РЕТРО

Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Само в ПИК
Световни учени: „Внимание, задава се нова епидемия от чума!”
Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Нахапано момченце от кв. „Факултета” почина в „Пирогов”

Дата
Дата
29505
Коментари
3
Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Наръфано от плъхове пеленаче почина в „Пирогов”. Свикналите на всичко лекари от института бяха шокирани – по-страшна гледка от лицето на 3-месечния им пациент от столичния квартал „Факултета” те не бяха виждали – от кожата и лицевите мускули на бебето нямаше и следа, на мястото на очите му зееха две дупки. Явно хищните гризачи бяха пирували с момченцето, оставено няколко часа без надзор от родителите си.

За жалост тази трагедия не е измислена. Истина е и информацията в „Ретро” преди седмица за инцидент в столицата – родители, които живеят до НДК, с ужас виждат едър плъх в кошчето на спящото си бебе. За щастие преди детенцето да бъде фатално наръфано от хищника.

Нашите санитарни власти предупредиха още преди два месеца, че се задава невиждано нашествие на плъхове и мишки в цялата страна. Техни оперативни екипи кръстосаха села и градове и напомняха на хората, че гризачите са много опасни и битката с тях трябва да започне незабавно. Поне два пъти годишно трябва да се пръскат отрови срещу тях. Защото пренасят чума – на гризачите се дължат двете световни пандемии – Юстиняновата чума, при която загиват 100 млн. души , и „Черната смърт” от 14. век, вилняла от Гренландия до Далечния изток и убила половината население на Европа. А и световно известни учени неотдавна алармираха, че се задава нова епидемия от чума, която ще бъде предизвикана от плъховете.

Още: гризачите разпространяват  лептоспирозата – опасна бактериална инфекция, пренасяна чрез урината им. Ако тази урина попадне върху хранителен продукт, ранена кожа, питейна вода и дори здрава лигавица, разболява незабавно. Само за последната година в света починаха от тази болест 3000 души.

Причината за плъхското нашествие, което ни сполетя тази пролет, е последната необичайно топла зима. Благодарение на нея се  увеличи неимоверно много популацията на плъховете и мишките. България не помни подобна вълна от отблъскващи гризачи, които нагло шътат навсякъде. Те  нападнаха най-вече центъра на София заради многото заведения за хранене и обилните отпадъци в боклукчийските кофи. Може всяка вечер дасе видят и около коритото на Перловската река – спокойно и нагло изпълзяват от каналите за да търсят мърша. Колкото и невероятно да звучи, но най-потърпевши от тях се оказаха обитателите на кооперациите и блоковете около престижния НДК. Хората там са в паника - не могат да се справят с плъховете, често едри като котки.

Зачестиха нападенията на плъховете и в кварталите „Надежда”, „Обеля”, „Захарна фабрика” и „Хаджи Димитър”. Тъй като те си  живеят комфортно предимно в каналите, от „Софийска вода” започнаха да слагат отрова във всичките си 15 000 канализационни шахти, за да спрат  вредителите в размножителния им период. Това ще струва на фирмата 50 000 лв.

И в Пазарджик обявиха тревога – плъхове са завзели цели жилищни компекси от панелни блокове. Строени през 70-те и 80-те години, те са идеален дом за гадините, които преминават безпрепятствено през десетките дупки и фуги по сградите. „При нас се беше намърдал един огромен плъх” – разказва 33-годишната Катя Ванева, която живее в района на болницата. Жената не смеела да влезе в кухнята. Опитала да го улови в капан, но напразно. И отровата не искал да вкуси.

Мариета Костова от Велико Търново сигнализира, че плъховете в нейния град са мутанти, отдавна са заприличали на големи котки. Отровата не им влияе. Огромни гадни плъхове тази пролет изкараха акъла и на жителите на Хасково. Те масово се оплакват, че нашествениците са се разположили в мазетата им , сръчно трошат бурканите със зимнина, за да изядат съдържанието им. Нападнали са силозите и хамбарите на хората от селата, където се съхранява зърното от миналогодишната реколта. Сивият плъх ,който вилнее у нас, е всеяден, консумира всичко ,което се изпречи на пътя му,  нерядко изяжда и своите малки /Впрочм, женската ражда годишно най-малко 50 плъхчета/.

Жител на съседката ни Гърция неотдавна изтеглил от банката всичките си спестявания за да ги прибере за по-сигурно вкъщи. Човекът се уплашил, че ще се върне драхмата. Но вместо да спаси кътаните с години 50 000 евро от икономическия риск, той ги загубил. Защото ги сложил в шкаф в мазето си. Когато отишъл да ги погледне, едва не получил инфаркт – от банкнотите били останали само жалки огризки- плъховете ги изяли.

Броят им в градоте е почти равен на населението, твърдят изследователи. Според тях плъховете са изключително хитри  и интелигентни противници. Главната причина за трудната борба с тях е самата им биология.  Те се размножават бързо и действат през всички сезони. Плъховете комуникират помежду си на високо ниво – с ултразвукови сигнали. Умни и паметливи са, изследват терена и си предават информация за опасностите със звуци. Разбират къде са капаните и отровата, и бягат от тях. Плашат се от нови форми храни и затова капани и отрови могат да останат недокоснати с дни. Все пак – какво да направим ,че да се спасим от тази напаст?

Специалистите съветват:

  • Запушете всички фуги  и дупки с широчина над половин санитиметър в дома си. Става дума за покрива, стените, навесите, таваните и пода.
  • Помислете – дали сами не храните плъха? Всяка огризка, отворена консервна метална кутия, храна за домашни любимци в чинийка, найлонови торби, пълни със смет, екскремент от котки и кучета – канят отблъскващите гризачи на трапезата.
  • Винаги затваряйте капака на тоалетната, когато не я ползвате. Дезинфекцирайте с белина всяка седмица тоалетната чиния.
  • Пазете кухнята  и мивката от отпадъци, открити продукти и чинии с остатъци. Измивайте мивката често с белина. Или  с чаша сода за хляб, последвана от чаша оцет и обилно изплакване с вряла вода
  • Проверете всички врати в сградата. Има ли луфтове – запушете ги.

 

Какво умеят гадините?

  • Плуват безпроблемно до 800 метра.
  • Изгризват дори алуминиева дограма, както и бетонови блокчета.
  • Катерят се с лекота по гладки вертикални стени, тръби, кабели, въжета.
  • Скачат с удоволствие от 15 м височина.
  • Изкопават дупки с дълбочина 90 см.

Напиши коментар »
(3)
1
Аз живя в къща кв. Овча Купел и ме нападнаха плъхове истински ужас... В интернет се свързах с професионална фирма за дератизация - www.preventa.bg те напръскаха с някакъв препарат и слава богу сега нямам проблеми.
2
wh0cd70306 robaxin lisinopril acyclovir strattera continue
3
wh0cd70306 cialis cost
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Между приятелки: – Аз пък вече нямам кой знае какви претенции към мъжа, за когото искам да се оженя… Важното е да е добър човек, културен, възпитан… Как мислиш, дали са останали още такива милионери?