СВЕТЪТ ДНЕС

ООН ще изпрати специална мисия, която да съблюдава мирния процес в Колумбия

Само в ПИК
ООН ще изпрати специална мисия, която да съблюдава мирния процес в Колумбия
Автор: ПИК
Дата
Дата
1036
Коментари
0
ООН ще изпрати специална мисия, която да съблюдава мирния процес в Колумбия

ООН ще изпрати специална своя мисия в Колумбия, която да проследи края на петдесетгодишният конфликт между властите и левите партизани в страната. Чернова на резолюция, разпространена между 15-те страни в Съвета за сигурност и видяна от АФП, предлага създаване на „политическа мисия от невъоръжени международни наблюдатели”. За период от 12 месеца те трябва да проследят и потвърдят прекратяването на огъня и враждебните действия между правителствените сили за сигурност и Революционните въоръжени сили на Колумбия. Мисията ще се оглавява от специален представител на генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. От последния се очаква да представи детайлни препоръки относно големината, работните аспекти и мандата на мисията до 30 дни след подписването на примирието. Предвижда се в мисията да участват и представители на съседните на Колумбия страни. Правителството в Богота и партизаните се съгласиха на наблюдението от страна на ООН по време на мирните преговори между двата лагера в Куба. Активната комунистическа съпротива в Колумбия се заражда в средата на миналия век в следствие на десетилетия политически хаос, който причинява безсмислената смърт на стотици хиляди души, повечето от които сред най-бедните жители на страната. Всичко прераства в създаването Революционните въоръжени сили, които започват да действат в страната още през 1964 година. Партизанската им война с властите се води с променлив успех оттогава, като включва хиляди убийства, отвличания и всякакви издевателства и от двете страни. От средата на миналата година тече процес по постигане на трайно примирие между левите бунтовници и правителството.

Още по темата
Забрана за носене на огнестрелно оръжие в Колумбия
Часовник
06:45
В Колумбия се въвежда забрана за носенето на огнестрелно оръжие в цялата страна, обяви президентската администрация. "Президентът Хуан Мануел Сантос Калдерон обяви днес (вторник) своето решение да...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.