БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Само в ПИК
От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Пратката не била лаборатрно изледвана

Дата
Дата
3691
Коментари
0
От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните не допуснаха внос на 40 тона картофи от Полша. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ .

На 06 ноември (вторник) при извършване на фитосанитарен контрол, на пункт Ферибот Оряхово, граничните фитосанитарни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с органите на Гранична полиция не допуснаха внос на пратка от 40 тона картофи с произход Полша. При проверката не са представени валидни документи. Пратката е върната към износител. Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство.

По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде придружавана задължително от:

-Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана (оригинал);

-Пратките задължително да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР; (Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно със сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти).

-Предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България. с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.

-Задължителна маркировка (етикети) на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или преопакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Днес дадох на жената да разбере какво ми е, като ме мъкне по магазините. 
Влязохме в 11 кръчми и във всяка пробвах ракията и мезето, а после се върнахме в първата...