време на подписването на договорите с одобрените 21 общини, пише "Монитор".

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обеща, че ще търси над 70 млн. лв. за 155 общински проекта, класирани за финансиране по процедурата за подпомагане на малките населени места. Той изрази надежда средства за класираните проекти да се заложат за идната година при разработването на нов бюджет на министерството и да се допълнят с финансиране от бюджета на публичната инвестиционна програма.

Минис­търът допълни, че ако още тази година се намерят средства, те ще бъдат насочени към резервните шест проекта от сегашната класация. 237 са постъпилите в МИП проекти от общините за финансиране по процедурата. Близо 400 000 лева по инвестиционната програмата ще са за разходи за авторски строителен надзор.

Освен одобрените 21 проекта има 6 резервни. От одобрените проекти 12 са за рехабилитация на улици, 5 - за ремонти на зони за обществен отдих, 4 - за реконструкция и обновяване на обществени сгради със социална значимост. За проектите, за които е осигурено финансиране, ще се обявят обществени поръчки.

Министър Данов поясни, че при подбора на проектите се е спазвало единствено условието те да отговарят на предварително обявените на страницата на министерството критерии за одобрение. По думите му с процедурата се цели стимулирането на малките общини, създаване на работни мести и на среда на обитаване, адекватна за 21-ви век. Очакваните резултати след реализацията на проектите е подобряване на жизнената среда, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, насърчаване на туризма.

Министърът съобщи още, че е подписал заданието за изработване на общи устройствени планове на 41 общини в страната. “Надявам се до края на следващата година в България да няма община без такъв план”, поясни Данов. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

Жената на програмист го праща на пазар и му казва: - Вземи една пръчка салам... ако има яйца, вземи 10. След половин час той се връща с 10 салама. - Ама защо си взел 10 салама?!?! - Как защо? Имаше яйца...