РЕТРО

Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Само в ПИК
Световни учени: „Внимание, задава се нова епидемия от чума!”
Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Нахапано момченце от кв. „Факултета” почина в „Пирогов”

Дата
Дата
30091
Коментари
3
Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Наръфано от плъхове пеленаче почина в „Пирогов”. Свикналите на всичко лекари от института бяха шокирани – по-страшна гледка от лицето на 3-месечния им пациент от столичния квартал „Факултета” те не бяха виждали – от кожата и лицевите мускули на бебето нямаше и следа, на мястото на очите му зееха две дупки. Явно хищните гризачи бяха пирували с момченцето, оставено няколко часа без надзор от родителите си.

За жалост тази трагедия не е измислена. Истина е и информацията в „Ретро” преди седмица за инцидент в столицата – родители, които живеят до НДК, с ужас виждат едър плъх в кошчето на спящото си бебе. За щастие преди детенцето да бъде фатално наръфано от хищника.

Нашите санитарни власти предупредиха още преди два месеца, че се задава невиждано нашествие на плъхове и мишки в цялата страна. Техни оперативни екипи кръстосаха села и градове и напомняха на хората, че гризачите са много опасни и битката с тях трябва да започне незабавно. Поне два пъти годишно трябва да се пръскат отрови срещу тях. Защото пренасят чума – на гризачите се дължат двете световни пандемии – Юстиняновата чума, при която загиват 100 млн. души , и „Черната смърт” от 14. век, вилняла от Гренландия до Далечния изток и убила половината население на Европа. А и световно известни учени неотдавна алармираха, че се задава нова епидемия от чума, която ще бъде предизвикана от плъховете.

Още: гризачите разпространяват  лептоспирозата – опасна бактериална инфекция, пренасяна чрез урината им. Ако тази урина попадне върху хранителен продукт, ранена кожа, питейна вода и дори здрава лигавица, разболява незабавно. Само за последната година в света починаха от тази болест 3000 души.

Причината за плъхското нашествие, което ни сполетя тази пролет, е последната необичайно топла зима. Благодарение на нея се  увеличи неимоверно много популацията на плъховете и мишките. България не помни подобна вълна от отблъскващи гризачи, които нагло шътат навсякъде. Те  нападнаха най-вече центъра на София заради многото заведения за хранене и обилните отпадъци в боклукчийските кофи. Може всяка вечер дасе видят и около коритото на Перловската река – спокойно и нагло изпълзяват от каналите за да търсят мърша. Колкото и невероятно да звучи, но най-потърпевши от тях се оказаха обитателите на кооперациите и блоковете около престижния НДК. Хората там са в паника - не могат да се справят с плъховете, често едри като котки.

Зачестиха нападенията на плъховете и в кварталите „Надежда”, „Обеля”, „Захарна фабрика” и „Хаджи Димитър”. Тъй като те си  живеят комфортно предимно в каналите, от „Софийска вода” започнаха да слагат отрова във всичките си 15 000 канализационни шахти, за да спрат  вредителите в размножителния им период. Това ще струва на фирмата 50 000 лв.

И в Пазарджик обявиха тревога – плъхове са завзели цели жилищни компекси от панелни блокове. Строени през 70-те и 80-те години, те са идеален дом за гадините, които преминават безпрепятствено през десетките дупки и фуги по сградите. „При нас се беше намърдал един огромен плъх” – разказва 33-годишната Катя Ванева, която живее в района на болницата. Жената не смеела да влезе в кухнята. Опитала да го улови в капан, но напразно. И отровата не искал да вкуси.

Мариета Костова от Велико Търново сигнализира, че плъховете в нейния град са мутанти, отдавна са заприличали на големи котки. Отровата не им влияе. Огромни гадни плъхове тази пролет изкараха акъла и на жителите на Хасково. Те масово се оплакват, че нашествениците са се разположили в мазетата им , сръчно трошат бурканите със зимнина, за да изядат съдържанието им. Нападнали са силозите и хамбарите на хората от селата, където се съхранява зърното от миналогодишната реколта. Сивият плъх ,който вилнее у нас, е всеяден, консумира всичко ,което се изпречи на пътя му,  нерядко изяжда и своите малки /Впрочм, женската ражда годишно най-малко 50 плъхчета/.

Жител на съседката ни Гърция неотдавна изтеглил от банката всичките си спестявания за да ги прибере за по-сигурно вкъщи. Човекът се уплашил, че ще се върне драхмата. Но вместо да спаси кътаните с години 50 000 евро от икономическия риск, той ги загубил. Защото ги сложил в шкаф в мазето си. Когато отишъл да ги погледне, едва не получил инфаркт – от банкнотите били останали само жалки огризки- плъховете ги изяли.

Броят им в градоте е почти равен на населението, твърдят изследователи. Според тях плъховете са изключително хитри  и интелигентни противници. Главната причина за трудната борба с тях е самата им биология.  Те се размножават бързо и действат през всички сезони. Плъховете комуникират помежду си на високо ниво – с ултразвукови сигнали. Умни и паметливи са, изследват терена и си предават информация за опасностите със звуци. Разбират къде са капаните и отровата, и бягат от тях. Плашат се от нови форми храни и затова капани и отрови могат да останат недокоснати с дни. Все пак – какво да направим ,че да се спасим от тази напаст?

Специалистите съветват:

  • Запушете всички фуги  и дупки с широчина над половин санитиметър в дома си. Става дума за покрива, стените, навесите, таваните и пода.
  • Помислете – дали сами не храните плъха? Всяка огризка, отворена консервна метална кутия, храна за домашни любимци в чинийка, найлонови торби, пълни със смет, екскремент от котки и кучета – канят отблъскващите гризачи на трапезата.
  • Винаги затваряйте капака на тоалетната, когато не я ползвате. Дезинфекцирайте с белина всяка седмица тоалетната чиния.
  • Пазете кухнята  и мивката от отпадъци, открити продукти и чинии с остатъци. Измивайте мивката често с белина. Или  с чаша сода за хляб, последвана от чаша оцет и обилно изплакване с вряла вода
  • Проверете всички врати в сградата. Има ли луфтове – запушете ги.

 

Какво умеят гадините?

  • Плуват безпроблемно до 800 метра.
  • Изгризват дори алуминиева дограма, както и бетонови блокчета.
  • Катерят се с лекота по гладки вертикални стени, тръби, кабели, въжета.
  • Скачат с удоволствие от 15 м височина.
  • Изкопават дупки с дълбочина 90 см.

Напиши коментар »
(3)
1
Аз живя в къща кв. Овча Купел и ме нападнаха плъхове истински ужас... В интернет се свързах с професионална фирма за дератизация - www.preventa.bg те напръскаха с някакъв препарат и слава богу сега нямам проблеми.
2
wh0cd70306 robaxin lisinopril acyclovir strattera continue
3
wh0cd70306 cialis cost
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.