ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов

Само в ПИК
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов
Автор: ПИК
Дата
Дата
19203
Коментари
12
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

СГП бе сезирана от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, с твърдения, че на 2 юни 2017 г., по време на участие в предаване на БТВ, г-жа Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространява информация и снимки на инжинерно възпрепятстващо съоръжение (ИВС) по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток. Според подателя на сигнала на 7 юни 2017 г., при свое участие в предаване по Нова телевизия, г-жа Елена Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от ИВС в Област Хасково е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково. 

СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната. 

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД“Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др. 

След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. 

Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май 2017 г. - заседание на НС; Информацията за ИВС и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница. 

Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на държавна тайна) и чл.284 НК (съобщаване на поверена информация във вреда на държавата). 

Напиши коментар »
(12)
1
Ех Валерка, готино ли е да те връткат отвсякъде, а? Пътник си отдавна, но само ти не го разбираш...
2
Валери Симеонов дори не знае що е държавна тайна. Но е държавник, ти да видиш.
3
никой не те бръсне за слива! Налягай си парцалите!
4
ЧЕРВЕН АН/УС НА ЧЕРВЕН АН/УС ОКО НЕ ВАДИ, ЗАЩОТО СА КРАЛИ В РЕДИЦИТЕ НА БСПДИРАСТИЯТА, КАКТО ПРЕДИ ТАКА И СЛЕД 9ТИ СЕПТЕМВРИ 44г. !!
5
А кое е държавна тайна господа прокурори,я си прочетете книгите
6
Шибайте Далаверко, докато диша. Браво! Конфискувайте му незаконните хотели и ще се покрие като мръсен плъх.
7
ОСТАВКА на мутренско-фашисткото управление на славните крадливи,корумпирани КАЛИНКИИИИИ и СУДЖУЦИТЕЕЕЕ
8
Дойде ред да освободи столчето и неграмотния татаро-черкезин дон Винкелони!!! Този мафиот от шайката на ПАТРИДИОТИТЕ е най-долната и продажна твар в българската история!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
9
Е то държавна тайна в БГ няма, всичко се знае от всеки.........Но впечатлява скоростта на градската прокуратура за разглеждане на този казус, просто супер "бързи са". Защо ли?
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Пак атакувате. Минаха не минаха три дни от поредната победа на ГЕРБ над лъжливата и корумпирана партия БКП/БСП с 4 на 0 и надигнаха образованието, което при другите хора служи за мислене, а при вас за тролене и приемане на команди от червените милионери и Решетников. И пак в празното пространство над врата ви се вият несбъднати блянове вашите милионери да дойдат пак на власт, ама няма. Следващият път ще ви задминат и патриотите и ДПС. Хахаха вече водещи в коалицията БКП/БСП/ и ДПС ще са ДПС. Дупе да ви е яко. Плюете по Симеонов от злоба защото яко ви бие и така ще продължи до края на мандата им, а като вдигнат още малко пенсиите ще останете и без пенсионерите. Готино е човек да ви вижда как виете и се гърчите от безсилна злоба. Колкото повече мърдате толкова повече ни кефите.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.