БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз

Само в ПИК
Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз
Автор: ПИК
Дата
Дата
3131
Коментари
0
Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз

През септември регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отчете поредно силно повишение, отразявайки продължаващото от две години насам възстановяване на автомобилния пазар, като в същото време има солиден ръст и на продажбите на нови автомобили в България, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха в началото на есента за 25-и пореден месец, нараствайки с 9,8% (спрямо септември 2014-а) с оглед на продължаващото икономическо възстановяване в Южна Европа и благодарение на солидно търсене на немски автомобили, отбелязва ACEA.

В рамките на първите девет месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 8,8% (спрямо същия период за 2014-а) до общо 10 413 675, като само в рамките на август бяха регистрирани 1 396 868 нови автомобила. Въпреки силните данни, те са все още далеч под предкризините нива на почти 12 милиона нови автомобила, регистрирани са същия период на 2007-а година.

Солиден ръст през септември регистрират продажбите на нови автомобили в Испания (повишение с цели 22,5%), в Италия (скок със 17,2%), Франция (с 9,1%), Великобритания (с 8,6%) и Германия (с 4,8%).

За първите девет месеца на годината много силен скок бележат отново продажбите на нови автомобили в Южна Европа, в т.ч. в Испания (скок с 22,4%), Италия (с 15,3%), следвани от Великобритания (повишение със 7,1%), Франция (с 6,3%) и Германия (с 5,5%).

Според проучването на ACEA, продажбите на нови автомобили в България нараснаха през септември с цели 19,5% на годишна база до 1872 броя автомобили от 1567 преди година и след понижение с 4,9% през август. По този показател нашата страна заема престижното осмо място сред всички 29 страни-членки на ЕС.

За периода януари – септември 2015 година регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 12,7% до 17 081 броя автомобили спрямо 15 150 броя през същия период на миналата година, показват данните на ACEA, като по тези показател нашата страна е на седмо място в целия Европейския съюз.

Солиден растеж в ЕС през септември бележат продажбите на автомобили на немската компания Daimler (ръст с 18,6% до 83 041 автомобили), увеличавайки своя пазарен дял до 6,1% от 5,7% през година и изпреварвайки по темпо на растеж конкурентите от BMW Group (повишение със 17,8%), Fiat (с 15,6%), Volkswagen (повишение с 8,8%), Ford (с 8%) и Peugeot (с 4,9%).

Още по темата
Невероятно! Пуснаха в продажба безпилотни автомобили
Часовник
06:20
Докато Google и други компании тестват безпилотните си автомобли и се борят за въвеждането на законови регулации за тях, френската Induct вече продава автоматизирани превозни средства на фирми и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Мъж отива на работа с насинено око. Колегите го попитали, какво се е случило. 
- Трябваше да се бия за приятелката си. - казал той. 
- Браво, един истински мъж! И срещу колко хулигана се изправи? 
- Двама - съпругът и тъщата!