СВЕТЪТ ДНЕС

Поредният кръг от преговорите за бъдещето на Сирия стартира днес в Казахстан

Само в ПИК
Поредният кръг от преговорите за бъдещето на Сирия стартира днес в Казахстан
Автор: ПИК
Дата
Дата
1185
Коментари
0
Поредният кръг от преговорите за бъдещето на Сирия стартира днес в Казахстан

Шестата международна конференция за бъдещето на Сирия ще бъде открита днес в Астана, съобщава ТАСС, цитирани от Фокус.

Гарантите на примирието – Русия, Иран и Турция – проведоха предварителна среща във формат Съвместна работна група вчера  в Казахстан.

В днешния първия ден от форума участниците ще проведат двустранни консултации, а за 15 септември е планирано заключителното пленарно заседание.

Руската делегация е водена от Специалния представител на президента на Русия за сирийското урегулиране – Александър Лаврентиев, иранската – от заместник-министъра на външните работи на Иран Хосеин Ансари, а турската – от заместник-министъра на външното ведомство на страната – Седат Онал.

В качеството на наблюдатели на срещата участват специалният посланик на Генералния секретар на ООН за Сирия – Стефан де Мистура, съветникът на министъра на външните работи на Йордания по политическите въпроси Науаф Уасфи Тел и изпълняващият длъжността помощник на държавния секретар на САЩ Дейвид Сатърфилд.

Делегацията на сирийското правителство е водена от постоянния представител на Сирия за ООН – Башар Джаафари, а въоръжената опозиция е представена от началника на Генералния щаб на „Сирийската свободна армия“ – Ахмед Берри.

Най-важната задача на преговорите е създаването на зона за деескалация в района на Идлиб и съгласуването на силите, които ще контролират областта и нейните граници. По предварителни данни, участниците в процеса имат политическата воля и готовността за достигането на финална договорка.

Предстои да се доработят условията за присъствието на сили, които да осъществяват контрол, да се определи мандатът им, включително правото за използване на оръжия, като отговор за нарушения на примирието в първите три зони – Източна Гута, Хомс и югозападна Сирия (провинциите Дераа, Кюнейтра и ас Сувейда).

В момента, сигурността по периметъра на тези райони е обезпечена от подразделения на руската военна полиция.

Според информация на ТАСС, в зоната на Идлиб, контролът може да бъде осъществяван и от трите страни-гаранти.

Предвижда се да бъдат приети разпоредби за координационния център на зоните за деескалция, в контекста на снижаването на напрежението между страните.

Освен това, ще бъде обсъден проект на документ за размяна на задържаните лица и разминирането на обекти, влизащи в списъка на историческото наследство на региона и света.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни чувствата ви към близки хора се променят - изплуват скрити страхове, желания, тайни мечти. В петък и събота общувате с много хора, влиянието ви в колектив - приятели, колеги и т.н. е значимо. Възползвайте се по адекватен начин. В неделя имате нужда от почивка. В понеделник сте целеустремени и пробивни. Във вторник ескалира напрежение, което може да навреди на имиджа ви. Възможни са сблъсъци с по-високопоставени лица от вас. Мерете приказките си и бъдете по-сдържани, за да не ви нарочат. И бездруго напоследък откъдето минете, създавате само врагове.
ВИП рожденици
Иван Голев
Иван Голев
поет и писател
Става на: 67 години
Мария Игнатова
Мария Игнатова
актриса, тв. водеща
Методи Андреев
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
Става на: 58 години

- Как да преведем "I do not know"?
- Не знам.
- Егати, никой не знае!