Остро социално напрежение срещу българите в сърцето на Европа: Гонят нашите работници от Белгия!

Епицентър

Остро социално напрежение срещу българите в сърцето на Европа: Гонят нашите работници от Белгия!

35861
на 20.06.2015
Остро социално напрежение срещу българите в сърцето на Европа: Гонят нашите работници от Белгия!
Автор:   ПИК

Представители на Общата федерация на труда в Белгия се възпротивяват срещу наемането на чужденци в строителството, съобщават местни медии.

Представители на левия синдикат са посетили строителната площадка на бъдещ магазин в Монс, където заварили сред работниците българи, испанци и португалци. От синдиката им раздали листовки за правата, които се полагат на чуждестранните работници.

От професионалния съюз отбелязват, че чужденците работели за 10 евро на час, докато минималната почасова ставка в Белгия е 13,37 евро. Синдикалистите изразяват тревога, че техните колеги работели при неправомерни условия по охрана на труда, включително по къси панталони.

От федерацията настояват контролните органи да имат повече правомощия, както и да бъде приета етична харта срещу т.нар. социален дъмпинг, при който чужденци биват наемани най-често от белгийски дружества срещу по-малко възнаграждение от това на белгийските работници.

Синдикатът призовава белгийските политици да вземат мерки, за да се прекрати досегашната практика чужденците да отнемат работни места от белгийците. Уточнява се, че чуждестранните работници имат правото да плащат данъци в държавата, от която произхождат. Отбелязва се, че така Белгия губи два пъти - с оставането без работа на белгийските работници, за които бюджетът плаща обезщетения за безработица, както и с това, че в белгийския бюджет не влизат постъпления от данъците на чужденците.

Според представената статистика, в периода 2012-2014 г. в Белгия по този начин са били изгубени 12 000 работни места, а в следващите две години се очаква да бъдат изгубени още 15 000. Синдикатът настоява всички строители в Белгия да получават еднакво възнаграждение, предадоха БТА и Дарик радио.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано
свързани новини

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ за Турски поток: Когато Асен Василев сложи 20 лева такса на мегаватчас за руския газ, този проект беше прекрасен! Сега е много лош (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ за "Турски поток": Когато Асен Василев сложи 20 лева такса на мегаватчас за руския газ, този проект беше прекрасен! Сега е много лош (ВИДЕО)
ново
Днес: 66
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК