ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
След края на почивните дни около Коледа и Нова година много хора се прибираха от провицията в София с пълни сакове, в които повечето носеха различни армагани който от където е, с които поне за малко по-дълго да запазят усещането от престоя сред близките си.
Имаше и посрещачи, които освен пълните сакове с “домашно приготвени лакомства” от провинцията, посрещаха и децата си. За малкия Митко най-важно е, че си пристига от Русе с пъзел, Лего и количка, майка му обаче оценява и домашното вино на баща си. “За съжаление градината ни от две години е под Русенски Лом. Затова с нищо не можем да се похвалим”, обясни майката. Деян от Велико Търново, който е консултант и работи като счетоводител, не си носи нищо освен дрехи. От година и половина той е избрал да живее в София и независимо, че в родния му град правят вино, не носи, защото не пие. Гости от Силистра ще посрещне още една майка на малко детенце, която е избрала да живее в София. Нейните родители пристигнаха с няколко куфара пълни с кисело зеле “От провинцията носим буркани, торта, кисело зеле, Зеленица (по известна като Армеена чорба или сокът от киселото зеле - бел. авт.)”, разказа бащата Добри Златев.
Домашно вино и ракия не носят, защото са въздържатели, но пък носят домашно безалкохолно. В София се върнаха и Наджи Али от Хасково и Сунай Осман от Кърджали, които са двойка. Двамата се прибират с най-различни домашни продукти - предимно сладки. “При нас има много сладки - баклави, фунийки с млечен крем и други домашни сладки. И така, разхождайки се на автогарата много бързо човек може да придобие впечатлението, че докато има такива пътуващи, софиянци няма да останат без домашно приготвена храна и на свой ред могат да продължат традиционните български домашни рецепти.