ПОД ЛУПА! Криминален психолог разнищи бандитите от Сапарева баня: Малко са хората, подготвени да грабят банкомати

Само в ПИК
ПОД ЛУПА! Криминален психолог разнищи бандитите от Сапарева баня: Малко са хората, подготвени да грабят банкомати
Автор: ПИК
Дата
Дата
12428
Коментари
3
ПОД ЛУПА! Криминален психолог разнищи бандитите от Сапарева баня: Малко са хората, подготвени да грабят банкомати

Апашите са имали предварителна информация и са действали с разбиването на банкомата. Изглежда малко рекламна акцията с дронове и хеликоптери на полицията по издирването, но сигурно има колеги, които работят сериозно и не искам да ги обиждам. Това коментира пред Би Ти Ви криминалният психолог Росен Йорданов по повод вчерашната акция с апашите, думнали банкомат в Сапарева баня. 

Има икономическа логика при престъпниците - когато нещо върви и не се санкционира, се правят 18-20 удара за година, коментира той на въпрос защо бандитите са се насочили упорито към банкоматите. 

Трябва да се обезопасят банкоматите, да има по-добро заснемане срещу крадци, посочи Йорданов.

По думите му, това не е епидемия от случаи, от спонтанно организирани групи, които отиват да ограбват банкомати. Това изисква подготовка, наблюдение, прецизни устройства, които да не нарушат целостта на парите. Не са много хората, които могат да се подготвят по този начин и така се стига до групите, които биха могли да извършат такова престъпление, смята психологът. 

На въпрос дали е възможно и тези престъпници да са имали покровители в полицията, подобно на наркогрупата от Стражишко, Йорданов коментира, че системата на МВР е разложена.

„Няма как системата да боледува толкова отдавна и да не говорим за хора, останали без мотивация. Голяма част от тях са хибридни полицаи и за тези, които искат да работят наистина, са останали без пространство. Моралният им компас се уврежда и минават на директно разпределение на печалбите”, каза психологът.

Йорданов допълни, че топката „не е само в двора на МВР”, а в цялото правораздаване, тъй като става въпрос за рецидивисти.

Друг експерт -  депутатът от ГЕРБ и експерт по охрана и сигурност Маноил Манев, заяви пред БНТ, че има повишен интерес към обирите на банкомати и последователност при извършването им.

Извършителите са задобрели, добави той. Фактите са такива, че едни 100 000 лева се слагат в метална касетка и стоят в банкомата, който често е на улицата. Това е голямо изкушение за престъпния свят, посочи Манев.

По думите му собствениците на банкоматите трябва да вземат по-сериозни мерки за охрана. Един банкомат може да бъде защитен много добре – така, че да не представлява интерес за престъпниците, заяви експертът. Това е уникално престъпление. Единственият губещ от него е обществото, защото се поражда напрежение. Банката има практика да застрахова парите си, застрахован е и самият банкомат, уточни Манев.

Той обясни, че в закон ще бъдат записани нови изисквания за обектите под охрана. Вярно е, че това пада на плещите на охранителните фирми, но те пък ще могат да предявяват финансови претенции при подписването на договорите за охрана, добави депутатът.

Според него най-вероятно повече от една група извършва зачестилите обири на банкомати. Най-вероятно хора от една група преминават в друга и се специализират. С това престъпление се занимават хора, които имат дългогодишна практика в престъпния свят, каза още Маноил Манев. 

Напиши коментар »
(3)
1
Малко са хората, които ограбват банкомати,но полицаите са много.Обучени с кучета,дронове,автомати.250 срещу 3.Родната полиция с автомати,хеликоптери....и нищо.Отново за кой ли път?
2
тези 250 полицаи работят заедно с бандитите, затова няма да ги намерят.
3
Дядо ми Мъдрият Заек казваше: " Рибата започва да мирише от главата" . Само, като си дам равносметка, кои ни управляваха и кой ни управлява сега. Тези кражби в сравнение с "онези кражби" са, като капка в морето!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

“Имате на разположение 5 мин…. Остават ви още 4мин. и 99 сек.”
(Военен)