Вход
София
Времето в София 18 o C

Ох, баня, ох, кеф…

Ох, баня, ох, кеф…

на 18.02.2017
3836
5
Ох, баня, ох, кеф…

Тези дни една легенда се завърна. Малко пресилвам, но нали трябва да спечеля вниманието ви още с първото изречение. Не е точно легенда, виц е. Вицът, с който през 1994 г. цяла България се гавреше със софиянци: „Ти от София ли си, или така си миришеш?“. Тогава кмет беше Александър Янчулев, син деятел от първите дни. Демократите още се учеха да управляват. Процес, който продължава и до днес…

Този кмет направи много за София. Възстанови герба на столицата във вида му от 1900 г., изработено беше знаме на София, обявен беше Ден на София - денят на св. мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София, и други такива символични работи. От практичните си спомням, че направи два булеварда еднопосочни, което малко облекчи трафика. Но това, с което ще го запомним, беше страшната водна криза и водният режим от края на 1994 и началото на 1995 г., когато язовир „Искър” беше източен и градът остана на сухо с месеци. Тогава работех в един вестник и ката ден отчитахме нивото на язовира, както се отчита нивото на Дунава – в сантиметри. И така им тръгна името на софиянци, че не се къпят.

Тези дни кошмарът се повтори за част от столичани. „Топлофикация“, любимата касичка на политици от всички разцветки, спря парното, а с него - и топлата вода на няколко квартала за период от време, който изглежда твърде голям, ако разделя две къпания. По стара българска традиция нормалният срок между две къпания е една седмица. Е, има, разбира се, и маниаци, които се къпят всеки ден. Чувал съм даже за такива, които вземали душ и сутрин, и вечер. Но като цяло населението се придържа към традицията – трябва, не трябва - къпе се всяка седмица. Сега на някои им се събраха и по две, и по три седмици без баня.

А пък ние, по наша си собствена традиция, колчем стане дума за българин и баня, неизменно се сещаме за едно от първите открития, които прави Константин Иречек, наблюдавайки българите от онова време (1881 г.): „Двамата Петковци мразят водата – единият за пиене, другият за миене“. Единият Петко е дедо Славейков. Той бил любител на винцето и почвал от рано. Обяда си винаги поливал с няколко оканици червено винце, а след това похърквал в парламента. За който не знае, оканица е съд за вино и ракия. Идва от „ока” - стара българска мярка, равна на 1283 грама. Значи не е бил любител, професионалист е бил. Другият Петко, дето мразел водата за миене, е Петко Каравелов. Жена му, Екатерина Каравелова, молела Стамболов, като ходи на баня, да вземе и бай си Каравелов, щото той сам се не сещал да иде…

123 години след Иречек депутатът от НДСВ, а впоследствие и гуверньор на БНБ Иван Искров заяви от трибуната на НС: „И на мен ми омръзва да се къпя всеки ден…“. Тогава работех в „Монитор“ и предложих на Блъсков да отворим рубрика: „Днес да почерпи“, но той имаше работа да върши с НДСВ и не щя… Изобщо в НДСВ не им беше чист косъмът. Помня, че на Шулева в родния й Велинград й подариха доживотен билет за баня и тя го прие! Градската баня!

След Иречек и Бърнард Шоу ни изтипосва в пиесата си „Оръжията и човекът”. Тя се играе за сефте през 1894 г. и премиерата й има огромен успех, след което е показана на много сцени в Германия и Австрия. И много е повлияла на мнението, което Европа си е съставила за нас. Думите на Чърчил за оня балкански народ, дето си честити баня, от тая пиеса са вдъхновени. В нея съпругата на един от главните герои се оплаква, че я боли гърлото. Мъж й, м-р Петкоф, й вика: „Така е, като миеш врата си всеки ден… Не трябва да се отива толкова далеч с тия модерни порядки. Цялото това миене няма как да е добро за здравето, не е природно. Един англичанин в Пловдив се поливаше със студена вода всяка сутрин. Отвратително! Всичко идва от тия англичани: те са мръсни заради климата си и трябва непрекъснато да се мият... Нямам нищо против едно хубаво миене веднъж седмично за човек на моето високо положение, но всеки ден е направо прекалено…”.

А пък Райна, дъщерята на Петкоф, обяснява на един швейцарски капитан, че „хора в нашето положение мият ръцете си почти всеки ден“… Цитирам по колежката Веселина Седларска. Обаче тя, понеже е патриот, като писа за Шоу, разказваше пиесата с негативни конотации спрямо автора, та един читател беше контрирал с реплика под текста как намерил ученически бележник на леля си от 1933 г., на последната страница на който имало правила за добро поведение на ученика: Да лягам рано, да си уча уроците, да уважавам възрастните, да се къпя редовно, а краката си да мия всяка седмица.

Та не е съвсем неправ Шоу. Но забравя и те кога се научиха да се къпят. И колко време се къпаха, преди да им омръзне?!

По лани “Дейли Мейл” публикува проучване, според което 41% от британските мъже и 33% от жените не вземат душ всеки ден. Тръгнала нова мода да се къпят през ден, през два, а 12% заявили, че се къпят веднъж седмично. Сред младите 37% заменяли къпането с пръскане с дезодорант.

И така, ние си седяхме на нашето си положение и тия, дето бяха уж много културни и ни се присмиваха, че си честитим баня, дойдоха на нашия. Помнете ми думата, и с демокрацията така ще стане. Сега ни сочат като изостанали, но на следващия завой на историята пак ще ни дишат праха.

Новата тенденция сред англичаните се обяснява с научни открития. Учените, които открай време са известни, че ги мързи да се къпят, открили, че всекидневното къпане лишавало кожата от важни за нея натурални етерични масла. Може и така да е. Човешката кожа отделя всякакви секрети. Например в „Покушението” на Лий Чайлд се споменава за едно вещество - сквален, което се използвало като смазка за фини механизми, например часовници. И там един часовникар обяснява, че в естествено състояние скваленът се срещал само в черния дроб на акулата и в мастния секрет по кожата около носа на човека. На мен, вика, като ми потрябва смазка за някой часовник, гребвам с нокътя от гънката край носа си. Но веднага ще побързам да ви осведомя, че този герой е бивш руснак. Щото да ти се събере в гънката до носа достатъчно смазка, че да си гребнеш, все пак трябва доста време да се събира.

Пък в една друга книга, „Устоите на Земята”, се споменава как сред англичаните от средните векове се е смятало за правилно жените да се къпят всеки месец, а мъжете - само на Великден и на Архангеловден. И ако някой рече да се жени, традицията позволявала да се изкъпе и още един път. Тъй че и англичаните имат традиции в некъпането. Нали знаете, че те имат Орден на банята? The Most Honourable Order of the Bath. Останало им е от времето на рицарите. Тогава, преди да посветят някого в рицарско звание, го изкъпвали. И често това било единственото изкъпване в живота.

Ами Франция? Историците се възхищават от Луи XIV, Краля Слънце. Едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман. Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда. Може би дори и задната фронда… Но този Крал Слънце се е къпал само веднъж през живота си. И то щото паднал в една река. Миришел на пор вдовец, дето се казва.

Та не бива да ставаме нихилисти на тема българска хигиена. И другите народи не са баш чистофайници. Защо според вас, като почна войната в Афганистан, точно на българския контингент възложиха да къпе обединените войски? Не ще да е без нищо. И свършихме добра работа. Изкъпахме 45 406 каски. После и в Ирак ни искаха със същата цел, но ние отказахме. Както и да е.

След английските учени и дерматолози от Ню Йорк предупредиха, че катадневните душове са вредни за кожата, защото я изсушавали и предизвиквали раздразнения. Освен това унищожавали полезните бактерии, което пък увеличава риска от инфекции. Съветваха да се взема душ на 2-3 дни, а през останалото време хигиената да се поддържа с влажна кърпа.

Добрутро! Още през 2002 г. д-р Филипов си разработи лична концепция за енергийна ефективност, в която записа, че трябва да се премахне вредната практика на къпане всяка седмица и да се замени с изтриване с влажна кърпа.

В светлината на новите научни открития и предвид на ценовата политика на „Софийска вода“ и другите води, все повече българи ще живеят здравословно. Социално поносимата цена на водата за София била 10.01 лв. на кубик. Представяте ли си?! Това не само ще откаже маниаците от ежедневното къпане, ами ще постави под въпрос и обредното великденско къпане при пенсиите.

Знаете ли колко вода отива за една минута под душа? 17 литра, научно е изчислено. За едно бързо къпане - 62 л. При пенсионерското къпане отива почти двойно. Те пуснат душа и забравят. И почнат да се питат: „Абе, аз пуснах ли душа?”. И пак го пуснат… И така, по няколко пъти. И тя водата си тече.

Затова няма да се уморя да повтарям, че не е важно как ще се измиеш, важно е как ще се избършеш. Сутрин с една леко навлажнена носна кърпичка се забърсват лицевите пространства. Допустимо е на две-три седмици тая процедура да се прилага и към цялото тяло. И толкова! Всичко друго е от Лукавия… Понякога си мисля, че огромният резерв за икономии е на друго място. На „Софийска вода” й се губели 50% от водата, а на някои места по родината се губели до 80%. Но за да се оправи това, си трябват инвестиции. А тия хора са дошли тук да изкарат некой лев, не да ни оправят инфраструктурата…

Както и да е. Истината е, че прекаленият чистник и Богу не е драг. Мислите ли, че Христос се е къпал в пустинята? Да, бе!

Циганите са прави – къпе се само тоя, който го мързи да се чеше. 

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Годината е 2017, но електоратът на БСП отново ще има възможност да гласува за номенклатурните династии от времето на Народна Република България. По имената им ще ги познаете - това са мъже и жени на възраст между 30 и 40 години, със златни дипломи и знатни фамилии, деца, внуци и племенници на "заслужили другари". Сега те попълват вакуума, който ще се отвори след принудителното пенсиониране на ветерани-парламентаристи като Михаил Миков, Ангел Найденов и Янаки Стоилов. Смяната на поколенията може и да се случи, но партийната политика си остана "семеен бизнес". Сред новите кандидат-депутати на БСП е Иван Янчов Таков - внук на партизанина Пеко Таков, бивш министър на вътрешната търговия и заместник на Тодор Живков в Държавния съвет на НРБ. 37-годишният Таков е завършил финанси в Канада, директор е на компания за инвестиции в недвижими имоти, а през март ще се бори за мандат в Народното събрание от 24 МИР София. Две позиции след него се нарежда Ана Пиринска - дъщеря на бившия председател на 40 Народно събрание Георги Пирински и Клавдия Кашева, чийто покоен баща ген. Илия Кашев е дългогодишен началник на Пето управление на ДС - УБО. Пиринска е на 32 години, има диплома по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по "Политика и икономика на Евразия" в школата за дипломатически кадри на Русия - Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), през която са преминали хора като Андрей Луканов, Петър Младенов, Ирина Бокова. Номер 17 в листата за 24 МИР на "БСП за България" е Ана Ананиева - дъщеря на Нора Ананиева, бивш ръководен кадър в Института за съвременни социални теории към АОНСУ до 1989 г., вицепремиер в двата кабинета на Андрей Луканов, депутат от БСП между 1990-1997 г. През последните 10 години Ана Ананиева направи самостоятелна кариера в администрацията - започна като юридически съветник към Министерски съвет през 2006 г. в мандата на Сергей Станишев, през 2013 г. стана зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а от 2014 г. досега е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. В края на софийската листа, водена от Корнелия Нинова, са подредени още двама наследници на познати партийни фамилии. Под No. 20 е Тома Трайков - син на бизнесмена Марио Трайков (член на Националния съвет и на Контролната комисия на БСП), кръстен на дядо си - бивш началник в отделение Б на ДС от началото на тоталитарния режим. Трайков-младши се прочу по време на местните избори преди 2 години, когато на предизборната му диплянка се вееха едно до друго знамената на Русия и България. След него се нарежда Владимир Илиевски - син на Радослав Илиевски, който беше кмет на Долна Митрополия и депутат от БСП от 2001 до 2009 г. С номинация за депутатски мандат от Пловдив е и 34-годишният хирург Атанас Баташки, син на бившия народен представител от БСП и настоящ ръководител на МВР-Болница Илия Баташки. Кадър "трето поколение" е икономистът Стоян Мирчев - водач на листата в Силистра. Негов баща е социологът проф. Михаил Мирчев, който беше издигнат от БСП за кандидат-кмет на София през 2015 г. Дядо му е 86-годишният Стоян Михайлов, бивш ръководител на отдел "Пропаганда и агитация" към БКП и секретар на Централния комитет на партията до 1988 г., когато е отстранен от Тодор Живков. Това ще бъде втори депутатски мандат за 35-годишния Стоян Мирчев, който започна политическата си кариера през 2013 г. като началник на кабинета на Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски. Водач на листата на БСП в Перник е Станислав Владимиров (38 г.) - племенник на дългогодишния ръководител на местната партийна организация и бивш депутат Ненко Темелков, потомък на известния активист на БКП от 20-те години на XX век Темелко Ненков. За Владимиров това ще бъде трети мандат като народен представител от 2013 г. досега. В листата за 21 МИР-Сливен е председателката на Младежкото обединение на БСП - Вероника Делибалтова (29 г., юрист по образование), чийто баща Атанас е пенсиониран полицай, общински съветник и лидер на градската организация на партията. Делибалтова беше част от червената "контрапротестна" група срещу Ранобудните студенти по време на окупацията на Софийския университет през 2013 г. Член на ръководството в младежката структура на партията от 2016 г. е и Мина Антонова Кутева. В Националния съвет на БСП влизат още дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски - Петя, дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков - Ия Петкова-Гурбалова, и др. Няма как "децата на Партията" да не си приличат - те са представители на една и съща генерация, високо образовани, идеологически лоялни, родени организатори, партийци по кръвна линия. Тяхното политическо пълнолетие настъпи достатъчно късно, за да не изпитват угризения заради наследството от тоталитарния режим - но достатъчно рано, за да го помнят с добро заради известни фамилни привилегии. За разлика от бащите си, никога не са скандирали "Вечна дружба КПСС - БКП". За тях е въпрос на престиж членството в ПЕС, ръководена от сина на Димитър Станишев - Сергей. Научени са, че "демокрацията ни сполетя", но знаят как да се възползват от предимствата й. Вярно е, че повечето от тях получават по-скоро "почетни", отколкото избираеми позиции в листите (за сметка на партийни журналисти като Александър Симов или безпартийни капиталисти като Петър Кънев). До преди 5 години нито един от тях не влизаше на Националния съвет. Някои са фактически членове на партията едва от няколко месеца. Появата им на преден план изглежда като резултат от конюнктурната случайност - в случая, заради поредната чистка на "неправилните" лобита. А и не всеки наследствен социалист успява в опита си да направи пробив с политическа кариера (справка: Достена Лаверн). Но сред тях вече има лица, в чиито CV-та е вписан поне един депутатски мандат или ръководен пост в държавната администрация. Корнелия Нинова няма нищо общо с тяхната генеалогия, но и няма друг избор, освен да ги използва - особено след отцепването на АБВ, тоталния организационен срив в края на кабинета "Орешарски" и след кръвозагубата на местните избори през 2015 г. По всичко личи, че рано или късно те ще получат ключовете от "Позитано" 20 след Живкови, Станишеви и Добреви.
2
До г-на Тони Филипов,д-р... Знаех,че ,Луи XIV е къпан два пъти-когато се е родил и когато са го кръстили.Излиза,че е имало и трети път.Благодаря за информацията.Но да отбележим,че и за трите къпания кралят няма никкаква заслуга.
3
Янчулев го избирахме МАЖОРИТАРНО!!!
4
Ако сте чели "Тайпан", сте видяли колко са се къпали англичаните.
5
АМА НЯКОИ ЖЕНИ МНОГО СМЪРДЯТ НА СПАРЕНО. КОСИТЕ ИМ МАЗНИ, ТАКА СЕ ИЗТИПОСВАТ И ПО ТВ-то.....ВСЕ ПАК НЕ ЖИВЕЕМ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- За какво си прибрал тази дъска в къщата?
- Лекарство за тъщата срещу безсъние!

няма нови новини
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
сега
1387
четат ПИК
сега
четат тази новина
3 фактора, които предсказват дали ще остареете заедно
x