Вход
София
Времето в София 0 o C

Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници

Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници

10:49
1482
8
Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници
Автор: ПИК
19.11.2015
8
1482

Монасите от Бигорския манастир (Дебърско-Кичевска епархия на Македонската православна църква със седалище в Охрид) откриха костите на свещеници, убити от сръбската жандармерия през 1918 г., недалеч от село Янче, в посока към Галичник. Според запазеното местно предание тримата духовници са служили в църквата "Св. Петка" в Галичник и са били убити от сърбите, тъй като не желаели да преминат под сръбска църковна юрисдикция. 

 

Единият от тях е известният български зограф и резбар отец Овентий Исачев Фръчковски, представител на Дебърската зографска школа, изработил амвона и проскинитариите на катедралния Варненски храм "Св. Успение Богородично", работил в десетки църкви и манастири из цялата страна. Отец Овентий става екзархийски архиерейски наместник в с. Галичник, където е убит на 18 ноември 1918 г. заедно с други двама свещеници.

Сред жертвите на сръбския национализъм през 1918 г. в Галичник са също и игуменът на Бигорския манастир отец Партений, убит по особено мъчителен начин - закопан жив с главата надолу, "рязан парче по парче" и хвърлен в реката, по свидетелството на съвременниците. Сред избитите в областта свещеници са също свещеник Апостол от Тресонче, свещ. Павел Теодосиев от Лазарополе, свещ. Исайя от Гаре и свещ. Амвросий от Галичник.

Едва преди няколко дни, на 5 ноември, братята Паисий, Амвросий и Нифон най-накрая откриват пещерата, където са били захвърлени телата на свещениците. Възрастните галичани знаят историята за убитите екзархийски свещеници от църквата "Св. Петка" през Първата световна война, но за нея е било строго забранено да се говори.

Монасите от Бигорския манастир се обръщат чрез Двери към всички близки от Фръчковския род в България, както и към всички, които знаят подробности за трагичната гибел на свещениците, с молба да се свържат с тях на електронната поща на манастира bigorskim@gmail.com

Сподели:
Напиши коментар »
(8)
1
Кога ще си възвърнем тези Български земи в пределите на Майка България?
2
Уруди сръбски....
3
Сега тези убити свещеници ще бъдат ли провъзгласени за мъченици от БПЦ? И Московската патриаршия ще ги включи ли в календара си?
4
Айде да видим! Що ще дела БПЦ, благите старци, българското правителство... !
5
"Македонците" в Р.Македония са посръбчени цигани и нямат нищо общо с македонците в Пиринска Македония.
6
Ами, като я знаят историята старите галичани - да я кажат. Стига недомлъвки! А и Младен Сърбиновски може да помогне - той е родом от района. А бе, какво да говорим? В Битолския музей пазят Битолския надпис на цар Иван-Владислав от 1015-та година. Човекът е написал, че е родомъ блъгаринъ. Да, ама не! Ония ми ти многознайковци викат: "Ами! Объркал се е! Едно е мислел, друго е казал!" Бре, бре, бре! Аман от простащини! АМАН!
7
сърбите са свине и винаги са убивали българи ако погледнем историята от 1000 години назад
8
wh0cd179661 cialis no prescription
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
архив

Ромео бил известен Дон Жуан. Дълги години обикалял села и паланки и не пропускал да ощастливи някоя и друга хубава булка. Винаги до него бил конят му Викентий. Така станало и сега. Решил Ромео да посети поредната хубавица на селото, която щяла да бъде сама цялата нощ. Извикал той верния си кон Викентий и му казал: - Аз се качвам горе при хубавицата, а ти ще стоиш тук под балкона, че ако вземе да се върне мъжът й - скачам и бягаме. Речено - сторено. Не минало много време и на вратата се почукало. Без много да мисли, Ромео скочил през прозореца, а младата жена попитала: - Кой е? - Как кой - конят! Дойдох да кажа, че заваля и ще чакам във входа.

няма нови новини
Днес: 332
сега
2011
четат ПИК
сега
четат тази новина
СИГНАЛ ДО ПИК! Зловещо съоръжение плаши столичани с фатален инцидент (ВИДЕО)
x
ПЪЛЕН ШАШ! Разгадаха езика на кокошките
x