ВИДЕО

ПИК TV: Нов живот за Драмата в Пловдив

Само в ПИК
ПИК TV: Нов живот за Драмата в Пловдив
Автор: ПИК
Дата
Дата
2021
Коментари
0

Днес завършва щастливо тригодишната сага на Пловдивския драматичен театър, предава БГНЕС от града под тепетата.

На 22 август 2013 година гъст черен дим се изви над покрива на Драматичен театър - Пловдив и настана най-дългата пауза в живота му. Почти три години сцената представляваше одимени останки, разхвърляни парчета обгорени декори, тъга.

Актьорите играеха навсякъде другаде, но не и на нея. Много сълзи се проляха в началото, после започнаха усилията да бъде възстановена, докато не стана ясно, че нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Сумата, която застрахователите покриваха, не стигаше, защото възстановяването на една сцена след толкова години означава и абсолютно нови, изработени по европейски стандарти системи за осветление, за звук, на практика за всичко.

Не една и две благотворителни кампании се проведоха, актьори играха безплатно, художници даряваха картини, цели спектакли бяха предназначени за помощ на Драмата в Пловдив, но парите пак не бяха достатъчно. Решителната стъпка към днешния нов и модерен вид на най-стария театър у нас дойде в началото на тази година, когато Министерски съвет насочи целева сума към Министерството на културата за областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство в размер на 4 185 млн. лева.

Голямата част от тях бе предназначена за театъра - 3.5 млн. без ДДС. Днес е финалът на тази театрално-ремонтна сага. Всички основни инсталационни системи са подменени, сцената е възстановена, разполага дори с асансьор, нова система за пожароизвестяване. В 18.30 часа тази вечер премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов официално ще открият обновената сграда с най-модерната театрална сцена в момента у нас, а първите зрители ще гледат "За всеобщата просвета" с Камен Донев. 

Още по темата
Откриват античен театър в Петра
Часовник
12:23
Главната дирекция на археологията на Йордания обяви откриването на античен театър в древния град Петра. Възстановяването на театъра, който датира отпред и 2150 години, започна преди две години,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

С напредването на възрастта шансовете ви да се влюбите до гроб значително нарастват…