РЕТРО

Пенчо Славейков измества Фердинанд от сърцето на Мара Белчева

Само в ПИК
Пенчо Славейков измества Фердинанд от сърцето на Мара Белчева

23-годишната банкерска вдовица намира истинската любов с поета

Автор: ПИК
Дата
Дата
21412
Коментари
2
Пенчо Славейков измества Фердинанд от сърцето на Мара Белчева

Тя е музата на българската поезия, една от най-красивите, начетени и уважавани дами през ХХ век, а той - един от най-великите ни интелектуалци на всички времена. Мара Белчева и Пенчо Славейков са онази двойка, в която любовта и духът са свързани по един удивителен начин, смело опълчващ се срещу хорските предразсъдъци.

Белчева остава вдовица на 23 години, след като съпругът й Христо Белчев – финансов министър в правителството на Стамболов, е убит. Красивата вдовица, която получава образованието си във Виена, знае няколко езика и се интересува от поезия и изкуство. Тя се превръща във фаворитка в двора на Фердинанд, където е придворна дама на княгиня Клементина. След смъртта на съпруга си тя е ухажвана от най-видните мъже по онова време, включително и от самия княз Фердинанд. Увлечението на княза по младата красавица е толкова силно, че той дори поръчва да направят гипсова отливка на ръката й, която държи на нощното си шкафче, гали и целува.

Всички от двора благоговеят пред обаятелната Мара Белчева, но тя не се чувства щастлива и на място в княжеското обкръжение.

Нежната интелектуалка споделя пред познати, че е изключително самотна и изгубена, напълно отвратена от клюките и празнодумието, с които се откроявали аристократичните среди. Мара Белчева успява да намери себе си и призванието си чак когато среща любовта на живота си - Пенчо Славейков, най-големия поет и интелектуалец в новата ни история. Той е единственият български творец, стигнал до прага на Нобеловата награда за литература. Съдбовната среща между двамата се състои две години след смъртта на съпруга на Белчева, а именно през 1903-та, когато роднина на Мара довежда Пенчо Славейков на гости в дома й. От този ден двамата са неразделни. Любовта между тях е силна, страстна и влияеща изключително благотворно и на двамата.

Неусетно те се превръщат в най-верните приятели. Той я запознава с най-големите интелектуалци от онова време, насърчава я да пише и превежда, тя пък неотлъчно бди над него като орлица и буквално го боготвори. Въпреки физическия му недъг вследствие на премръзване за Мара Славейков е най-изключителният човек във всяко едно друго отношение. Това личи и в писмата на красавицата, в които тя с обич заявява, че цялата пъргавост от краката на поета е отишла в главата му.

Любовта на Мара Белчева действа изключително продуктивно на автора и след срещата му с нея творчеството му разцъфва. Красавицата е най-голямата муза на поета и той я възпява в няколко свои произведения, включително в „Островът на блажените“. В антологията тя присъства под името Силва Мара – по аналогия с родния й град Севлиево и първото й име. В „измислената“ биография на Силва доста от фактите съвпадат с тези от живота на Мара Белчева, но не и това, че е имала втори брак - с известен поет.

Несъмнено чрез този малък детайл Славейков, определян от съвременниците си като сприхав особняк, публично се обяснява в любов на Мара и категорично заявява през обществото силата на своите чувства и сериозността на намеренията, които има към Белчева.

Каква е истинската история на любовта им обаче?  На 10 юли 1911 г. министърът на просвещението Стефан Бобчев  уволнява Славейков от поста директор на Народната библиотека и го назначава уредник на училищния музей при Министерството на народното просвещение. Поетът се отказва от длъжността и заминава за чужбина. Преди да отпътува, ръководи събрание, на което се учредява клон на дружеството "Приятели на руския народ" с председател Анатол Франс. В края на август Славейков е в Цюрих, където го посреща Мара Белчева.

Цялата статия и още интересни четива вижте на Retro.bg!

Още по темата
Венета на Ботев си отива в мизерия
Часовник
11:09
Венета, жената на Христо Ботев, доброволно изоставя охолния живот и спокойствието заради любовта си към поета и се обрича на глад и мизерия. Родена е през 1847 г. във Велико Търново в семейството...
Напиши коментар »
(2)
1
Ферди е бил известен гей и фетишист,а Пенчо макар и грозноват и куц е бил надарен от природата с мъжко достойнство на сатир . Ха кажете нежната и чувствена материално осигурена млада вдовица,кого би избрала? Естествено ,че Кънчо пардон Пенчо.Всичко останало е тинтири-минтири,бош лаф.
2
Ферди е бил известен гей и фетишист,а Пенчо макар и грозноват и куц е бил надарен от природата с мъжко достойнство на сатир . Ха кажете нежната и чувствена материално осигурена млада вдовица,кого би избрала? Естествено ,че Кънчо пардон Пенчо.Всичко останало е тинтири-минтири,бош лаф. И таткото Петко е бил надарен и е направил доста деца на жена си.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Московската жп-гара.
- Влакът за Санкт Петербург тръгва в 10ч. от 3-ти коловоз.
- Влакът за Калининград през Минск и Вилнюс тръгва в 11ч. от 5-ти коловоз.
- Специално за чукчи! Голямата Метална Шейна за вкъщи тръгва когато малката стрелка застане върху голямата от 7-ма и 8-ма релса...