Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

Само в ПИК
Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове
Автор: ПИК
Дата
Дата
4088
Коментари
1
Парламентът прие поправки, свързани с пенсионните фондове

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионните фондове.

Вносителят - Министерският съвет, ги мотивира с по-добра защита на интересите и повишаване на доверието на осигурените лица и пенсионерите към пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване. 

Въвежда се забрана изпълнителните директори и прокуристите да заемат друга длъжност по трудов договор освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти.

Ще се изисква и подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация за членовете на управителните и контролните органи на дружествата.

Друга мярка, залегнала в проекта с цел усъвършенстване на корпоративното управление, е развитието на режима за издаване на предварително разрешение за придобиване на акционерно участие, което ще бъде 10 и над 10 на сто от капитала на пенсионноосигурителното дружество.

Детайлизират се съществуващите задължения на банката попечител за проверка на нарежданията на пенсионноосигурителното дружество за разпореждане със средствата на пенсионните фондове.   

С промените се увеличава лимитът за непряко инвестиране в имоти чрез придобиване на акции на дружества със специална инвестиционна цел.

От БСП поискаха законопроектът да бъде изтеглен. Хасан Адемов от ДПС припомни, че в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12 млрд. лв. и предлаганите промени са важни, заслужават вниманието на НС. Но поправките са на парче, главно свързани с по-високи изисквания към професионалните качества на членовете на управителните и контролни органи на дружествата, обясни той защо неговата политическа сила не подкрепя част от текстовете и ще се въздържи при гласуването.  

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова/ГЕРБ/ се съгласи, че законът е трябвало да бъде по-цялостен, но от много години имало редица работни групи, които до момента не са свършили нищо по отделните теми. Трябва ли още дълго да чакаме, попита тя.

Напиши коментар »
(1)
1
Най-важното, намаляане на огромните такси за сметка на ниската, даже никаква доходност някак си услужливо са я пропуснали. На кого служат тези управляващи и какви ги дробят все в ущърб на електората си???
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Някакъв човек отишъл да лови риба, и в храстите до реката намерил запечатана бутилка. Отворил я, а оттам излязъл един джин и му казал:
- Затова, че ме освободи, ще ти изпълня едно желание. Казвай какво искаш.
- Искам всичките полицаи в тая страна да са умрели, и да ги видят как плават в ковчези по реката!
- Ама защо така, някои от тях може да са хубави хора.
- Добре тогава, нека добрите да са в хубави ковчези!