БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа

Само в ПИК
ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа
Автор: ПИК
Дата
Дата
11114
Коментари
4
ПО НАШЕНСКИ! Домоуправители начисляват такса „гост” във входа

Домоуправители на своя глава въвеждат нови правила за етажната собственост, които не са записани в закона. Един от абсурдите е начисляване и изискване на такса „гост” при солидарното поделяне на разноските за ползване на асансьора. Казусът е от район „Източен”, където домоуправител започнал тихомълком да събира допълнителна сума от семейства, при които по негова преценка идват външни хора, съобщава "Марица".

По принцип таксата на човек се получава, като сумата се раздели на броя живеещи във входа, а после според броя членове се определя и общата сума, която дължи всяко домакинство. В случая обаче била добавена и още половин такса за един човек на тези семейства, при които идват внуци или пък се налага бабата от време на време да гледа детето, когато родителите са на работа. За въвеждането на новата система семействата дори не били известени и не е ясно колко време са плащали общата сума с добавката, без да подозират как точно е образувана тя. Когато узнали случайно, някои приели да платят дължимото без добавената такса „гост”, други пък въобще отказали да дадат парите.  

Това е неправомерно начисляване, коментира Лилия Чолакова от „БГ домоуправител”. Тя обясни, че в Закона за етажната собственост няма клауза, която да налага допълнително плащане  за гости, които идват от време на време, но не живеят постоянно на адреса. Може да се таксува допълнително само семейство, при което външни хора или роднини се настанят да живеят нонстоп, например за няколко месеца. 

 Другият законен вариант за събиране на по-големи суми е, ако с подписка на 20% от членовете се свика Общо събрание и то вземе съответното решение.  В противен случай семействата могат да откажат да плащат неправомерно калкулираните такси, а ако се стигне до съдебен спор, тази такса „гост” неминуемо ще падне по време на процеса, каза Лилия Чолакова.

 

Още по темата
В Кюстендил намалиха такса "куче"
Часовник
08:52
Такса "куче" в Кюстендил тази година ще е една стотинка. До септември миналата година е била 10 лева, съобщава БНР. Необичайният подход е предприет от общинската администрацията с...
Напиши коментар »
(4)
1
MNOGO PRAVILNO E POSTIPIL.
2
го направя гост тоя кенеф домоуправетя
3
а кои да плаща асансьора на бабата и дядото които идват всеки ден да гледат внуците
4
ОБЩО СЪБРАНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВИКАНО ОТ ВСЕКИ СОБСТВЕНИК ИЛИ ПОЛЗВАТЕЛ В НЕОТЛОЖНИ СЛУЧАИ ИЛИ КОГАТО Е ИЗМИНАЛА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА ОТ ПОСЛЕДНОТО проведено общо събрание.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

Брокер лежи в болница. Сестрата му мери температурата. - Колко е, сестра? - пита той. - Тридесет и девет. - Когато стигне четиридесет, продавайте.