БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа

Само в ПИК
ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа
Автор: ПИК
Дата
Дата
10789
Коментари
4
ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа

Домоуправители на своя глава въвеждат нови правила за етажната собственост, които не са записани в закона. Един от абсурдите е начисляване и изискване на такса „гост” при солидарното поделяне на разноските за ползване на асансьора. Казусът е от район „Източен”, където домоуправител започнал тихомълком да събира допълнителна сума от семейства, при които по негова преценка идват външни хора, съобщава "Марица".

По принцип таксата на човек се получава, като сумата се раздели на броя живеещи във входа, а после според броя членове се определя и общата сума, която дължи всяко домакинство. В случая обаче била добавена и още половин такса за един човек на тези семейства, при които идват внуци или пък се налага бабата от време на време да гледа детето, когато родителите са на работа. За въвеждането на новата система семействата дори не били известени и не е ясно колко време са плащали общата сума с добавката, без да подозират как точно е образувана тя. Когато узнали случайно, някои приели да платят дължимото без добавената такса „гост”, други пък въобще отказали да дадат парите.  

Това е неправомерно начисляване, коментира Лилия Чолакова от „БГ домоуправител”. Тя обясни, че в Закона за етажната собственост няма клауза, която да налага допълнително плащане  за гости, които идват от време на време, но не живеят постоянно на адреса. Може да се таксува допълнително само семейство, при което външни хора или роднини се настанят да живеят нонстоп, например за няколко месеца. 

 Другият законен вариант за събиране на по-големи суми е, ако с подписка на 20% от членовете се свика Общо събрание и то вземе съответното решение.  В противен случай семействата могат да откажат да плащат неправомерно калкулираните такси, а ако се стигне до съдебен спор, тази такса „гост” неминуемо ще падне по време на процеса, каза Лилия Чолакова.

 

Още по темата
В Кюстендил намалиха такса "куче"
Часовник
08:52
Такса "куче" в Кюстендил тази година ще е една стотинка. До септември миналата година е била 10 лева, съобщава БНР. Необичайният подход е предприет от общинската администрацията с...
Напиши коментар »
(4)
1
MNOGO PRAVILNO E POSTIPIL.
2
го направя гост тоя кенеф домоуправетя
3
а кои да плаща асансьора на бабата и дядото които идват всеки ден да гледат внуците
4
ОБЩО СЪБРАНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВИКАНО ОТ ВСЕКИ СОБСТВЕНИК ИЛИ ПОЛЗВАТЕЛ В НЕОТЛОЖНИ СЛУЧАИ ИЛИ КОГАТО Е ИЗМИНАЛА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА ОТ ПОСЛЕДНОТО проведено общо събрание.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Цирков афиш: "Дресура на гигантски костенурки! Те излизат на арената на задни крака и правят един кръг на целия манеж. След това се прибират!" По-долу със съвсем малки букви пише: "Номерът продължава 8 часа."