Оставка! Заместник-ръководителят на Федералния резерв на САЩ се оттегля от поста

Само в ПИК
Оставка! Заместник-ръководителят на Федералния резерв на САЩ се оттегля от поста
Автор: ПИК
Дата
Дата
1595
Коментари
0
Оставка! Заместник-ръководителят на Федералния резерв на САЩ се оттегля от поста

Заместник-председателят на Съвета на управляващите на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер, е изпратил писмо до американския президент Доналд Тръмп с молба да бъде освободен от поста, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Резерва, който в САЩ изпълнява функциите на Централна банка.

В своето писмо, Фишер е подчертал, че решението му е предизвикано от „причини от личен характер“ и той иска да прекрати изпълнението на задълженията си „например на 13 октомври“. Срокът на пълномощията му изтича през юни 2018 година.

„По време на моето пребиваване в Съвета на управляващите, икономиката на страната продължи да укрепва и осигури милиони допълнителни работни места за американците. Ние продължихме да предприемаме ходове, целящи да направят финансовата ни система още по жизнеспособна“, заяви той.

На длъжността заместник-председател на Федералния резерв, Фишер беше избран през януари 2014 година от тогавашния президент на страната Барак Обама. През юни, същата година, кандидатурата му беше утвърдена и от Конгреса на САЩ.

Между 2005-2013година Фишер е управлявал Банката на Израел.

Според мнението на Белия дом, той „успешно е водил икономиката на Израел през световната финансова криза“.

Преди това, между 2002-2005 година, Фишер е работил като заместник-ръководител на финансово-банковата компания Citigroup. Между 1994-2001 година е бил пръв заместник на директор-разпоредителя на Международния валутен фонд (МВФ).

Експертите отбелязват, че „с неговата оставка Съвета на управляващите на Федералния резерв се лишава от влиятелен глас, във времето, в което в Централната банка няма съгласие относно необходимостта за следващото увеличение на банковия лихвен процент за текущата година“.

Анализаторите не пропускат да отбележат, че Фишер е отстоявал необходимостта за съхранението на мерките за стимулиране на икономиката, които са били предприети от предишната администрация, с цел да бъдат преодолени последствията от световната финансова криза, против което в момента се изказва сегашния президент Доналд Тръмп.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

- Тате, а мама кара кола по-добре от теб! - Не бих казал. - Ти самият ми каза, че не можеш на ръчна да минеш и метър, а мама мина 11 километра!