Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

Само в ПИК
Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове
Автор: ПИК
Дата
Дата
4194
Коментари
1
Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионните фондове.

Вносителят - Министерският съвет, ги мотивира с по-добра защита на интересите и повишаване на доверието на осигурените лица и пенсионерите към пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване. 

Въвежда се забрана изпълнителните директори и прокуристите да заемат друга длъжност по трудов договор освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти.

Ще се изисква и подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация за членовете на управителните и контролните органи на дружествата.

Друга мярка, залегнала в проекта с цел усъвършенстване на корпоративното управление, е развитието на режима за издаване на предварително разрешение за придобиване на акционерно участие, което ще бъде 10 и над 10 на сто от капитала на пенсионноосигурителното дружество.

Детайлизират се съществуващите задължения на банката попечител за проверка на нарежданията на пенсионноосигурителното дружество за разпореждане със средствата на пенсионните фондове.   

С промените се увеличава лимитът за непряко инвестиране в имоти чрез придобиване на акции на дружества със специална инвестиционна цел.

От БСП поискаха законопроектът да бъде изтеглен. Хасан Адемов от ДПС припомни, че в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12 млрд. лв. и предлаганите промени са важни, заслужават вниманието на НС. Но поправките са на парче, главно свързани с по-високи изисквания към професионалните качества на членовете на управителните и контролни органи на дружествата, обясни той защо неговата политическа сила не подкрепя част от текстовете и ще се въздържи при гласуването.  

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова/ГЕРБ/ се съгласи, че законът е трябвало да бъде по-цялостен, но от много години имало редица работни групи, които до момента не са свършили нищо по отделните теми. Трябва ли още дълго да чакаме, попита тя.

Напиши коментар »
(1)
1
Най-важното, намаляане на огромните такси за сметка на ниската, даже никаква доходност някак си услужливо са я пропуснали. На кого служат тези управляващи и какви ги дробят все в ущърб на електората си???
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Две бабички си говорят:
– Пено, Пено, туй дето си мислихме, че е оргазъм, са оказало астма, ма!