БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Пламен Димитров: Призовавам частните пенсионни фондове публично да докажат, че дават по-висока пенсия от НОИ

Само в ПИК
Пламен Димитров: Призовавам частните пенсионни фондове публично да докажат, че дават по-висока пенсия от НОИ
Автор: ПИК
Дата
Дата
6943
Коментари
2
Пламен Димитров: Призовавам частните пенсионни фондове публично да докажат, че дават по-висока пенсия от НОИ

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Създаден ли е конфликт между синдикатите и частните пенсионни фондове с подписването на Меморандума за разбирателство от 14 декември 2014?

    Пламен Димитров подчерта, че всички частни фондове са създадени със законодателство, подкрепено от синдикатите. Най-голямата компания на пазара – ПОК „Доверие”, е започнала работа през 1994 година и е била инициирана от КНСБ, които и до момента са акционери в нея и имат участие и отговорност за нейното развитие. „Преди година и половина единствената организация, която се изправи и защити, при реална опасност за парите на осигурените лица, двата милиарда лева, които са в „Доверие”, от посегателства на определени групи, беше КНСБ и лично аз”, подчерта Пламен Димитров и продължи, че намира за странна схемата да се прехвърля по някакъв начин отговорност към синдикатите и да се налага мнение, че синдикатите искат да разрушат тези институции, които сами са  създали. Той обясни, че в българското законодателство е въведен ясен механизъм на избор в определен срок за новопостъпващите лица и възможност за хората да преценят какво да правят със своите пари, когато преценят дали стигат за една по-добра втора пенсия. „Това е простичко казано, защото се пропуска момента, че родените преди 1960 година, които нямат право на осигуряване за втора пенсия, получават сто единици пенсия от НОИ когато стигнат до пенсиониране, всички други получават 72 единици пенсия от НОИ и 28 от частния фонд и той трябва да покрие поне толкова, когато се стигне до пенсиониране. Идеята е частният пенсионен фонд да управлява по-добре парите, които сме му дали, тези 28 единици, и да ми даде повече от тези 28 единици, когато се пенсионирам, за да може моята първа пенсия от НОИ, която е намалена, защото там съм внасял 72 единици, заедно с тази от частния фонд да даде повече от 100 единици, за да бъда по-добре с двете пенсии от този, който няма частен пенсионен фонд”, обясни президентът на КНСБ. Той продължи, че синдикатите искат да знаят дали частните фондове могат да гарантират повече от тези 28%, които са им дадени от общата вноска на осигуряващите се. Затова трябва да бъдат направени сериозни стрес тестове с участието на външни играчи. Той даде пример с действията на ПОК „Доверие”, която преди Коледа е публикувала в медиите целия си инвестиционен портфейл. Така всеки знае, въпреки че законът не го изисква, къде са инвестирани парите и е хубаво останалите фондове да направят същото.

Ролята на КФН.

    „Аз не мога да кажа, че КФН не си гледа изцяло работата, но казвам, че има съмнения, че в определени случаи би имало проблеми с гарантирането на доходност, по-голяма от тази, която НОИ би дала”, заяви Пламен Димитров. Той продължи, че преди 3-4 години е станало ясно, че в някои фондове за ранно пенсиониране има сериозни проблеми и те се дължат и на начина, по който са управлявани парите. На въпроса на водещата Илиана Беновска не е ли било по-добре информацията за инвестиционните портфейли да се изиска от КФН и от самите пенсионни фондове, преди да се пристъпи към законовите промени, Пламен Димитров отговори, че това също е бил един възможен подход и продължи, че в начина, по който са били реализирани законовите промени в края на миналата година, има някои проблеми, прибързаността е могло да бъде избегната, за да има повече спокойствие и прозрачност. „Но така или иначе това е факт, сега отчитаме, че можеше да бъде по различен начин и това е грешка”, заяви президентът на КНСБ.

Каква ще бъде ролята на синдикатите в работата на парламента по изработване на цялостна стратегия за пенсионна реформа?

    Пламен Димитров каза, че очаква още следващата седмица да се състои първата тристранна среща при вицепремиера Ивайло Калфин, с която да започне работата. „Очаквам там да се работи интензивно, за да може наистина този път да спазим този срок, който сами си поставихме и да не отлагаме за пореден път решения, които трябва да бъдат вземани. Още веднъж казвам, че трябва частните пенсионни фондове публично да покажат, че дават по-висока пенсия от НОИ, това е моментът на доверието, което трябва да бъде раждано, а не да бъде губено и този, който може да го направи, е време да го покаже ясно, а стрес тестовете, за които говорим с външни участници и експерти, ще го подкрепят категорично по експертен начин за тези, за които е вярно”, завърши Пламен Димитров разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Напиши коментар »
(2)
1
Новият Мистър - колко процента !?!
2
Понякога имам чувството, че изстрадалата ми Родина се управлява от късо паметни същества, дето вършат глупости вече 25 години. Абе хора, частните фондове се създадоха за ддопълнително осигуряване на гражданите, родени след 1959.Тъй като в момента съм в чужбина, фирмата ,където работя също ме осигурява допълнител но в частен фонд, паралелно с държавния. Апропо, държавата, където съм е Великобритания.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

На пазара.

- Тези маратонки чие производство са?

- Италиански!

- Но вижте, под стелката пише, че са китайски!

- За нормалните хора са италиански, а за любопитните – китайски!