Откриха част от римски мост по време на ремонта на "Лъвов мост"

Животът днес

Откриха част от римски мост по време на ремонта на "Лъвов мост"

11576
на 16.06.2014
Откриха част от римски мост по време на ремонта на Лъвов мост
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

По време на ремонта в района на "Лъвов мост" в София беше открита стъпка от римски мост от І-ІІ век. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” столичния зам.-кмет по културата д-р Тодор Чобанов.

препоръчано

„От самото начало бяхме в очакване да се открият основи от съществувалия на това място римски мост, изграден в І-ІІ век. Очакванията ни се оправдаха и колегите регистрираха една от стъпките на моста, макар и доста разрушена”, обясни д-р Чобанов. По думите му, са открити и следи от няколко напречни стени, изградени вътре и вкопани в някогашното корито на реката, които са предпазвали същинския мост от течението. Чобанов уточни, че тази техника за укрепване на подстъпи към мостове се използва почти непроменена и до днес, от съвременните строители. 

„Друг интересен факт, който се изясни в хода на работата е , че съществувалия до края на ХІХ век „Шарен мост“, предшественик на „Лъвов мост“, за който има запазени снимки и гравюри, на практика е използвал трасето на стария римски мост. При строежа на „Лъвов мост“ обаче мостовото съоръжение е изместено настрани, така че да оформи една права ос с изграждащия се булевард „Мария Луиза“, заяви д-р Чобанов.

На въпрос, каква ще е съдбата на откритите находки, д-р Чобанов каза, че се очаква в най-кратки срокове междуведомствена комисия, назначена от Министерството на културата, да се произнесе по напредъка на работата.

„Някои експерти предлагат стъпката на римския мост, въпреки силно разрушеното ѝ състояние, да бъде консервирана и реставрирана, след което експонирана край самия Лъвов мост. Това е едно интересно решение, което ще позволи да демонстрираме нагледно две хилядолетия мостова традиция на това място”, заяви д-р Тодор Чобанов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК