Почина големият наш музикант проф. Константин Ганев

Само в ПИК
Почина големият наш музикант проф. Константин Ганев

Поклонението ще бъде в понеделник, 7 ноември, в ритуалната зала на Централните софийски гробища

Автор: ПИК
Дата
Дата
6830
Коментари
1
Почина големият наш музикант проф. Константин Ганев

Почина изтъкнатият български музикант и педагог проф. Константин Ганев, съобщава БНТ.

Той завършва Московската консерватория – пиано при Генрих Нейгауз, аспирантура по история и теория на пианизма при А. Николаев. Защитава дисертация на тема “Клавирното творчество на Панчо Владигеров”.

От началото на 60-те години на миналия век Константин Ганев и неговата съпруга Джулия, също възпитаничка на Генрих Нейгауз, се утвърждават като първото за България клавирно дуо с постоянен състав и интензивна концертна дейност. Творческата активност на Ганеви е повод за обособяването на нов за българската музика жанр – произведения за клавирно дуо в неговите разновидности (за две пиана, за пиано на четири ръце, за две дуа на осем ръце). Специално за Дуо Ганеви – с оглед на техните големи пианистични възможности и интерпретаторско проникновение – са създадени над 50 творби от български композитори, а също и редица произведения от чужди автори. В продължение на повече от четири десетилетия изкуството на Дуо Ганеви е високо ценено в Европа, Северна и Южна Америка, Азия.

Константин Ганев преподава Пиано и История на клавирното изкуство в Националната музикална академия в София от средата на 50-те години. С времето Константин и Джулия Ганеви организират своята педагогическа дейност по уникален за българската практика начин – тя се осъществява съвместно, при пълна равнопоставеност на двамата, но с подчертано индивидуални методи и похвати. Възпитаници на Ганеви са носители на 70 награди от престижни международни и национални конкурси; много от тях имат професионална реализация в различни страни по света; преподават в Националната музикална академия “Проф. П. Владигеров”.

Ерудиран и ярко изявен във всички сфери на своята художествена и професионална дейност, Константин Ганев е водещата фигура в своеобразния творчески тандем, създаден от двамата музиканти. През 80-те години е първи заместник-председател на Съюза на българските композитори. Автор е на множество студии, статии, рецензии и др., част от тях публикувани в книгата му “По следите на музикалните впечатления” (1981).

От началото на 90-те години Константин и Джулия Ганеви са професори по пиано в Академията “Мусашино” в Токио, Япония.

Поклонението ще бъде в понеделник, 7 ноември, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Още по темата
Внезапно почина арх. Йордан Аладжов, проектирал сградата на БНТ
Часовник
16:02
Арх. Аладжов е починал внезапно на 29 октомври на 90-годишна възраст. Новината за кончината му съобщи пред БНТ неговият син Карл Аладжов. Арх. Йордан Аладжов е завършил Архитектура в Чехословакия....
Напиши коментар »
(1)
1
Пиано=чефути. Белия роял, а? А Костадин Голев кога?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

Фучи една патрулка по улиците, а от дясната страна ченге се показало през прозореца и крещи: Синьо!... Синьо!... Синьо!... Един човек се чуди : Тоя защо вика така? Друг му отговаря: Защо, защо... бурканът им се е повредил..