Пагубни последици за испанската икономика, ако Каталония се отдели

Само в ПИК
Пагубни последици за испанската икономика, ако Каталония се отдели
Автор: ПИК
Дата
Дата
11508
Коментари
3
Пагубни последици за испанската икономика, ако Каталония се отдели

Каталония представлява около една пета от икономиката на Испания - в региона се произвежда около 25% от износа на цялата страната към ЕС и трети страни. Ето защо евентуално отцепване на региона може да се окаже пагубно за икономиката на Испания, съобщава Мъни.бг.

Данъците, които внася Каталония са много повече от тези, които получава обратно от Мадрид. Около 21% от налозите, които хазната събира, идват точно от Каталония.

Подкрепящите независимостта посочват тези числа, като твърдят, че ако трансферите спрат, дефицитът на Каталония ще се превърне в излишък.

Регионът привлича и около една трета от чуждестранните инвестиции в Испания. Volkswagen и Nissan имат фабрики край Барселона.

Има обаче и много рискове. Остават отворени множество въпроси -- включително членството в Европейския съюз. И ако Каталония трябва да кандидатства наново, то регионът трябва да спечели одобрението на всички останали страни, включително Испания. Излизането от ЕС пък означава лоши икономически новини, най-малкото заради повишената цена на стоките, предвидени за износ, както и редица търговски бариери. Скок ще има и в цената на вноса, както и на безработицата.

Независимостта може да донесе и по-високи цени за заемите.

Върховният съд на Испания вече забрани провеждането на референдума, наричайки го противоконституционен. Евентуално отцепление ще остави голяма дупка във финансите на Испания и ще увеличи несигурността.

"Както с излизането на Великобритания от ЕС, вярваме, че Каталекзит ще вкара региона в дълъг период на несигурност и почти сигурно ще окаже отрицателно влияние на частния сектор", казва Джофри Мин, икономист в ING.

Катлийн Бруукс, директор в City Index, очаква еврото да потъне с до 5% при резултат "да" на днешния референдум.

Още по темата
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталония
Часовник
11:12
Граждани на Каталония, желаещи да гласуват на референдума за независимост на областта, се сблъскаха с полиция на някои места в испанския автономен район, предава AFP, цитирана от "Фокус"....
Напиши коментар »
(3)
1
Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас. =================== Тикво-черекез, ти гониш ли ме от България? България ли разпродаваш на своя преАтел и брат Тайпи?
2
евро+ГЕЙ+ските помияри обаче "пропускат" факта, че Каталуния ще остане с развързани ръце, и свален хомот.Ще може свободно да сключва договори с Русия и Китай, а евро+ГЕЙ+ците, да го духат.
3
За всичко е виновна Меркел с нейното "елате ще се справим" а сега всеки гледа да се спасява поеденично.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Катаджията дълго гледа книжката на спрелия шофьор и накрая казва:
- Абе нещо не ми харесва тая книжка... Нещо със снимката май не е наред?
- Какво не е наред бе, старши? Ето ме на снимката - третия отляво съм!