Омбудсманът изпрати сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните от една и съща марка

Само в ПИК
Омбудсманът изпрати сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните от една и съща марка
Автор: ПИК
Дата
Дата
1377
Коментари
2
Омбудсманът изпрати сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните от една и съща марка

Омбудсманът Мая Манолова сигнализира Европейския парламент (ЕП) за двойния стандарт в хранителните продукти. Петицията с двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки, разпространявани в държавите от Източна и Западна Европа, е подадена днес. Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз да отправи петиция до ЕП по въпрос, който го засяга пряко и попада в сферата на дейност на Евросъюза.

Петицията е подкрепена от актьора и режисьор Камен Донев, председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителния директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, както и председателя на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова

 

С петицията се настоява проблемът да бъде разгледан в Европейския парламент. "Според нас той може да бъде решен с ново европейско законодателство", посочи омбудсмана Мая Манолова.

 

"Това според мен не е противопоставяне на Запада и Изтока, а по-скоро става дума за икономически интереси, за транснационални компании, за големи търговски вериги, които реализират печалби от предлагането на храни с по-евтини съставки в различни точки на европейския пазар. Когато едни съставки са по-евтини, а стоката се продава на същата или на по-висока цена, се реализират големи печалби", обясни тя.

 

"Подадохме петицията по електронен път до Комисията по петиции в Европарламента. В рамките на два месеца тя ще бъде допусната за разглеждане и ще бъде обявен сайтът, на който граждани на ЕС, не само българи, могат да се присъединяват към нея", увери още Манолова.

 Oбудсманът припомни свое изследване на детски храни, купени от три европейски столици - Берлин, Виена и София. Установено е, че в България тези храни са с по-малко шоколад, по-малко мляко, по-малко какао и с по-малко истински плодов сок, а в същото време цените са по-високи от тези в Западна Европа.

Още по темата
Мая Манолова бясна за двойния стандарт при храните, изпраща петиция в Европарламента
Часовник
12:20
Големият актьор и режисьор Камен Донев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева,...
Напиши коментар »
(2)
1
Мая спри с постановките. Това ли са най важните въпроси на деня? Бъди смела а не треторазрядна актриса. Народа изнемогва от мизерия зашото го крадат като за последно. Наркотици се продават като бонбони. Хвани един голям проблем и търси решение до край. Изобличи лъжците.
2
Поздрави Мая.Само така.С тебе сме.А на глупака писал преди мен мога да кажа да се поразходи из Европа и да поразгледа магазините.Ще види ,че хранителните стоки там са не само по качествени,но и в много случаи по евтини от при нас.А на който не му стигат парите тук,да се хване и да поучи и поработи повечко .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Един горещ летен ден дядо Пейо се връща от нивата, седнал в писаната си каруца с впрегнато доресто конче. Дядо Пейо въздиша уморено: - Ех, колко е горещо и сухо! - Да, наистина! - добавя конят. - Я! За първи път чувам кон да говори! - учудва се дядо Пейо. - И аз! - обажда се каруцата...