ПИК TV

ПИК TV: Румен Христов ще настоява за затваряне на предприятия с неверни етикети

Само в ПИК
ПИК TV: Румен Христов ще настоява за затваряне на предприятия с неверни етикети
Автор: ПИК
Дата
Дата
6158
Коментари
3

Ще настоявам за затваряне на предприятия, които дават грешна информация върху етикетите на хранителните стоки, заяви в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов.

Той коментира дейността на депутатите във връзка със законите за контрол върху хранителната верига и за храните. Според Христов не може върху етикета на сиренето да пише, че е от мляко, а всъщност да е с палмово масло. Той коментира, че е допустимо да се произвеждат по-евтини продукти, но да са посочени реалните съставки. „След системни нарушения и 1-2 глоби, свързани с оборота на предприятието, ще настояваме да се пристъпи към затваряне на производства“, обясни Христов.

Сред другите предложения ще бъде забраната на щандовете да се продават неопаковани продукти. След като примерно сиренето се извади от тенекията, вече няма реална информация за потребителя за състава и качествата. Ще се настоява всичко да бъде опаковано, етикетирано, с производител. Има идея да се въведе и конкретно определение за термините „пресни плодове и зеленчуци“ и „охладено месо“.

Практиката сега е да се внася дълбоко замразено месо и да се размразява, като се предлага като охладено. Румен Христов даде пример с Франция, където пресни плодове и зеленчуци са онези продукти, които се доставят от определено разстояние. „Така турските домати няма да се водят пресни – знаем, че се берат зелени, една седмица се чакат да се зачервят и да се внесат“, обясни той. Целта на предложението е да се подпомогнат българските производители и същевременно да се осигури по-качествена храна на българския потребител.

Утре комисията ще има извънредно заседание, на което ще се обсъжда Законът за Селскостопанска академия. На него Румен Христов ще предложи обединение на Института по зедемеделие и семезнание "Образцов чифлик" и Русенския университет. „ Институтът има земя и специалисти, но няма техника. Обратно, университетът има техника, но няма земя. Разговаряли сме предварително, ясно е че това е волята и на двете страни, такава е и световната практика за обединение на изследователските и преподавателски центрове. Искам да направим поне един пилотен проект в тази насока, за да покажем, че това е работещо обединение и това е начинът за действие“, аргументира се Румен Христов. 

 

Напиши коментар »
(3)
1
турските нарове нова реколта са кафяви отвьтре аз го купих от билла на бькстон а сьседката ми от фантастико на пушкин 64
2
Почти няма пакетирана българска стока , на която ясно и на видно място да е обозначена датата на срока на годност.
3
Щом е българско трябва да измислите нещо за да го спрете. Дори и да затворите предприятие. А колко предприятия открихте?. защо не засилите контрола по границите за да установите какво идва от Европа. Продължава ли да влиза това 20 годишно замразено месо. Българското ще го унищожите , недей бърза Христов, . Споразумението с Канада ще го направи. Тогава сигурно етикетите ще бъдат по твой вкус. Прави нещо полезно за държавата, не имитирай дейност.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Защо негрите живеят на юг? 
Защото ако живеят на север, ще трябва да слагат вериги