Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

ЧАС ПИК

Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

95367
на 01.07.2014
Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване от рак, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато". Във Фейсбук актьорът Михаил Билалов пък написа краткото, но силно: "Сбогом, Даниела!".

препоръчано

Даниела си е отишла днес във Военна болница. През последните няколко дни тя се почувствала по-зле от всякога.

Лекарите спрели и химиотерапията, на която Ляхова се подлагала месеци наред. Болките й станали силни, докато днес художничката не затворила очи завинаги.

Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Завършва Сценография при проф. Г. Иванов в Националната художествена академия през 1995 г. и дебютира на сцената на "Сфумато", чийто художник остава до смъртта си. Тя е автор на сценографските решения за повечето постановки на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Явор Гърдев, работила е и с режисьорите Юлия Огнянова, Галин Стоев и Крикор Азарян. 

Даниела Олег Ляхова е многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" за сценографията на спектаклите "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг в "Сфумато" (2008), "Рицар на Светия дух" от Б. Папазов в НТ "Иван Вазов" и "Завръщане във Витенберг" от Ив. Добчев и Г. Тенев в "Сфумато" (2012 г.) и за сценографията "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния театър, заедно с Никола Тороманов и Венелин Шурелов през 2013 г. Има и на 3 награди "Аскеер" за сценография и костюмография.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК