ПИК TV

ПИК TV: Абаджиев: Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор

Само в ПИК
ПИК TV: Абаджиев: Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор
Автор: ПИК
Дата
Дата
3311
Коментари
0
ПИК TV: Абаджиев: Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор

Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. Това заяви днес председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ Никола Абаджиев на брифинг по повод внесеното от тях становище в МФ за законопроекта за промени в КСО.

Стартираме това обсъждане с работодателите, с експерти на МФ, със социалното министерство, с независими експерти, със синдикатите, за да се търсят най-добрите решения по проблема, каза той. И допълни, че не трябва да се бърза с този законопроект преди да е приключил процеса на преглед на активите на пенсионните фондове.

Асоциацията предлага девет различни възможности за свободен избор на лицата, придобили право на пенсия от Универсален пенсионен фонд, при запазване на правата на наследниците, продължи Абаджиев. Но нито той, нито колегите му не дадоха примери с конкретни цифри, таблици, за да стане ясно на какво могат да разчитат хората, които се осигуряват при тях, за какви суми става дума.

Нямаме досега реакция на молбата за среща с министъра на финансите, но очакваме да има такава, както и реакция и бележки спрямо нашите предложения, отговори Абаджиев на въпрос на медия. Ако си представим, че някой ни попита какви компромиси не бихме направили, то на първо място това е със свободата на избора на осигурените и с прилагането на международни практики на държави с развито пенсионно осигуряване, отговори Даниела Петкова от пенсионно дружество „Доверие”.

Особено с правото на наследяване на индивидуалните сметки на хората, които са частна собственост, с която те трябва да се разпореждат, продължи тя. Имаме законодателни предложения, според които е възможно пенсиите да бъдат едновременно пожизнени и да се унаследяват, подчерта Петкова. Има и такива пожизнени без унаследяване, но нека лицата сами да изберат какво предпочитат, защото, както казах, предлагаме 9 вида варианти за пенсии, които ще бъдат обект на избор.

Извън тези 9 вида сме предложили, когато човек придобие право на пенсия или 5 г. по-рано, клиентите на универсалните фондове да могат да получат до 50% от сумата, натрупана в индивидуалната им партида. Тези пари трябва да се ползват от хората, чиято собственост са и не могат да се ползват за други нужди на осигурителната система. Каквото и да се случва, те трябва да бъдат похарчени от хората, както те решат, отбеляза Петкова. Тук сме представителите на утвърдени пенсионно-осигурителни дружества и подчертавам – имаме желание не само да предлагаме варианти, но и да изплащаме тези суми, заяви тя. 

Още по темата
По-строги правила за пенсионните фондове
Часовник
00:11
По-строги правила за инвестиции на натрупаните средства в частните пенсионни фондове ще бъдат въведени с промени в Кодекса за социално осигуряване, които са пуснати за обществено обсъждане от...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Мъж отива на работа с насинено око. Колегите го попитали, какво се е случило. 
- Трябваше да се бия за приятелката си. - казал той. 
- Браво, един истински мъж! И срещу колко хулигана се изправи? 
- Двама - съпругът и тъщата!