БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

От прокуратурата зависи дали изборите ще бъдат касирани

Само в ПИК
От прокуратурата зависи дали изборите ще бъдат касирани
Автор: ПИК
Дата
Дата
7970
Коментари
2
От прокуратурата зависи дали изборите ще бъдат касирани

Дали Конституционният съд ще касира парламентарните избори заради откритите в Костинброд 350 хил. незаконни бюлетини, зависи от това какво ще каже прокуратурата за тях. Това коментират пред „24 часа“ бившите конституционни съдии Георги Марков и Неделчо Беронов.

 Вотът може да бъде отменен само от Конституционния съд. Практиката му показва, че това се прави не при всички нарушения, а само при сериозни, които са повлияли на резултата, припомни техният колега Димитър Гочев.

 За да каже дали изборите са законни, или не, пред Конституциония съд (КС) трябва да се заведе спор. Това не могат да направят партии или коалиции, участвали във вота, нито избрани депутати или неуспели кандидати за народни представители, въпреки че имат интерес.

 КС може да бъде сезиран за вота само от поне 1/5 от депутатите, президента, Министерския съвет, главния прокурор или двете върховни съдилища. Започне ли дело,

съдът трябва да изчака Върховната касационна прокуратура (ВКП) да приключи проверката за намерените в Костинброд 350 000 бюлетини и да вземе предвид резултатите от нея, преди да каже дали ще отмени резултатите, или не, каза Беронов.

 Според него ВКП трябва да даде категоричен отговор дали става дума за фабричен брак, както твърди собственикът на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, или за редовно отпечатани бюлетини, които в този ден не е трябвало да са в печатницата.

 Според съобщение на държавното обвинение става дума за бюлетини, наредени в 10 палети по 35 хил. броя, опаковани и подговени за спедиция. За прокуратурата това не е производствен брак, какъвто са открити в други 4 палети с намачкани бюлетини, които не са били опаковани за изнасяне.

 “Засега не е ясно категорично в какво състояние са били откритите бюлетини, защото проверката още не е приключила и няма официални резултати от нея. Но едва ли отпадък се опакова”, коментира Беронов, председател на КС от 2003 до 2006 г.

 Ако и проверката установи, че това са редовно отпечатани бюлетини, те не е трябвало да са в печатницата два дни преди вота. По закон се отпечатват определен брой бюлетини - колкото са гласоподавателите по избирателните списъци плюс 10% резерва. Те се разпращат из страната, съхраняват се в изборните секции, тези помещения са запечатани и се охраняват от полицията до деня на вота, обясни той.

 Според Беронов прокуратурата трябва да каже и за кои региони са били предназначени намерените бюлетини. В закона изрично пише, че бюлетините съдържат наименованието и номера на избирателния район, както и имената на първите трима кандидати от листата на всяка партия в района.

 Държавното обвинение трябва да отговори и на въпроса в полза на коя партия са били бюлетините. Констатира ли прокуратурата, че е имало организирана структура, чиято задача и цел са били да подмени реалния вот, Конституционният съд ще има безспорно основание да провери законността на изборите, убеден е Беронов.

 Може да бъдат касирани резултатите от регионите, за които са били предназначени бюлетините.

 Досега КС е касирал избор на депутати само веднъж - след парламентарните избори преди четири години. 

 По жалба на Синята коалиция за сбъркан протокол в Русе, ощетил ги с 24 гласа, резултатите бяха преизчислени - сините взеха мандат в Русе, но изгубиха този от Добрич, ДПС пък изгуби депутат от Русе, но вкара един от Добрич.

 Съдът обяви за незаконен и избора на трима депутати, като касира вота в 23 избирателни секции в Турция. След преизчисление на мандатите парламентарната група на ГЕРБ се увеличи с един депутат за сметка на ДПС. Персонални размествания имаше и сред народните представители на Синята коалиция и РЗС.

Напиши коментар »
(2)
1
Мисля, че само малките деца не разбраха, че бюлетините са на ГЕРБ. И въобще не е изключено да има още мнооого бюлетини, разпратени по страната.
2
герб отново манипулира изборите те са по опасни и от хитлер
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Мъжете имат сложен живот - обичаш една, жениш се за друга, правиш секс с трета, а трябва да се ходи и на работа.