Вход
София
Времето в София 0 o C

Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

на 14.09.2017
179
1
Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове
Автор: ПИК
14.09.2017
1
179

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионните фондове.

Вносителят - Министерският съвет, ги мотивира с по-добра защита на интересите и повишаване на доверието на осигурените лица и пенсионерите към пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване. 

Въвежда се забрана изпълнителните директори и прокуристите да заемат друга длъжност по трудов договор освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти.

Ще се изисква и подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация за членовете на управителните и контролните органи на дружествата.

Друга мярка, залегнала в проекта с цел усъвършенстване на корпоративното управление, е развитието на режима за издаване на предварително разрешение за придобиване на акционерно участие, което ще бъде 10 и над 10 на сто от капитала на пенсионноосигурителното дружество.

Детайлизират се съществуващите задължения на банката попечител за проверка на нарежданията на пенсионноосигурителното дружество за разпореждане със средствата на пенсионните фондове.   

С промените се увеличава лимитът за непряко инвестиране в имоти чрез придобиване на акции на дружества със специална инвестиционна цел.

От БСП поискаха законопроектът да бъде изтеглен. Хасан Адемов от ДПС припомни, че в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12 млрд. лв. и предлаганите промени са важни, заслужават вниманието на НС. Но поправките са на парче, главно свързани с по-високи изисквания към професионалните качества на членовете на управителните и контролни органи на дружествата, обясни той защо неговата политическа сила не подкрепя част от текстовете и ще се въздържи при гласуването.  

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова/ГЕРБ/ се съгласи, че законът е трябвало да бъде по-цялостен, но от много години имало редица работни групи, които до момента не са свършили нищо по отделните теми. Трябва ли още дълго да чакаме, попита тя.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Най-важното, намаляане на огромните такси за сметка на ниската, даже никаква доходност някак си услужливо са я пропуснали. На кого служат тези управляващи и какви ги дробят все в ущърб на електората си???
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-неприятният ви телевизионен водещ? Като го видите, гасите телевизора...
архив

Вчера в дома ми е влизал крадец… Нищо не е взел, но оставил на масата 20 лева и бележка - "Не е хубаво да се живее така."

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1195
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК! Борисов със силни думи на Тристранната социална среща в Брюксел (ВИДЕО)
x
ТАЙНАТА ПАДНА! Вижте тези няколко полезни съвета за добър метаболизъм
x