ВИДЕО

ПИК TV: Нов живот за Драмата в Пловдив

Само в ПИК
ПИК TV: Нов живот за Драмата в Пловдив
Автор: ПИК
Дата
Дата
1861
Коментари
0

Днес завършва щастливо тригодишната сага на Пловдивския драматичен театър, предава БГНЕС от града под тепетата.

На 22 август 2013 година гъст черен дим се изви над покрива на Драматичен театър - Пловдив и настана най-дългата пауза в живота му. Почти три години сцената представляваше одимени останки, разхвърляни парчета обгорени декори, тъга.

Актьорите играеха навсякъде другаде, но не и на нея. Много сълзи се проляха в началото, после започнаха усилията да бъде възстановена, докато не стана ясно, че нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Сумата, която застрахователите покриваха, не стигаше, защото възстановяването на една сцена след толкова години означава и абсолютно нови, изработени по европейски стандарти системи за осветление, за звук, на практика за всичко.

Не една и две благотворителни кампании се проведоха, актьори играха безплатно, художници даряваха картини, цели спектакли бяха предназначени за помощ на Драмата в Пловдив, но парите пак не бяха достатъчно. Решителната стъпка към днешния нов и модерен вид на най-стария театър у нас дойде в началото на тази година, когато Министерски съвет насочи целева сума към Министерството на културата за областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство в размер на 4 185 млн. лева.

Голямата част от тях бе предназначена за театъра - 3.5 млн. без ДДС. Днес е финалът на тази театрално-ремонтна сага. Всички основни инсталационни системи са подменени, сцената е възстановена, разполага дори с асансьор, нова система за пожароизвестяване. В 18.30 часа тази вечер премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов официално ще открият обновената сграда с най-модерната театрална сцена в момента у нас, а първите зрители ще гледат "За всеобщата просвета" с Камен Донев. 

Още по темата
Откриват античен театър в Петра
Часовник
12:23
Главната дирекция на археологията на Йордания обяви откриването на античен театър в древния град Петра. Възстановяването на театъра, който датира отпред и 2150 години, започна преди две години,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

Седят двама рибари на брега на морето. Единият измъква русалка и дълго я разглежда. След това я хвърля обратно в морето. - Защо? - пита го другият. - А как? - отвръща колегата му.