БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Само в ПИК
От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Пратката не била лаборатрно изледвана

Дата
Дата
3831
Коментари
0
От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните не допуснаха внос на 40 тона картофи от Полша. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ .

На 06 ноември (вторник) при извършване на фитосанитарен контрол, на пункт Ферибот Оряхово, граничните фитосанитарни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с органите на Гранична полиция не допуснаха внос на пратка от 40 тона картофи с произход Полша. При проверката не са представени валидни документи. Пратката е върната към износител. Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство.

По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде придружавана задължително от:

-Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана (оригинал);

-Пратките задължително да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР; (Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно със сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти).

-Предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България. с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.

-Задължителна маркировка (етикети) на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или преопакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Една бабичка тръгнала на гроба наа мъжа си, но забравила къде е парцелът. По едно време видяла гробаря, който бил подпийнал.- Момче, кажи ми къде е парцел 46? Той я изгледал и казал: - Вие като си не помните местата, що ставате и само се разхождате...