БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка

Само в ПИК
Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка
Автор: ПИК
Дата
Дата
4791
Коментари
7
Павлова: Китай има интерес в строителството на АМ „Черно море“, пътя Русе-Свиленград и тунела под Шипка

Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“, строителството на тунела под връх Шипка, както и строителството на магистрала Русе-Свиленград, но по нов маршрут, включващ и самия тунел. Това заяви пред журналисти в Суджоу министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след сесията „Един пояс, един път“ на Петия икономически форум „Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата „16+1“, в която участва и министър-председателят Бойко Борисов.

По време на форума министър Павлова представи пред потенциални инвеститори проектите за довършване на изграждането на автомагистралния пръстен на България, който обхваща стратегически важна пътна инфраструктура като завършването на автомагистралите „Хемус“, „Черно море“, София –Калотина, София – Видин и Русе- Велико Търново като част от цялостното направление Русе- Свиленград.

Министър Лиляна Павлова заяви, че строителството на магистрали трябва да става като първо условие на принципа на концесия или публично-частно партньорство - без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик. „Това е категоричната ни позиция. Трябва да се търсят стратегически, взаимноизгодни проекти, но без държавна гаранция и без доплащане“, категорична бе тя. В тази връзка регионалният министър представи модела на тол-система, която се предвижда да бъде внедрена у нас в две категории. Едната тол такса ще бъде само за използване на конкретен пътен участък, а другата включва и цената за откупуване на строителството на участъка при наличие на частен инвеститор.

Конкретната реализация на проектите зависи от инициативата на компаниите, които ще дойдат в България, защото с формирането на партньорства с български компании процедурите отнемат около 2 години.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че България не само подкрепя инициативата „16+1“, в която активно участваме, но и инициативата „ЕС - Китай платформа за свързаност“ и концепцията за „Един пояс, един път“. „Ние ще настояваме България да заеме своето важно място, което има със стратегически географската си локация – на кръстопът между Европа и Азия, през който минават и ще минават важни транспортни коридори между Китай и Европа“, допълни тя.

Още по темата
Московски и Павлова представиха в Китай възможностите за партньорство в инфраструктурата
Часовник
15:38
България подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и иска да заеме своето достойно място в нея като страна с потенциал за транспортен и логистичен хъб, възползвайки се от своето стратегическо...
Напиши коментар »
(7)
1
Китайците ще хукнат да ни строят пътищата? Тази дрънка колкото да си отчете командировката. Китайците гледат да си продават дрънкулките и толкоз
2
Този коментар е обозначен като спам.
3
а за тунела под Петрохан нема ли интерес а??????? а кой ше опрай пътя до Видин а ?????? саво вазе си гледате
4
Бря! Нали катарците вече строяха Свиленград-Русе, заедно с тунела! Тиквун котка резняците, мадам Павлова се опитва да прелъсти малките китайчета.
5
То где ходите все Русе-Свиленград правите. Оня ден и от Нубия се обадили, че искат да вземат участък от Русе до гъ за на Лилинцето, че си падали по такива хълмове в пресечена местност. Я спретнете една командировка с Боката до Нубия. Обадете ми се ако не знаете пътя.
6
А шо стана със супер експресо Пекин-Банкя ма? Нищо не думате за него. Шъ го строите в тайна ли. Само едно съобщихте, че Боко тренирал на зелен чай пуска му. А кога шъ бъде остава държавна тайна. А шо шъ правим с коприната до тогава?. Портрети на Боко ли и шъ ги продаваме на женския пазар ли?
7
Свършиха ли се българските фирми-изпълители, че опряхме на китайските? Пак ли ще храним чуждите икономики, вместо своята?
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Анани Явашев
Анани Явашев
актьор
Става на: 85 години
Николай Николаев (бате Николай)
Николай Николаев (бате Николай)
актьор
Става на: 77 години

- Как полицаят пие "средно кафе"?
- Нарежда три чашки една до друга и пие от средната.