Вход
София
Времето в София -1 o C

Петър Дънов сам сложил край на живота си

Петър Дънов сам сложил край на живота си

10:00
19012
12
Петър Дънов сам сложил край на живота си

Откриха грешка в смъртния му акт

Този декември се навършват точно 70 години от смъртта на един от най-известните българи в света - Петър Дънов. Все още обаче около делото и кончината на Беинса Дуно, както го наричали учениците, витаят мистерии и табута.

Той основава религиозно-философското учение, наречено Дъновизъм, което днес има милиони последователи по целия свят. Дори в далечна Танзания играят уникалната медитативна гимнастика- паневритмия, разкриват от Бялото братство. През 2014 г. те празнуват и още един празник – 150 години от рождението на Дънов.

Тези дни по повод юбилея от архивите на Националната библиотека и „Св. Кирил и Методий" извадиха уникални документи. В дъното на експозицията под стъклена витрина бе  препис-извлечение от смъртния акт на Учителя. Грешка в него предизвика доста полемики.

„Комунистите толкова са бързали да погребат Учителя, че са му объркали датата на раждане“, цъкаха с език дъновисти, дошли да уважат събитието. В документа наистина е посочено, че лицето Петър Дънов, по занятие „проповедник“, е родено на 13 май, вместо на 11 юли. Датата на смъртта е точна. Според нея Учителя угаснал на 27 декември 1944 година в 6:45 сутринта.

Причината за смъртта на Дънов все още е неизяснена. Темата е табу и в средите на Бялото братство. Мнозина, дошли в Народната библиотека, коментираха, че той е излетял от тялото си, облян от светлина. Други обаче изказаха гласно стряскащата хипотеза, че великият българин сам е избрал смъртта. Но не го нарекоха самоубийство.

 

Пророчеството

 

Олга Димова обясни, че Учителя е имал пророчески и контактьорски способности. Той е виждал много напред във времето. Именно затова е знаел, че около края на Втората световна война комунистите ще го задържат и измъчват, а после ще го ликвидират и закопаят под морените на Витоша. 

„Има много версии от какво е починал. Било е зима. Разговаряла съм с много хора. Аз самата имам имот на Изгрева /където днес е кв. „Изток”/, мястото до Руското посолство, където играеха навремето паневритмия, а сега там е гробът му. Учителя се е полял със студена вода и нарочно е излязъл навън. Измръзнал е от студ. Починал е вероятно от скоротечна пневмония“, коментира казуса жена, която се представи като бивша фармацевтка и последователка на Бялото братство. На въпрос не е ли това самоубийство, друга възрастна жена отговори, че е по-скоро съзнателен избор. Защото и Христос е знаел, че ще го предадат и разпънат, но въпреки това е отишъл на Тайната вечеря.

В случая Дънов е видял нещо ужасно в своето бъдеще и така е искал да избяга от лапите на развилнелите се след 9-и септември мракобесници.

Други последователи на Дънов също се наеха да коментират мистерията. Според тях било много важно бъдещите поколения да знаят мястото, на което е погребан техният патрон. Само така един ден той щял да се яви и да каже да отворят гроба му. „Тялото му е нетленно като на светците. Това в близко бъдеще ще стане ясно. Дори не е нужна ексхумация, може трус да има и точно там земята да се отвори“, заявява Елена Симова. Тя бе дошла чак от Бургас специално да види изложените ръкописи, оригинални документи, първи издания с беседите и лични вещи на Дънов.

 

 

Депеша до Москва

 

 

Друг документ, който свидетелства за драматизма на онези събития, бе собственоръчно написана телеграма от ученика на Дънов- д-р Жеков. Той я изпраща до Георги Димитров в Москва, където вождът на БКП и Коминтерна по това време се  подвизава.

„Великия учител Дънов предаде Богу Дух. Съдействувай да бъде погребан в братското място, за да не осъди бъдещото поколение в невежество днешното поколение. Близките ти дължат много нему“, гласи депешата. В последната й част се намеква за заслугата на Петър Дънов за физическото оцеляване на самия Георги Димитров. 

В един момент Дънов и Димитров стават съседи на ул. „Опълченска” като обитават две залепени къщи-близнаци с общ двор. Според мемоари на съвременници християнският езотерик на два пъти е спасявал живота на бъдещия политик.  Първият път жандармерия обгражда имота, за да го арестува. Комунистът обаче хитро минава през общия таван и слиза в къщата близнак. Там се смесва с пеещите и танцуващи паневритмия бели братя и се измъква. Освен всичко друго по това време дъновистите били  под закрилата на цар Борис, който ги ползвал за свои окултни съветници.

Втория път Учителя го укрива в къщата си. Жандармите нахлули в дома. Дънов казал на Димитров да застане под леглото му и да не мърда. Дори да влязат в стаята и да погледнат под пружината пак да не издава звук, а да запази хладнокръвие. Според негови сподвижници Беинса Дуно е можел да променя реалността със силата на своята енергия и мисъл. Той така направил, че за 5 минути около Георги Димитров се създало камуфлажно силово поле, което го направило невидим за полицията.

 

Тялото

 

Заради тези моменти от житието на  Дънов след кончината му учениците търсят помощ именно от Георги Димитров. Властите в началото отказали да погребат тялото на феноменалния българин на мястото, което той приживе посочил. Това било местността Изгрева в днешния кв. Изток. По онова време вървели и информации, че тялото на Дънов ще изчезне без следа. Прелюбопитен факт е, че докато чакали отговор от Москва тялото на великия адепт не показвало признаци нито на вкоченясване, нито на разложение. Патоанатом бил удивен, че той стои като мумифициран.

Телеграфът, по който се чакало съобщението, се развалил. Снежни бури по трасето прекъснали връзката. В един магичен момент тя се възстановила, но само за 15 минути. Тогава станало истинско чудо. Точно в този времеви отрязък изтекъл отговорът на Георги Димитров , с който той разрешил тялото на Дънов да бъде погребано според каноните на дъновизма.

 

Мисията

 

С постер на експозицията е почетена и друга паметна за членовете на Всемирното бяло братство дата - 7 март 1897 година. Счита се, че тогава Дънов е получил духовното си посвещение и небесната си мисия. Божественият Дух слязъл върху 33-годишния Петър Константинов Дънов. Точно същата година той пише една мистична творба, озаглавена на ангелски език „Хио-Ели-Мели-Месаил“, чийто оригинал също може да бъде видян в Народната библиотека. Изследователи на религиозното учение разказват, че тогава феноменалният българин е получил невероятни свръхестествени способности. Той започнал да черпи информация от висшите селения, която предава под формата на книги, лекции и беседи до края на дните си. В книгата с мистериозното заглавие също присъстват послания Свише. Те говорят, че хората са неспособни да живеят според изискванията на Космическата програма за човешката еволюция. Дънов не отрича, че човекът има съзнание, ала казва, че то функционира още на ниско ниво и се стреми да обслужва само физиологията.

Той пророкува, че ще дойде ден, в който ще се активира по-висше съзнание.  „Това ще стане, когато Любовта завладее сърцето. На този етап сърцето има повече механична функция. Трябва да се събуди и другата му способност - излъчващата. Това може да стане, когато пулсът на сърцето влезе в синхрон с пулса на Слънцето. Тогава ще тръгне излъчването, радиацията на сърцето. И тогава няма да ви унищожава радиацията на Слънцето. Разбира се необходимо е много време още, но не чак толкова много, че да се отлага до безкрай“, предрича Петър Дънов.

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
PULNI SHIZOFRENII
2
Какви са тези измислици за самоубийство --- Това при окултистите се нарича реинкарнация !!! Висшите духове , като си свършат работата , излитат за ново връщане , под нова форма ! А С ПОЛЯТАТА ВОДА Е НАПРАВИЛ ЗАВЕЩАНИЕ : - " Водата е свещенният божи дар - конвертируема божия стока !!! ДАДЕНА САМО НА БЪЛГАРИТЕ !!! Сериозният ми аргумент е : - можел е да си спре сърцето , с характерно щракване на пръстите !!! Бил му е подвластен целият космически ритъм Пневмония .. болести .. как ви хрумна ....
3
Този Дънов е бил стопроцентова кукувица.
4
Класически шарлатанин, като по учебник.
5
Айде стига с тоя откачалник Дънов, бе. И децата вече знаят, че тоя е бил яко чалнат.
6
ne znaesh...
7
„Някои сега ни кръщават „дъновисти“. Най-голямата пакост, най-големият позор за мене е това име „дъновисти“. „Дъновист“ – това е псевдоним, аз сам не съм „дъновист“. Някому може да е много приятно да се нарича „дъновист“, но за мен думата „дъновист“, или когато споменат думата „Дънов“, то е забиване един гвоздей в ръката ми. Не е въпросът за това, ние всички страдаме от „дъновисти“, павелисти, апостолисти, петровисти и „tutti quanti“: от тази неразбранщина страда днешният свят, от имена като „каравелисти“, „тончевисти“, „драгиевисти“, „стамболовисти“ и т.н. Никои от тях – нито „стамболовисти“, нито „каравелисти“ оправиха България. Всяко нещо, което е обосновано на човешки ум, не е истинно. И християнството, като му сложиха това име, изгуби. Аз нямам нищо против християнството, но силата му не е в името. Ако мислим противното, т.е. че силата е в името, ние се лъжем. Силата на едно учение зависи само от Любовта, която прониква в това учение. Само тази Любов, която прониква в човешката душа, в човешкия ум, в човешкото сърце, в човешкия дух, тя е, която повдига. Вие можете да сложите моето име във венци, но и тогава не само нищо няма да ви придаде, а съвсем ще избеднеете и изсъхнете. Не трябва да идете на другата страна. Не ви казвам кой е Дънов, не искам да знаете това: аз съм като вас. Като разглеждам Христовото учение, аз не се деля от вас. А защо съм един от вас? Защото зная, че Бог е Любов - не мога да правя разлика между Неговите същества. ” Учителя Беинса Дуно Из „Не правете никому насилие, нито оклеветявайте!”, Беседа, държана на 4 юни 1922 г. в София.
8
„Казват, че съм проповядвал «дъновизъм. Чудно нещо! Ето, първи аз не съм дъновист. Какво разбирате под понятието «дъновист»? Да се мисли, че някой е «дъновист», това е заблуждение.Някои правят разлика между това какво учил Христос и какво съм учил аз. Аз и Христос учим едно и също нещо – нищо повече! Някои питат: «Ти кой си?» Не е въпросът кой съм аз. Други питат: «Кой е Христос?» Не е въпросът и Христос кой е. В света има само Един и той е Бог на Любовта, Който се проявява както иска и чрез когото иска. И всяка слава, и всяка мъдрост, и всяко знание в света е Негово.“ ....
9
„Преди няколко дни дойде при мене един приятел и ми каза, че някои учени ще говорят на събрание против мене, против моето учение. Те се заблуждават – УЧЕНИЕ НА НЯКОЙ СИ ПЕТЪР ДЪНОВ НЯМА. Следователно, ако говорят против учението на Дънов, те са Донкихотовци. Има едно Божествено Учение, което ми е познато. То е Великото Божествено Учение за Живота, с него аз съм запознат от памтивека.“
10
Левит 19:31 Да се не отнесете към запитвачите на зли духове нито към врачовете; не ги издиряйте та да се осквернявате чрез тях. Аз съм, Господ вашият Бог. Левит 20:6 И човек, който се отнесе към запитвачите на зли духове и към врачовете за да блудствува след тях, против оня човек Аз ще насоча лицето Си и ще го изтребя изсред людете му. Левит 20:27 Също мъж или жена, която запитва зли духове, или е врач, непременно да се умъртви; с камъни да ги убият; кръвта им да бъде върху тях. Второзаконие 18: 9 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, недей се учи да правиш според мерзостите на тамошните народи. 10 Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, 11 никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; 12 защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.
11
Дънов не си е сложил край на живота.Той е МАЛТРЕТИРАН от окултиста Славчо Точев Делчев учредителел на окултно общество за психични издирвания който е алхимик и унищожава раждането на детето създадени с брачен полов акт и прави опити да превърне жената в КОКОШКА , която зачева без мъж .Дънов е жертва на неговия тярор, както жертва на неговия тярор е Александър Константинов Кръстников от Никопол и Александър Кръстников от Габрово- дъновистите, както е парализиран и всеки от крил тайните му опита с хора, коитоСЕ състоят в раздаването на ритуали под формата.мата на ритуали за разваляне на магии и защита от черна енергия по точно негативна енергия , А самите хора не знаят че стават негови тйни съучастници против волята им , тъй като хората не подозират че са използвани от Славчо Точев Делчев за негови експерименти които са експерименти на извратен ненормален и психично болен.
12
Стига поклонничество пред Дънов! Не Ви ли омръзна някой от горе да ви казва как да живеете и какво да ядете? Мисър Сенко също си сваля главата , но не когато закусва бира и шкембе!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Трябва ли България да приеме Истанбулската конвенция за насилието над жени и "третия пол"?
архив

Стоян се жени и през първата брачна нощ прави любов с Анна, след което вижда, че Анна пише нещо в тефтера си. – Анно, ма, к’во пишеш?! – Оценявам те – вика му Анна – писах ти 2 … Сутринта Стоян отново правил любов с Анна. Гледа, в бележника на Анна, едва 3+ !!! Ядосал се Стоян и започнал да вдига тежести, бягал да прави физически упражнения … И така цял месец. След това отишъл при Анна и…правили 2 часа любов, без прекъсване, а,бе…луда я направил… По-късно погледнал в тефтера й и вижда 5-ца! Сутринта не закачил Анна, една седмица, две … ..цял месец. Анна притеснено пита: – Какво става, Стояне, защо не искаш да правим любов вече?! – Ааааа, да не съм луд да си развалям петицата!!

няма нови новини
Днес: 142
сега
3648
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Антон Тодоров с нов удар по Корнелия Нинова заради приватизацията на "Техноимпекс" - гледайте НА ЖИВО (ОБНОВЕНА)
x
Мръсни приказки: Думите са мощен афродизиак
x