БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка

Само в ПИК
Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка
Автор: ПИК
Дата
Дата
4919
Коментари
7
Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка

Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“, строителството на тунела под връх Шипка, както и строителството на магистрала Русе-Свиленград, но по нов маршрут, включващ и самия тунел. Това заяви пред журналисти в Суджоу министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след сесията „Един пояс, един път“ на Петия икономически форум „Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата „16+1“, в която участва и министър-председателят Бойко Борисов.

По време на форума министър Павлова представи пред потенциални инвеститори проектите за довършване на изграждането на автомагистралния пръстен на България, който обхваща стратегически важна пътна инфраструктура като завършването на автомагистралите „Хемус“, „Черно море“, София –Калотина, София – Видин и Русе- Велико Търново като част от цялостното направление Русе- Свиленград.

Министър Лиляна Павлова заяви, че строителството на магистрали трябва да става като първо условие на принципа на концесия или публично-частно партньорство - без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик. „Това е категоричната ни позиция. Трябва да се търсят стратегически, взаимноизгодни проекти, но без държавна гаранция и без доплащане“, категорична бе тя. В тази връзка регионалният министър представи модела на тол-система, която се предвижда да бъде внедрена у нас в две категории. Едната тол такса ще бъде само за използване на конкретен пътен участък, а другата включва и цената за откупуване на строителството на участъка при наличие на частен инвеститор.

Конкретната реализация на проектите зависи от инициативата на компаниите, които ще дойдат в България, защото с формирането на партньорства с български компании процедурите отнемат около 2 години.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че България не само подкрепя инициативата „16+1“, в която активно участваме, но и инициативата „ЕС - Китай платформа за свързаност“ и концепцията за „Един пояс, един път“. „Ние ще настояваме България да заеме своето важно място, което има със стратегически географската си локация – на кръстопът между Европа и Азия, през който минават и ще минават важни транспортни коридори между Китай и Европа“, допълни тя.

Още по темата
Московски и Павлова представиха в Китай възможностите за партньорство в инфраструктурата
Часовник
15:38
България подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и иска да заеме своето достойно място в нея като страна с потенциал за транспортен и логистичен хъб, възползвайки се от своето стратегическо...
Напиши коментар »
(7)
1
Китайците ще хукнат да ни строят пътищата? Тази дрънка колкото да си отчете командировката. Китайците гледат да си продават дрънкулките и толкоз
2
Този коментар е обозначен като спам.
3
а за тунела под Петрохан нема ли интерес а??????? а кой ше опрай пътя до Видин а ?????? саво вазе си гледате
4
Бря! Нали катарците вече строяха Свиленград-Русе, заедно с тунела! Тиквун котка резняците, мадам Павлова се опитва да прелъсти малките китайчета.
5
То где ходите все Русе-Свиленград правите. Оня ден и от Нубия се обадили, че искат да вземат участък от Русе до гъ за на Лилинцето, че си падали по такива хълмове в пресечена местност. Я спретнете една командировка с Боката до Нубия. Обадете ми се ако не знаете пътя.
6
А шо стана със супер експресо Пекин-Банкя ма? Нищо не думате за него. Шъ го строите в тайна ли. Само едно съобщихте, че Боко тренирал на зелен чай пуска му. А кога шъ бъде остава държавна тайна. А шо шъ правим с коприната до тогава?. Портрети на Боко ли и шъ ги продаваме на женския пазар ли?
7
Свършиха ли се българските фирми-изпълители, че опряхме на китайските? Пак ли ще храним чуждите икономики, вместо своята?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Няма да ти дам пари за сладолед и толкоз! – вика майката.

- Добре – отговаря синчето, – но като влезем в магазина ще ти викам “бабо”!