Помнете как неонацистите пребиха бате Асен Кисимов, разказвача на приказки

КОМЕНТАРИ

Помнете как неонацистите пребиха бате Асен Кисимов, разказвача на приказки

80385
на 05.11.2013
Помнете как неонацистите пребиха бате Асен Кисимов, разказвача на приказки

1 юни е Денят на детето. Навсякъде звучи една стара, но неостаряваща детска песничка, с която порасналите деца си пожелават никога да не губят детското в себе си и поне за малко да забравят, че са възрастни.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Тя е "Къде остана детството" или както всеки я знае "Къде са ми детските книжки", изпята от незабравимия Асен Кисимов. Бате Асен събира зрителската обич с чудесните си роли в театъра, телевизията и киното, завинаги остават в сърцата и изпълненията му на други детски песни като "Тече, всичко тече" и "Зайченцето бяло".
Дотук с милите детски спомени.

През 1995 г. в един софийски трамвай група неонацисти го пребиват и наръгват в главата, защото им приличал на турчин. Търсели някой "небългарин" и намират дребничкия, 60-годишен мъж с артистична барета и детска книжка под ръка. Следва светкавичен удар в слепоочието, черепът хлътва, мъжът губи съзнание, смазват го с ожесточение, пребиват го като куче, всичко е оплискано с кръв, хората в трамвая не гъкват.

Актьорът прекарва известно време в болница за лечение на черепната си травма. Няколко години след това той не може да играе на сцената - забравя репликите. На тях не им се случва нищо. Учуден е от постъпката на тези млади хора, но им прощава, защото смята, че добротата е тази, която е от значение и която може да промени хора и събития.

Асен Кисимов мисли, че човек се ражда добър и оттам нататък, зависи как ще бъде настроен да възприема околния свят. "За съжаление", казва актьорът, "днешният свят е изпълнен с много насилие, което сякаш се е превърнало в нещо нормално и затова най-верният път е именно добротата".

В интервю в предаването "Всяка неделя", актьорът (още с видими рани от побоя) официално прощава на своите нападатели и с голямото си сърце отново пледира за доброта и толерантност. Младежите с бръснатите глави обаче така и не се свързват с него, за да му се извинят - оказват се съвсем не толкова смели, колкото в деня на нападението.

За сметка на това, на откритите телефони в едно радио разни фашизоиди ще крещят "Zieg Heil!" и ще обясняват, че всъщност Бате Асен приличал на евреин, и освен това бил "комунистическа свиня", поради което "жалко, че оживя тая отрепка".

През 2005 г. анонимен автор включва името на актьора в списък с така наречените "предатели". Този списък е публикуван във форум на страницата на партия "Атака". Обвинението към него и към още десетки изтъкнати български общественици и творци е, че е "приятел на евреите и че заради поведението си и голямата си уста е бил справедливо пребит през 1995 г. от скинари в трамвая".
...
Ние те помним, Бате Асене, помним и фашистките ти палачи. Помним и безкрайната ти доброта, но знаем, че Злото се възцарява, когато другите добри хора не правят нищо. Години по-късно, неонацисти продължават безнаказано да проливат кръвта на хора с различни убеждения, с различна прическа или с друг цвят на кожата. Възмездие трябва да има. И ще има!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО) ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК