Осман Октай пред ПИК: Доган чрез Местан размаха пръст на БСП! Станишев се готви за еврокомисар

ЧАС ПИК

Осман Октай пред ПИК: Доган чрез Местан размаха пръст на БСП! Станишев се готви за еврокомисар

42799
на 31.05.2014
Осман Октай пред ПИК: Доган чрез Местан размаха пръст на БСП! Станишев се готви за еврокомисар

Предстои преструктуриране на цялото политическо пространство, избори ще има през пролетта на 2015 г.

Последвайте ни в Google News Showcase

Интервю на Албена Борисова

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Осман Октай е един от учредителите на ДПС. В зората на демокрацията той беше заместник-председател на партията и шеф на предизборния щаб. Заради разминавания с Ахмед Доган той излезе от ДПС. Октай обаче продължава да следи зорко политическите процеси в България и да прави прогнози, които почти винаги се сбъдват.

- Много пъти пред мен в интервюта за ПИК сте заявявали, че лично вие сте довели Лютви Местан в София. В такъв случай вероятно можете да преведете противоречивите му думи от изборната нощ до сега? Първоначално той намекна, че ДПС няма да подкрепи кабинета, на следващия ден вече официално го обяви. Часове по-късно излезе с опровержение на собствените си думи. Какво става, господин Октай? 

- Пообърка се малко момчето. Явно си е въобразил, че той е лидерът. А лидерът е в Сараите. Невинаги в такива екстремни ситуации, като сегашната след евроизборите, може да се постигне идеална координация.

- Искате да кажете, че изказването на Местан за оттегляне на подкрепата от кабинета е негова солова акция?

- В никакъв случай. Това беше послание към БСП за засилването на ДПС във властта. Чрез Местан Доган завъртя с пръст на БСП да внимават какво ще правят. Той разбра, че социалистите са умрели от страх и панически не искат избори. "Атака" също се напикаха. Сега е времето на Доган. Много скоро ДПС ще искат да сменят някои министри, които им изневериха, като земеделския например - Димитър Греков. И някои министри, които са мислели, че могат да бъдат по-самостоятелни. И БСП няма да има думата.

- ДПС е единствената партия, която явно няма интерес от нови избори?!

- Ама разбира се. Никакъв интерес няма. Защото никога не е имала и няма да има толкова много власт, каквато има сега. ДПС разполага с министри, зам.-министри, областни управители и други ръководни кадри на ключови места в страната. Половината от хората в управлението са на ДПС. А всъщност става дума за бивши кадри на СДС. Такъв е Лютви Местан. Самият Орешарски е от СДС и той е кадър на Христо Бисеров, който също беше в синята партия. Доган тогава ги взе заедно с Йордан Цонев и Камен Костадинов като хора, които да представят крилото на СДС в ДПС. 

- БСП тогава предаде ли се, продаде ли се? Как прие хора на СДС да ръководят нейното правителство?

- БСП е партия, която ръководи България от 25 г. И в това не трябва да има никакви заблуди. Ами Иван Костов беше от тяхното котило. Той стана лидер на СДС, без да е бил член на СДС. И после елегантно разби синята партия. 

- През април в интервю за ПИК вие прогнозирахте, че ГЕРБ ще спечели евроизборите и познахте. Казахте, че бариерата ще преминат БСП, АБВ и ДПС... За АБВ прогнозата ви се оказа невярна. Влезе партията на Бареков?!

- АБВ не мина бариерата, защото редовите бесепари въприемат Георги Първанов като предател. А те не обичат предателите. Не се замислят какво всъщност им казва той за върхушката, която ръководи безуспешно БСП. 

- Като говорим за върхушката, какво става със Сергей Станишев? Той също обяви, че няма да става евродепутат. Сега пък каза, че ще стане за малко... 

- Още преди година казах, че Сергей Станишев се готви елегантно да се оттегли в Брюксел. Това е и мечтата на Моника, жена му. И по всяка вероятност ще стане еврокомисар. Скандалите около него ще бъдат потулени, защото е лидер на ПЕС. Сега той шикалкави. А всъщност отива в Брюксел да си плете кошницата. На 1 юли е откриването на сесията на европарламента. И уж тогава той щял да си подаде оставката като евродепутат. И така да е, той няма да може да се върне в българския парламент. Защото депутат, който е избран на друга длъжност и не се е заличилв ЦИК, губи правата си. Изводите остават за вас.

- Виждате ли човек, който може да застане на неговото място. Преди време казахте, че се готви Димчо Михалевски, но той почина...

- Сега в момента е много голямо напрежението. От задните редици ще излязат млади кадри, непознати на хората. Като това момче Момчил Неков. И цялата сегашна върхушка ще се смени. 

- БСП би трябвало да очаква загуба на евроизборите. Тя обаче като че ли ги завари неподготвени?!

- Партийните структури по места не могат да простят прегръдката на Станишев и кликата му с ДПС. Няма как в Благоевград да приемат помака от ДПС. Ако той беше издигнат от ГЕРБ или от някоя друга политическа сила, нямаше да има проблем. Не става дума за етническа ненавист, както някои се опитват да тълкуват. Хората не прощават дружбата с ДПС. Затова не гласуваха. БСП се вкараха в капан още в нощта на парламентарните избори през миналата година, когато елиминираха ГЕРБ от властта. И се предложиха на ДПС. А Доган не изпуска такова предложение. 

- Военнният министър Ангел Найденов обяви вчера след заседанието на ръководството на БСП, че значителна част от симпатизантите на партията не припознават правителството на Орешарки като правителство, в което участва БСП...

- Ами това само потвърждава думите ми, че всички партийни структури не смятат правителството за свое. Те считат, че Доган ги управлява. Затова и пратиха Ангел Найденов да направи това съобщение. Не го каза самият Станишев.

- Ремонт на кабинета или предсрочни избори?

- Предстои преструктуриране на цялото политическо пространство. Всички партии ще извадят нови лица. И докато те се обучат, трябва да мине време. Затова ще има предсрочни избори, но те няма да бъдат през есента, а през пролетта на 2015 г.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК