БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз

Само в ПИК
Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз
Автор: ПИК
Дата
Дата
3053
Коментари
0
Повишиха се продажбите на нови автомобили в целия Европейски съюз

През септември регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отчете поредно силно повишение, отразявайки продължаващото от две години насам възстановяване на автомобилния пазар, като в същото време има солиден ръст и на продажбите на нови автомобили в България, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха в началото на есента за 25-и пореден месец, нараствайки с 9,8% (спрямо септември 2014-а) с оглед на продължаващото икономическо възстановяване в Южна Европа и благодарение на солидно търсене на немски автомобили, отбелязва ACEA.

В рамките на първите девет месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 8,8% (спрямо същия период за 2014-а) до общо 10 413 675, като само в рамките на август бяха регистрирани 1 396 868 нови автомобила. Въпреки силните данни, те са все още далеч под предкризините нива на почти 12 милиона нови автомобила, регистрирани са същия период на 2007-а година.

Солиден ръст през септември регистрират продажбите на нови автомобили в Испания (повишение с цели 22,5%), в Италия (скок със 17,2%), Франция (с 9,1%), Великобритания (с 8,6%) и Германия (с 4,8%).

За първите девет месеца на годината много силен скок бележат отново продажбите на нови автомобили в Южна Европа, в т.ч. в Испания (скок с 22,4%), Италия (с 15,3%), следвани от Великобритания (повишение със 7,1%), Франция (с 6,3%) и Германия (с 5,5%).

Според проучването на ACEA, продажбите на нови автомобили в България нараснаха през септември с цели 19,5% на годишна база до 1872 броя автомобили от 1567 преди година и след понижение с 4,9% през август. По този показател нашата страна заема престижното осмо място сред всички 29 страни-членки на ЕС.

За периода януари – септември 2015 година регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 12,7% до 17 081 броя автомобили спрямо 15 150 броя през същия период на миналата година, показват данните на ACEA, като по тези показател нашата страна е на седмо място в целия Европейския съюз.

Солиден растеж в ЕС през септември бележат продажбите на автомобили на немската компания Daimler (ръст с 18,6% до 83 041 автомобили), увеличавайки своя пазарен дял до 6,1% от 5,7% през година и изпреварвайки по темпо на растеж конкурентите от BMW Group (повишение със 17,8%), Fiat (с 15,6%), Volkswagen (повишение с 8,8%), Ford (с 8%) и Peugeot (с 4,9%).

Още по темата
Невероятно! Пуснаха в продажба безпилотни автомобили
Часовник
06:20
Докато Google и други компании тестват безпилотните си автомобли и се борят за въвеждането на законови регулации за тях, френската Induct вече продава автоматизирани превозни средства на фирми и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Катаджията дълго гледа книжката на спрелия шофьор и накрая казва:
- Абе нещо не ми харесва тая книжка... Нещо със снимката май не е наред?
- Какво не е наред бе, старши? Ето ме на снимката - третия отляво съм!