Политическата война спъва борбата с икономическата криза

ЧАС ПИК

Политическата война спъва борбата с икономическата криза

6759
на 15.08.2013
Политическата война спъва борбата с икономическата криза

В еврозоната все още може да се повтори рецесията, казва главният икономист на ИПИ

Опасността от повторно навлизане на еврозоната в рецесия все още не е отминала, въпреки последната оценка на Eurostat (Евростат) за излизане от кризата, смята главният икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова, цитирана от Радио "Фокус".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Според нея обаче минималните нива на растеж в еврозоната вдъхват повече оптимизъм в идеята, че кризата вече е останала зад гърба ни. „Все пак отчетеният растеж е положителен знак за икономиките на Германия и Франция, но засега България върви в обратна посока“, обясни Николова.

От думите й става ясно, че икономиката ни дори с минималния си растеж едвам се справя. "Да, положителен е знакът, но все пак не е кой знае колко значителен. В България се вижда, че все още ние по-скоро вървим в обратна посока", посочи тя.

Николова припомня, че икономическата криза удари страната ни последна в Европейския съюз (ЕС), което означава, че ще излезем по-бавно от нея. „Трябва да се има предвид, че в България процесите от останалата част на ЕС се отразяват с известно закъснение, така че може да се очаква, че този положителен обрат, който се наблюдава в еврозоната, в ЕС, ще се усети при нас през третото тримесечие на тази година, но като цяло говорим за едни много ниски темпове на растеж“, признава икономистката.

Според нея икономиката ни се нуждае от по-голяма помощ на потребителите, които да увеличат търсенето, както и от насърчаване на чуждестранните инвестиции. „Потреблението в България все още остава в негативна територия, а при инвестициите на тримесечна база има лек спад“, казва Николова.

Анализаторът от ИПИ е поредният икономист, който свързва бавното излизане от кризата и с вътрешнополитическата ни криза, започнала с оставката на кабинета „Борисов“, продължила след мандата на служебния кабинет на Марин Райков.

Според Десислава Николова намаляването на инвеститорския интерес към България „може би се дължи и на трусовете в политически план“. Както е известно, кабинетът „Станишев“ е трето поредно правителство в рамките на няколко месеца, като управляващите дори не обмислят да спазват някаква приемственост след направеното от ГЕРБ и служебния кабинет. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК