СВЕТЪТ ДНЕС

ОТ ДНЕС: Саудитска Арабия наложи „данък грях” на цигарите и енергийните напитки

Само в ПИК
ОТ ДНЕС: Саудитска Арабия наложи „данък грях” на цигарите и енергийните напитки

Автор: ПИК
Дата
Дата
2811
Коментари
0
ОТ ДНЕС: Саудитска Арабия наложи „данък грях” на цигарите и енергийните напитки

Нови акцизни ставки на цигарите и енергийните напитки  удвоиха от днес цените на тези стоки в магазините на Саудитска Арабия, съобщи „Араб нюз”. Новата ставка е известна и като „данък грях”, защото се отнася до нездравословни стоки, които предизвикват здравословни проблеми и увеличаване на медицинските разходи на хората и правителството.

Заради новите акции, от няколко дни заклети пушачи обикалят из магазините, за да се заредят с любимите си папироси. Обичаните особено заради алкохолната забрана лимонади и други подсладени безалкохолни напитки поскъпват с 50 на сто. 

Освен етикетите на енергийните напитки с двойна цена, на рафтовете е публикуван и нов знак, който гласи: „Енергийните напитки са вредни за здравето".

Има и предупреждение, написано на английски и арабски език, което гласи: „Този продукт не носи никакви ползи за здравето. Консумацията на повече от два кена на ден може да се отрази негативно на вашето здраве!“.

Предупреждението се отнася предимно за лица под 16-годишна възраст, бременни жени, кърмачки, хора със сърдечни заболявания, хора с високо кръвно налягане или диабет, хора, алергични към кофеин.

До началото на годината обаче гражданите на Саудитска Арабия въобще не трябваше да плащат данъци. Заради падащите цени на петрола властите в страната въведоха различни налози. От следващата година правителството ще въведе и данък добавена стойност в размер на 5 на сто за определени стоки. И държавната субсидия за гориво и други потребителски стоки бе значително занижена.

 

Още по темата
Благотворително! Саудитска Арабия и ОАЕ ще заделят 100 милиона долара за фонда на дъщерята на Доналд Тръмп за жените-предприемачи
Часовник
06:11
От Световната банка обявиха на меропрятие с участието на дъщерята на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и негов съветник Иванка Тръп, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Съпругът към жена си:
- Утре майка ти има рожден ден. Какъв подарък да и вземем?
- Амии, някаква мебел или електродомакински уред!
- Електрически стол?