РЕТРО

Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници

Само в ПИК
Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници
Автор: ПИК
Дата
Дата
41817
Коментари
8
Откриха кости на убити от сръбските власти български свещеници

Монасите от Бигорския манастир (Дебърско-Кичевска епархия на Македонската православна църква със седалище в Охрид) откриха костите на свещеници, убити от сръбската жандармерия през 1918 г., недалеч от село Янче, в посока към Галичник. Според запазеното местно предание тримата духовници са служили в църквата "Св. Петка" в Галичник и са били убити от сърбите, тъй като не желаели да преминат под сръбска църковна юрисдикция. 

 

Единият от тях е известният български зограф и резбар отец Овентий Исачев Фръчковски, представител на Дебърската зографска школа, изработил амвона и проскинитариите на катедралния Варненски храм "Св. Успение Богородично", работил в десетки църкви и манастири из цялата страна. Отец Овентий става екзархийски архиерейски наместник в с. Галичник, където е убит на 18 ноември 1918 г. заедно с други двама свещеници.

Сред жертвите на сръбския национализъм през 1918 г. в Галичник са също и игуменът на Бигорския манастир отец Партений, убит по особено мъчителен начин - закопан жив с главата надолу, "рязан парче по парче" и хвърлен в реката, по свидетелството на съвременниците. Сред избитите в областта свещеници са също свещеник Апостол от Тресонче, свещ. Павел Теодосиев от Лазарополе, свещ. Исайя от Гаре и свещ. Амвросий от Галичник.

Едва преди няколко дни, на 5 ноември, братята Паисий, Амвросий и Нифон най-накрая откриват пещерата, където са били захвърлени телата на свещениците. Възрастните галичани знаят историята за убитите екзархийски свещеници от църквата "Св. Петка" през Първата световна война, но за нея е било строго забранено да се говори.

Монасите от Бигорския манастир се обръщат чрез Двери към всички близки от Фръчковския род в България, както и към всички, които знаят подробности за трагичната гибел на свещениците, с молба да се свържат с тях на електронната поща на манастира bigorskim@gmail.com

Напиши коментар »
(8)
1
Кога ще си възвърнем тези Български земи в пределите на Майка България?
2
Уруди сръбски....
3
Сега тези убити свещеници ще бъдат ли провъзгласени за мъченици от БПЦ? И Московската патриаршия ще ги включи ли в календара си?
4
Айде да видим! Що ще дела БПЦ, благите старци, българското правителство... !
5
"Македонците" в Р.Македония са посръбчени цигани и нямат нищо общо с македонците в Пиринска Македония.
6
Ами, като я знаят историята старите галичани - да я кажат. Стига недомлъвки! А и Младен Сърбиновски може да помогне - той е родом от района. А бе, какво да говорим? В Битолския музей пазят Битолския надпис на цар Иван-Владислав от 1015-та година. Човекът е написал, че е родомъ блъгаринъ. Да, ама не! Ония ми ти многознайковци викат: "Ами! Объркал се е! Едно е мислел, друго е казал!" Бре, бре, бре! Аман от простащини! АМАН!
7
сърбите са свине и винаги са убивали българи ако погледнем историята от 1000 години назад
8
wh0cd179661 cialis no prescription
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

Защо негрите живеят на юг? 
Защото ако живеят на север, ще трябва да слагат вериги