Политологът Антон Тодоров пред ПИК: Защо Плевнелиев ни тропоса съветника на Тодор Живков за служебен премиер? Президентът е опасен за държавата, да подава оставка

ЧАС ПИК

Политологът Антон Тодоров пред ПИК: Защо Плевнелиев ни тропоса съветника на Тодор Живков за служебен премиер? Президентът е опасен за държавата, да подава оставка

85886
на 05.08.2014
Политологът Антон Тодоров пред ПИК: Защо Плевнелиев ни тропоса съветника на Тодор Живков за служебен премиер? Президентът е опасен за държавата, да подава оставка
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

По време на днешния тежък политически ден Агенция ПИК потърси политолога Антон Тодоров, който се съгласи да коментира новото правителство.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Анализаторът атакува президента за кандидатурите, които е предложил в правителството на проф. Близнашки. Вижте какво каза специалистът. 

Интервю на Милан Николов

- Г-н Тодоров, имаме ново служебно правителство. Какво е мнението, което имате за служебния премиер Георги Близнашки?

- Аз съм от хората, които казват това, което знаят, и според мен го казвам навреме. Преди седмица, когато името му се въртеше и не беше сигурно, аз предупредих, че президентът Росен Плевнелиев за пореден път се готви да направи нещо, което влиза в рязък дисонанс с неговите заявени преди година и половина уж десни убеждения.

Става дума за изключително скандални факти от миналото на служебния премиер. Нямам нищо против него като личност и преподавател, но този човек е бил в съветническия екип на диктатора Тодор Живков. 25 години след падането на тази тоталитарна фигура, десният човек уж Плевнелиев да сложи негов бивш съветник, ми идва малко в повече. Президентът се оказа един връх на наглостта, двуличието и свръх демагогията в българската политика.

Това - съчетано с една пълна липса на принципи, която се демонстрира, откакто той е начело на държавата. Не е това първият случай, в който той назначава върли комунисти във властта. Юридически съветник в момента на президента е Наталия Киселова, която е един от най-големите бесепари. Тя пазеше Станишев от оставка, когато БСП падна от ГЕРБ. Екатерина Захариева, която той си я влачи от много време, беше дясна ръка на скандалния министър на ДПС Джевдет Чакъров.

- Това означава ли, че досегашното управление е наложило на президента тези фигури?

- Това означва, че Росен Плевнелиев е човек, който мисли едно, говори друго, прави трето, а се случва нещо четвърто. Такъв човек на такъв висок пост е опасен за държавата, опасен е за нацията. Настоявам за оставка, защото Вие, г-н президент, сте опасен за българите. 

Георги Близнашки само преди 2 години написа един много интересен текст във в-к "Дума", в който казва, че борбата продължава. Препоръчвам на всички да намерят тази статия, която се казва "Посмъртно слово за другаря" и така ще видят какъв човек е назначен за премиер. Що се отнася до това - кой седи зад тези назначения, аз мисля, че президентът е в най-опасната си фаза. Той стои като един свободен електрон и прави каквото му скимне. Взема решения като един човек, който е извън времето и пространството. При него има не раздвоение, а разчетворяване на неговата личност.

- Има ли г-н Близнашки политическия опит да управлява страната през тези месеци или някой стои зад него и ще ръководи действията му?

- Какъв управленски опит може да има този човек, който не е подписал нито едно платежно през живота си. Георги Близнашки е давал съвети на Тодор Живков. Как могат да ни тропосат такъв човек начело на страната?

- Ревизията на бюджета ли е най-важното, което трябва да направи този кабинет и как виждате бъдещите 3 месеца?

- Имам лоши очаквания, защото този кабинет ще бъде на принципа "орел, рак и щука". Вижте, че дори образователният министър Румяна Коларова е с тежко комунистическо минало. Военният министър Велизар Шаламанов е също бивш член на БКП. Даниел Митов пък аз го помня като момче за всичко в Нов български университет.  Това са много странни подборки.

- Сам казвате, че повечето нови министри са част от комунистическото време. Имат ли те опита да управляват в една капиталистическа обстановка, в каквато е в момента страната ни?

- Вижте, така нареченият български капитализъм е проекция на тези хора и на най-лошото у тях. Те направиха капитализма в България лоша дума. Хората виждат едно изчадие на политическите лаборатории, които направиха този уж капитализъм.

- Къде е бъдещето на страната, като повечето политици са бивши комунисти?

- Не е точно така. Те са такива в една много подла ситуация на генезис в политиката. Те се захранват и подкрепят един друг. Има и такива политици, които не са комунисти. Но тези са в едни много опасни връзки. Голяма група българи трябва да го осъзнаят и да поискат промяна. Ако с гласа си допуснат на техните позиции други хора, тогава ще видите, че реалната политика може да бъде различна.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО)
ново
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК