Пеевски, Цонев и Местан внесоха в парламента промените за КТБ! Ето пълния текст на законопроекта (документ)

ЧАС ПИК

Пеевски, Цонев и Местан внесоха в парламента промените за КТБ! Ето пълния текст на законопроекта (документ)

18994
на 28.10.2014
Пеевски, Цонев и Местан внесоха в парламента промените за КТБ! Ето пълния текст на законопроекта (документ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Очакваните промени в Закона за кредитните институции, които касаят казуса КТБ, бяха внесени снощи в деловодството на парламента. Като негови вносители са посочени: Лютви Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски.

препоръчано

Още вчера в кулоарите на Народното събрание Пеевски се обяви за чуждестранна разследваща фирма, която да разследва казуса „КТБ“.

„Ще го видите, пълна публичност на всичко, което е вътре... Избор на чуждестранна фирма – разследваща, която да бъде наета да провери всичко – потоци, трансфери, активи преди и след затварянето, квестура – всичко да стане ясно. Кой се разпорежда с активи – преди се е разпореждал, сега се е разпореждал – пълно опубличаване“, обяви той. Пеевски каза, че ще се види кои политици са свързани с проблемите на банката (вижте подробности в "Още по темата").

Местан пък обяви от парламентарната трибуна, че един от приоритетите на ДПС е "зловонието КТБ".

Според вносителите на промените "проектът е изготвен с цел усъвършенстване на законодателните разпоредби за осигуряване на по-голяма прозрачност и информираност на обществото в случаите на откриване на процедура за преструктуриране или отнемане на лиценз на банката".

В мотивите си те посочват, че "със законопроекта се създава правна възможност за Централната банка да разпореди на квесторите на банка под специален надзор, сключване на договор с дружество, притежаващо опит, проследяване на парични трансфери и вземания, както и в операции с финансови инструменти. Предложението имало за цел да подпомогне дейността на квесторите на банката чрез осигуряване на необходимата експертиза и опит".

Според депутатите от ДПС "проектозаконът предвижда въвеждането на специфичен ред за разкриване на банкова тайна за влоговете и кредитите на лица, които декларират своето имущество, доходи и разходи в страната и чужбина по реда на закон за публичност на имуществото на лице, заемащи висши държавни и други длъжности".

В мотивите си вносителите казват, че "с преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат изменения и допълнения на разпоредби от закона за банковата несъстоятелност във връзка с въвеждане на задължения на синдика за сключване на договор с дружество, притежаващо опит проследяване на парични трансфери и вземания, както и в операции с финансови инструменти с цел подпомагане на дейността му чрез осигуряване на необходимата експертиза и опит".

Със законопроекта не се предлага разпоредба за влизането в европейския банков надзор, какъвто ангажимент бяха поели вносителите, тъй като процедурата по приемане не предполага законодателна промяна, а изисква друг вид процедури, за които ДПС ще настоява да бъдат приети. Те подчертават, че "законопроектът няма за цел решаване на конкретния казус".

"Това е от правомощията на БНБ или респективно на Народното събрание и правителството на Република България. Ако е необходимо разходване на публичен ресурс или промяна в действащото законодателство", подчертават депутатите от ДПС.

"Вносителите нямат амбицията да решават или предопределят законодателно решението за КТБ, независимо какво ще бъде то - оздравяване, преструктуриране или обявяване в несъстоятелост. Целта на предложените законодателни промени е да се отговори на очакването на обществото за прозрачност и информираност, и законодателна защита в случите на поставяне на банка под специален надзор или при взимане на решение за преструктуриране и обявяване на несъстоятелност. С този законопроект ПГ на ДПС се обръща към всички политически сили, представени в 43-тото Народно събрание и към българското общество с призив да започне реален, с езика на фактите, а не митологизиран разговор за задкулисието и за политико-икономическите зависимости в България", допълват вносителите.

Пълния текст на промените може да прочетете ТУК.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 66
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК