Около 200 хиляди души годишно напускат Афганистан, защото не се чувстват сигурни

Само в ПИК
Около 200 хиляди души годишно напускат Афганистан, защото не се чувстват сигурни
Автор: ПИК
Дата
Дата
1555
Коментари
0
Около 200 хиляди души годишно напускат Афганистан, защото не се чувстват сигурни

Около 200 хиляди души годишно напускат Афганистан, заради заплаха за сигурността им. Това заяви пред „Дарик” Абдул Башир Пашвак – дипломат от кабинета на външния министър на Ислямската република. Според него мигрантската вълна създава лош имидж на страната му и е пречка следвоенен Афганистан да се развие икономически, политически и на международно ниво. В Афганистан хората се страхуват терористите да не се върнат и затова приветстват решението на НАТО да изпрати там още около три хиляди войници, коментира дипломатът.

Според него тероризмът е идеологическо движение, което не е свързано с определена религия, държава или хора. Движение, което с общи международни усилия трябва да бъде спряно, категоричен е Абдул Пашвак. Той е в България за участие в курса за млади дипломати, организиран от Дипломатическия институт .

Борбата с тероризма е труден въпрос и хората, които взимат решения в политиката все още не могат да намерят отговора как това явление да бъде спряно, заяви Абдул Башир Пашвак.

"От моя гледна точка, тероризмът не е свързан с определена религия, държава и с определени хора. В наши дни тероризмът е идеологическо движение. Те нямат граници, нямат самоличност или гражданство. Какво стои зад това? Коя държава поддържа, финансира тероризма, ИДИЛ? Все още не е ясно. Това, в което трябва да сме сигурни е, че като хора трябва да намерим решение. В тази сфера има международни организации като ООН, НАТО и мощни държави, които са жертви, тъй като в момента никъде няма сигурност – нито в Европа, нито в Азия, нито в Америка. Постоянно научаваме за експлозии и жертви на тероризъм. Трябва да спрем това движение. Афганистан е само жертва на терористите. Афганистанците са мирни и почтени хора като българите. Страни като Афганистан, като България трябва да поискат от ООН и НАТО да работят по-тясно, да работят заедно, за да победят ИДИЛ, Ал Каида и корените и гнездата им във всяка част на света. Има нужда от добро сътрудничество и увеличаване на общия интерес в областта на сигурността", обясни още той.

Според Абдул Пашвак темата за мигрантската криза също е противоречива, особено след 2006 година. След създаването на ИДИЛ в Ирак. По думите му проблемът прелива в други държави, включително Афганистан и Пакистан.

Още по темата
Чехия ще увеличи военния си контингент в Афганистан с няколко десетки души
Часовник
02:31
Чехия ще подкрепи молбата на НАТО, като ще изпрати още няколко десетки военнослужещи в Афганистан. Това обяви министърът на отбраната на страната Мартин Стропницки, цитиран от РИА Новости. Към...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Астор
Астор
илюзионист, носител на „Оскар” за магическо изкуство
Става на: 74 години
Иван Портних
Иван Портних
кмет на Варна
Става на: 41 години

Разговор между двама приятели старшини:

- Защо те уволниха от армията?

- По болест.

- Каква болест?

- Не знам каква, но на целия полк му се повръщаше от мен.